PÄÄT IRTI !

Joskus elämä saattaa tuntua eläjistä raskaalta, me itse sekä ympäristömme asetetaan itsellemme kaikenlaisia haasteita, jotka vaikuttavat mielentilaamme sekä hyvinvointiimme eli lyhyemmin sanottuna jaksamiseemme.

Linkitin edelliseen kirjoitukseeni seuraavasti otsikoidun aiheen:  Käänne sairauspoissaoloissa 10 vuoden jälkeen – Tutkija löysi selkeän syyn kasvulle

Kyseinen artikkelikin kertonee siitä, minkälaisten haasteiden edessä olemme kiihkeästi muuttuvassa yhteiskunnassamme.  En tässä yhteydessä lähde sen syvällisemmin pohtimaan syitä ihmismielissä tapahtuneisiin muutoksiin – vai olivatko ne kuitenkin ympäristössämme tapahtuneita muutoksia?

Olisi aivan liian helppoa spekuloida ja osoitella elinympäristömme sirpaloitumisen, vastoinkäymisten käsittelykyvyn puutteen, työelämävaatimusten kasvamisen tai vaikkapa perhekeskeisyyden poistumisen  vaikutuksia ihmisen jaksamiseen. Historian ymmärtäminen on toki oleellista korjaavien toimenpiteiden jalkauttamiseksi, älyeliittimmehän on jo aiheen kimpussa yrityksellään viisastuttaa viisivuotiaita koulunpenkillä ja näin näiden lapsuutta jo entisestään lyhentämällä. Lasten ja vanhempien yhteinen aika tuntuu olevan OUT –juttu, emmehän me tietenkään mitenkään asiaan voi vaikuttaa, joten antaa mennä…

professor-3026707_1280Itsekään en ole tässä esittämässä sen parempia korjaavia toimenpiteitä – sen tehkööt nämä jo mainitut viisaammat ja lukeneemmat yhteiskuntamme tukipilarit. Sen sijaan voisin jakaa korvauksetta halukkaille käyttöön joitakin omiin vuosien kokemukseen perustuvia pään tyhjennyskeinoja.

PÄÄT IRTI – AINAKIN ARJESTA

Aloita liikunta, rasittaessasi itseäsi fyysisesti et pysty keskittymään murehtimiseen, jos pystyt, rasitat itseäsi näennäisesti – lisää tahtia, mutta älä riko kroppaasi. Ethän kuitenkaan anna liikunnan viedä elämääsi, liika on aina liikaa!

Osta kaksipyöräinen, joudut tasapainottamaan elämääsi välineen ehdoilla mutta sinua itseäsi ei kuitenkaan esineellistetä. Itse hommasin toistakymmentä vuotta sitten moottoripyörän. Parempaa pääntyhjennyskeinoa ei olekaan. Ajaessasi kaikki murheet jäävät taaksesi, mikäli eivät jää ja koneessa potkua riittää – käännä kahvasta, kiihtyvyys on taattu. Muista kuitenkin kaksipyöräistä käsitellessäsi, että turha on pitää omista oikeuksistaan liian tiukasti kiinni. Esimerkiksi risteysajossa massa voittaa aina periaatteet ja periaatteista voi tulla kalliita. Viime kesänä ajelin henkilökohtaisen Suomi 100 ajon valtakuntamme päästä päähän ja kaikki murheet kaikkosivat, viimeiset rippeet Lapissa poroja väistellessä.

Hallitse itse aikataulujasi, aina kun muut sen tekevät voit kuvitella herra Gepetton naureskelevaiset kasvot, kun hän vetelee naruistasi. Olo on kuin Pinocchiolla, puupää ja pitkä nenä – ainakin jos joudut kavereille valehtelemaan työsi tai muun elämäsi ihanuudesta. Onnea en usko löytyvän toisten ohjauksessa olemisesta.

pinocchio-3046731_1280

Vietä vapaa-aikaa aina, kun rahapussin nyörit antavat myöden. Käy vaikka pikamatkalla Virossa tai Tukholmassa, syö sekä nuku hyvin ja juo kohtuullisesti. Työllä on turha itseään tappaa, eläkkeelle et pääse kuitenkaan ja jos nyt sattuisit olemaan sitä ikäluokkaa joka pääsee niin eiköhän eläkerahasi ole jo valtion toimesta ensimmäiseen eläkepäivään mennessä törsätty. Pidempiä matkoja ja lomia voitkin sitten viettää varsinaisina lomakausina työnantajasi piikkiin. Sairastuahan aina voi sopivasti ja virallisia lomapäiviä saa siirrettyä sinne, mihin Pekka lupaa poutaa.

Ole ystävällinen, mutta jämäkkä. Tämähän liittyy myös tuohon aikataulujen hallintaan, mutta moneen muuhunkin elämänalueeseen. Hymyllä saat hymyjä – niin metsä vastaa kun sinne huutaa. Jos joku nyt kuitenkin sattuisi nauramaan päin naamaa, niin aina voit soittaa 112:een. Ammattiauttajaakin voi joskus apunaan käyttää, kaveri vaan pakettiin ja pakkohoitoon.

Pyri vaikuttamaan asioihin, olemme turtuneet ajatukseen, että se paljon aikaan saava ”joku” olisi ainoa joka voi asioihimme vaikuttaa. Voimme vaikuttaa, mikäli haluamme! Tuo Asko U. Huuhtasen mainitsema politiikka ei ole lainkaan huono vaihtoehto, mikäli hallitset ajankäyttösi ja olet asioista kiinnostunut. Se on paikka, mihin tällä hetkellä tarvitsisimme järkeviä, TOLKUN ihmisiä eikä näitä oman edun tavoittelijoita, jotka ovat muuttaneet valtakunnan politiikan kyläpolitiikaksi.

Mikäli muiden neuvojen kuunteleminen kuitenkin tuntuu vieraalta tai jopa rankalta, niin meidän suomalaisten mielellämme etsimämme syyllinen asiaan on yllättävän lähellä. Avaa Winston Churchillin tunnuksin varustettu luukku ja löydät hänet kyseisestä lukaalista – peilistä.

Kari U. Huuhtanen

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: