ROKOTUS VAI EI?

Kaja Kunnas kirjoitti (HS 20.3.18), että uskonnon hiipumien ei johda järjen voittoon. Viro on yksi Euroopan maallistuneimmista maista. Mitä on tullut uskonnon tilalle? Taikausko, horoskoopit, astrologia, selvänäkijät ja muu mystiikka. Yhtäläisyys Suomeen tuntuu vahvalta, kun seuraa rokotekeskustelua. Hyvän koulutuksen saaneet, täyspäisiltä vaikuttavat ihmiset keksivät mitä ihmeellisimpiä perusteluja jopa koeteltuja perusrokotuksia vastaan. Ei taideta ymmärtää minkälaisessa todellisuudessa elettiin ennen rokotusten yleistä käyttöönottoa. Sukuhistorioissa näkee usein, että lapsen kuoltua tehtiin uusi, jolle annettiin sama nimi, jos lapsi sattui olemaan samaa sukupuolta. Muun muassa kurkkumätä, isorokko, hinkuyskä, rutto, tuhkarokko, tulirokko ja monet muut harvensivat väestöä, etenkin lapsia ja vanhuksia.

Polio on edelleen yleinen monissa kehitysmaissa. Rokotteen hinta henkeä kohti on kymmeniä senttejä, pieni hinta siitä, että voi kävellä loppuikänsä omilla jaloillaan. Katselin joskus sydäntä särkevää ohjelmaa Intiasta. Siinä isä kanteli pientä tytärtään, jonka rokottamisen hän oli kieltänyt. Tytär oli saanut polion ja menettänyt kävelykykynsä. Senegalissa, pääkaupunki Dakarin vieressä olevalla Korein entisellä orjakauppasaarella, oli ryhmä ehkä parikymppisiä nuoria miehiä, jotka liikkuivat vauhdikkaasti kainalosauvoineen meidän turistien perässä rahaa kerjäten. Kävi mielessä, että muutaman euron rokotteet olisivat aikoinaan pelastaneet heidän liikkumiskykynsä.

Käsite rokotekattavuus tarkoittaa sitä, että kuinka suuri osuus väestöstä on saanut suojaavat rokotukset. Ainakin toistaiseksi se on Suomessa useimmilla paikkakunnilla riittävän korkealla tasolla. Pahoja perinteisiä epidemioita ei pitäisi päästä kehittymään. Poikkeuksena ehkä Pietarsaaren alue, jossa tuhkarokkoepidemia on mahdollinen. On unohtunut, että vielä 1960-luvulla ja 1970-luvun alussa tuhkarokko tappoi Suomessa keskimäärin kolme ihmistä vuodessa. Me nykyihmiset emme ole kokeneet pahoja, tappavia epidemioita ja tämä vääristää ajattelua.

Vilkaisin vastoin tapojani vauva.fi keskustelupalstaa. Palsta on tunnettu siitä, että siellä tunteet ja rajut mielipiteet pursuilevat. Eräs vauvansa rokottamattomuuden tähden menettänyt äiti tilittää tuskaansa ja katumustaan. Kommentointi oli osin sitä laatua, että tuli mieleen vanhan laulun sanat: ”Kyllä naisessa julmuutta riittää”. Pyörivätkö keskustelupalstoilla kaikkein empatiakyvyttömimmät ja agressiivisimmat ihmiset?

Syitä rokotevastaisuuteen on varmasti monia. Netissä yksikin vahva persoona voi nousta mielipidejohtajaksi. Joskus syy voi olla maailmankatsomuksellinen. Uskonnollisiin perusteluihin ei tunnetusti järki tehoa, jos lapsi kuolee, Herran tahto! Tänä ”järjen aikakautena” muistettakoon, että meillä on ihmisiä, jotka eivät edes hyväksy ehkäisyä. Ei ehkes silloin, kun lääkäri sanoo, että seuraava raskaus vie äidin hengen.

Muistetaan kuitenkin, että isorokko on hävitetty maailmasta – rokotuksilla.

Asko U Huuhtanen

One thought on “ROKOTUS VAI EI?

  1. Uusimman tiedon mukaan tuhkarokkoepidemia on pian Suomessa mahdollinen noin 10 paikkakunnalla. Eli jutun arvio oli vanhan tiedon perusteella liian optimistinen.
    Asko U. Huuhtanen

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: