Yrittänyttä ei laiteta!

Eikä edes arvosteta. Ryhdy yksityisyrittäjäksi, niin saat sitä paljon arvostettua vapautta, päätäntävaltaa sekä useita erilaisia helpotuksia valtiovallalta – paitsi jos pysyt pienenä elinkeinonharjoittajana, teet töitä vaikkapa toiminimelläsi, etkä halua olla se suuresti arvostettu kasvuhaluinen ”slushaaja” vaan haluat elättää itsesi ja perheesi sekä huolehtia pääsääntöisesti vain omista asioistasi.

Alkuhuuma yrittäjyyden yhteydessä voi olla valtavaa, itse elelet euforisessa olotilassa ja lähipiirikin on hyvin kiinnostunut toimistasi. Vähitellen tapahtuu se surullisen kuuluisa paluu maanpinnalle, jolloin huomaat ympärilläsi mielenkiintoisia asioita. Jos aiemmin jotakin sattui kiinnostamaan, miten sinulla menee niin hetken päästä ei kiinnosta. Kysymykset saattavat alkaa kohdistua ammattitaitoosi ja hinnoitteluusi. Alkuun voi tulla vaikkapa tuttujen jonoa firmaasi – olettavat että teet kaverille töitä jos ei aivan ilmaiseksi, niin kuitenkin halvemmalla, kun muille.

panama-papers-1309777_1280

Asiakashankintakaan ei aina ole aivan yksinkertaista, varsinkaan, jos sinulla ei ole valmista verkostoa. Asiakaskohtainen kontaktihinta voi nousta yllättävän suureksi, kun suostut yhden sun toisen markkinointikanavan vakuuttaviin myyntipuheisiin juuri heidän mainosvälineen tehokkuudesta – satanen sinne – toinen tänne ja kas vain, ei vaikuttanutkaan asiakasmääriin. Yhtä hyvin olisit voinut nakella rahasi sinne kuuluisaan pohjattomaan kaivoon.

Parista pakollisesta seikasta olisi hyvä ottaa kulumielessä selvää, kun yrittäjäksi ryhtyy. Uskotko vaikkapa vakuutusväen puheisiin siitä, että kannattaa maksaa mahdollisimman ”oikean suuruisia” YEL-maksuja. Mieti kahdesti, maksatko vai säästätkö itse sukan varteen, jos jotain ylimääräistä sattuisi jäämään. Seuraavana jotain pientä, esimerkinomaista koostetta aiheesta esimerkkinä tällaisen vanhemman puoleisen herrasmiehen ikäluokkaan kuuluvasta yrittäjästä: 

YEL-maksu 2018 

YEL-maksu lasketaan yrittäjän määrittämästä työtulosta. Tänä vuonna maksu on

18 – 52 -vuotiaille 24,10 %

53 – 62 -vuotiaille 25,60 %

63 – 67 -vuotiaille 24,10 %

Aloittavana yrittäjänä saa 22 % alennuksen neljän vuoden ajaksi. Tällöin maksu on

18 – 52 -vuotiaille 18,798 %

53 – 62 -vuotiaille 19,968 %

63 – 67 -vuotiaille 18,798 %

Yrittäjä maksaa korotettua työeläkevakuutusmaksua 53 vuoden iän täyttämistä seuraavan kalenterivuoden alusta sen kalenterivuoden loppuun, jona yrittäjä täyttää 63 vuotta. YEL:n tulorajat ovat 7656,26 – 173875 €

Esimerkkiyrittäjä, syntymävuosi 1962, eli ikää 56 vuotta, jos hengissä työskentelee 66 v 9 kk:n ikäiseksi eli vielä on työaikaa jäljellä, mikäli haluaa ns. ”täyden eläkkeen”.

YEL

Verottajankin kanssa sinun olisi hyvä tulla toimeen, sehän on vakuutusyhtiön lisäksi toinen hyvä yhteistyökumppani, joka kovin arvostaa tekemisiäsi – siis jos tahkoat maksusi ajoissa oikealle tilille. Mikäli toimit tuolla aiemmin mainitulla sabluunalla ja kokoluokassa, niin olisi hyvä tiedostaa joitain käytännön pikkuseikkoja – sinä ja toiminimesi olette yhtä – silloin kun se verottajalle sopii.

tax-consultant-3094819_1280

Toiminimen ansiotuloverotus

Ansiotulovero on nimensä mukaisesti tulovero eli sitä maksetaan toiminimen tuloksesta. Toiminimen tulos ja liikevaihto ovat kaksi eri asiaa. Liikevaihto tarkoittaa kaikkea sitä rahaa, jonka yrittäjä laskuttaa toiminimellään tilikauden aikana miinus arvonlisäveron osuus. Vaikka liikevaihto olisi iso, tulos voi silti olla jotain aivan muuta.

Esimerkiksi:  Yrittäjä perustaa toiminimen ja laskuttaa ensimmäisen tilikauden aikana 10 000 euroa + alv 24% eli 12 400 euroa. Tilille ilmestyy 12 400 euroa, mutta koska alveja ei lasketa mukaan, liikevaihto on 10 000 euroa.

Yrittäjän toiminimen tulos voi silti olla 0 euroa, jos kulut olivat 10 000 euroa. Tässä esimerkissä yrittäjä ei maksaisi ansiotuloveroa, koska mitään tuloja ei ollut. Yrittäjällä on kuitenkin toivottavasti jäänyt rahaa sukanvarteen jostain muualta, jotta hän saa ostettua leipää pöytään.

On oleellista ymmärtää, että mikäli Yrittäjä on ottanut rahaa tililtä omaan käyttöönsä ja tuhlannut ne muuhun kuin liiketoimintaansa liittyviin asioihin, näitä rahoja ei lasketa kuluiksi.

Toiminimi on yrittämisen muotona siitä hiukan erikoinen, että toiminimellä toimittaessa ei yrittäjä maksa itsellensä palkkaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Kaikki rahat, jotka toiminimeltä otetaan, ovat sen sijaan yksityisottoja. Näistä yksityisotoista muodostuu niin sanottu toiminimen palkka, jota käytetään puhekielisenä ilmaisuna yksityisotoista/yksityiskäytöstä.

Käytännössä yksityisotto toimii niin, että kun nostetaan toiminimen tililtä rahaa yksityiskäyttöön, se ei laske toiminimen tulosta. Otettu raha ei siis ole kulu eikä meno.

Kuvitellaan, että olet alasi osaava ammattilainen, joka pitkän työrupeaman päätteeksi laskuttaa asiakkaalta toiminimelleen 10 000 euroa ja arvonlisäveron (24% eli 2400 euroa) päälle. Toiminimesi tilillä on nyt 12 400 euroa, joista 10 000 euroa on sinun tienestejäsi ja 2400 euroa on arvonlisäveroa, jonka tilität myöhemmin kiltisti valtion kassaan. 10 000 euroa on siis tienattu ja sen kunniaksi päätät hemmotella itseäsi. Nappaat toiminimesi tililtä koko kymppitonnin omaan käyttöösi ja lähdet viettämään makeaa elämää Balille, jossa tuhlaat koko summan. Olet nyt siis tehnyt 10 000 euron yksityisoton toiminimesi tililtä. Käytännössä toiminimen tilille jää 2400 euroa arvonlisäveron maksuun tarkoitettua osuutta, mutta senhän joudut pulittamaan valtiolle.

Tässä vaiheessa toiminimen verotuslogiikka astuu esiin. Yksityisotot eivät vähennä firmasi tulosta. Verottajan näkökulmasta sinulla on siis yhä tuo 10 000 euroa toiminimesi tuloksena, ja sinun pitää maksaa veroa tästä summasta. Toisaalta, jos elinkeinonharjoittajana vaikka möisit talosi ja joutuisit maksamaan myyntivoiton verotusta esim. 50000 €, eikä sinulla olisi maksuhetkellä tarvittavaa summaa koossa verottajaa varten voisit olla pulassa.

Maksaisit vaikkapa 5000 euroa heti ja päättäisit maksaa loppuosan erissä eli sopisit verottajan kanssa maksujärjestelystä jäljelle jäävälle 45000 eurolle. Sitten haluaisit myydä palvelujasi suuremmille toimijoille. Juuri diilin saatuasi tilaaja haluaisi sinulta perinteisen vakuutus- ja verovelkatodistuksen voisit jälleen olla pulassa sillä pyytäessäsi yrityksellesi verovelkatodistusta, näkyisi tuo em. henkilökohtainen velkasi verovelkatodistuksessa. Voihan olla, että tilaaja ei sinuun luottaisi, kun lukisi todistuksesta, että jaahas – kaveri on verottajalle jo nyt pystyssä 45000 €, mahtaakohan pysyä pystyssä ja kyetä hoitamaan velvoitteensa?

Monta muutakin haastetta yrittäjyydessä tietysti on, kuten vaikkapa ajankäyttösi, perhe-elämäsi jne. mutta ne lienet yrittäjäksi ryhtyessäsi jo huomioinutkin. Toivotaan, että jossain elämämme vaiheessa valtiovalta ja verottajakin ymmärtäisivät suurien ja pienien yrittäjien erilaiset toimintaympäristöt sekä käytännön problematiikan, kuten voin saamisen leivän päälle. Sitäpä odotellessa.

Kari U. Huuhtanen

Lähteet:

https://www.varma.fi/yrittaja/yel/#7979-yrittajan-yel–ja-tyel-laskuri-2018

Toiminimen verotus

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: