Onko rasismi yksisuuntaista?

Maahantulijoihin kohdistuvat ennakkoluulot ja jossain määrin jopa pelonsekainen ”potaskan jauhaminen” korostuivat 2015 turvapaikanhakijoiden saapuessa rajoillemme. Epävarma olotila kansallamme oli luonnollista mikäli ajatellaan tulevien henkilöiden määrän kasvamista 2000-luvun normaalista 1500-6000 henkilöstä yht’äkkisesti hieman yli 32000 henkilöön; muutos oli oleellinen sekä näkyvä ja vastaanottotoiminta jossain määrin jopa hätiköityäkin. Useassa vastaanottokeskuksessa ainakin kustannukset kasvoivat hallitsemattomasti, olihan avun antaminen tarvitsijoille kuitenkin ensisijainen tehtävä. Samaan aikaan kun vastaanottokeskusten henkilöstö panosti tulijoihin parhaan taitonsa ja voimavarojensa mukaisesti, pyrkivät maahantuloviranomaiset viilaamaan prosessejaan, poliisi turvaamaan vastaanottokeskuksia muutamien häiriköiden mekkaloinnilta ja tulli- sekä raja- ja poliisiviranomainen yhteistyössä ennakoimaan tulijoiden taustatekijöistä johtuvia riskejä sekä profiloimaan ja kiinni ottamaan selkeitä riskitekijöitä, joita voitaisiin kutsua vaikkapa potentiaalisiksi terroritekojen toteuttajiksi.

boat-998966_1280

Olemme päässeet nyt seuraamaan jonkin aikaa toteutettujen toimiemme tehokkuutta ja tulijoiden integroitumista yhteiskuntaamme. Voimmeko vielä tässä vaiheessa mitata onnistumistamme millään mittareilla? Pitäisi voida, mikäli itsellämme olisi mitään käsitystä meneillään olevasta kokonaisuudesta. Käymme jatkuvaa julkista keskustelua rikostilastoista ja henkilöön kohdistuvien rikosten mm. raiskausten tai pahoinpitelyjen lisääntymisestä. Maahantulijat ovat olleet kyseisissä tilastoissa hyvin edustettuina, kuitenkin asian käsittely ja näkemys, tai ainakin uutisointi kokonaisuudesta on hyvin suppeaa, jopa putkinäöllä ja -aivoilla tarkastelun tyylistä.

Rikoksia ei saa hyväksyä, niin joustavia emme voi olla, tuli toikkaroija-hyväksikäyttäjä sitten itämailta tai takamailta. Kyse ei voi eikä saa olla kulttuurieroihin liittyvistä tekijöistä joita olisimme jotenkin hyväsydämisenä kansakuntana hyväksymässä. En kuulu kumpaakaan valtaryhmistämme (suvakit tai rasistit), mutta omaan jonkintasoisen kontaktin ja käsityksen turvapaikanhakijoiden kulttuurisista eroista verrattuna suomalaiseen kulttuuriin sekä käyttäytymismalleihimme liittyvistä eroista ja käsityksistä.

Tällä hetkellä joudun pohdiskelemaan aivan keskenäni omaa suhtautumistani vallalla olevaan tilanteeseen sekä rikoksia tekeviin maahantulijoihin. Pohdiskelemaan joudun sen vuoksi, että olen mielestäni tiedostanut sekä tulijoiden haasteellisen tilanteen että suomalaisten tekemät ns. kardinaalimunaukset tulijoiden suhteen, mutta en millään muotoa aio hyväksyä esiin tuotuja käyttäytymismalleja. Sen jo eräälle herralle toin selkeästi esiinkin pari päivää sitten, kun yrittivät neljän muun hepun kanssa saada korvauksettoman kyydin ns. juoksutaksin muodossa – eivät saaneet, maksuhalua ja kykyäkin löytyi yllättävän nopeasti pienen neuvonpidon jälkeen.

face-1617558_1280

Olemme kaikki tienneet jo pitkään, että maapallo pienenee. Pienenemisellä tarkoitan rajojen aukeamista ja liikkumisvapauden lisääntymistä. Liikkumisvapauden lisäämisen yhteydessä Suomessa on tehty pitkävaikutteisia arvovalintoja, joista mainitsin jo jossain aiemmassa blogi ”raapielmassani”.  Arvovalinnat valitettavasti liittyvät viranomaistoimintamme jatkuvaan alasajoon. Tehdäänkö sitä tekniikan kehittymisen vai taloudellisten tekijöiden varjolla on aivan se ja sama. Lopputulos tulee kuitenkin vaikuttamaan turvattomuutemme lisääntymiseen. Mitä tulee kansa tekemään turvattomuuden lisääntyessä?

Lukekaa hyvät päättäjämme vaikkapa historian kirjoja. Kansa tai erilliset kansanosat tulevat ryhmäytymään, kukin ryhmä tietysti oman ideologiansa mukaisiin joukkioihin harrastaen sitten omien arvojensa mukaisia toimia. Mitä ne toimet tulevat olemaan jää nähtäväksi, mutta väkivaltainen käyttäytyminen ja eri ryhmien välinen vastakkainasettelu tulee kuitenkin olemaan nykyistä paremmin esillä.

Viranomainen on joko resurssipulansa tai suussaan olevien suitsien (lakipykälät/yhteiskuntakäsitykset) vuoksi toimissaan sidottu. Raiskaajat tallovat hetken päästä vapaalla jalalla ja pahoinpitely- tai omaisuusrikosten tekijät eivät poseen joudukaan; kuulustellaan, heristellään ”soosoo sormea” ja päästetään vapaalle jalalle jatkamaan integroitumista. Niin, onhan sekin mahdollista, että tuomioita Suomessa jakavat kylien pahimmat pedofiilit, muutoin ei kaiketi näitä vapauttavia ratkaisuja voi millään ymmärtää. Tuo tuomioiden löysyys koskee muuten kansanryhmistä riippumatta kaikkia kriminaaleja, ei vain maahantulijoita.

Mitä tämä muutos yhteiskunta- ja käyttäytymiskäsityksissä käytännön tasolla tuo tullessaan, sanonpas rehellisesti – turpakeikkoja. Jos jonkun suomalaisen lähiomainen joutuu rikoksen kohteeksi ja tekijä sattuisi olemaan vaikkapa turvapaikanhakija niin on hyvin mahdollista, että tilanne käydään ”kuittaamassa” eikä kohdekaan ole välttämättä oikea – ”nehän ovat niin saman näköisiäkin”. Oma toimintamallini saattaisi olla saman suuntaista, tosin ihonväriin katsomatta. Oulun tutkinnassa olevien tapausten sekä tämän päiväisten (5.12.2018) bussiuutisten pohjalta ymmärrän hyvin em. tilanteisiin sopivan sanonnan -väkivalta lopettaa vittuilun. Väkivaltaan ei missään tapauksessa saa kannustaa eikä sitä pidä hyväksyä, mutta jos muut keinot loppuvat kesken, niin se on aika inhimillinen seuraus, ollut jo tuhansia vuosia.

non-violence-1158317_1280

Mitä on rasismi? Mielestäni rasismi ei ole asioiden esiin ottamista niiden oikeilla nimillä, kyllä totuuden saa kertoa. Mikäli joku ei siitä satu pitämään, niin sitten vaan sen oman rakkaan psykiatrin juttusille. Ongelma on sinun ja hänen, ei yhteiskunnan tai keskustelijoiden/kyseenalaistajien. Joku viisas on maininnut rasismin olevan henkilön tai ihmisryhmän syrjintää tiettyjen ominaisuuksien perusteella, joita ovat rotuun, etnisyyteen, alkuperään ja kulttuuriin perustuva syrjintä.

Ketkä tällä hetkellä ovat esimerkiksi Suomessa niitä suurimpia rasisteja? Onko mahdollista, että juuri nämä pahantekijät, jotka ovat saaneet kansakunnaltamme sen tärkeimmän ja arvokkaimman avun mitä ihminen voi saada. On todella outoa, että sinulle tarjotaan turvapaikka, asunto, ruokaa, vaatteita ja koulutusta ja kaikki nämä lähes vastikkeetta, niin alat rosvota, ryöstää ja raiskata hyväntekijöidesi lapsia ja sukulaisia.

Ei käy, mikäli et ole valmis pelaamaan sen maan säännöillä, jossa juuri sillä erää majailet niin voit poistua.

Mikäli sopeudut yhteiskuntaamme, sen toimintamalleihin ja lainsäädäntöön sekä työllistyt tai työllistät itsesi ja maksat vielä verosikin jolla maatamme edelleen rakennetaan toivotan sinut tervetulleeksi.

Kari U. Huuhtanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: