LASSE LEHTINEN VS. GRETA THUNBERG

Greta Thunbergin nimi lienee useimmille tuttu. Hän on nyt 16- vuotias ruotsalainen opiskelija, josta on tullut ilmastoaktivismin keulakuva. Hyvin monille näyttää olevan mahdotonta ymmärtää, että nuori ihminen voi todella nähdä asiat kirkkaasti ja kypsästi. Tulee mieleen H.C. Andersenin satu ”Keisarin uudet vaatteet”. Siinähän huijarit olivat kutovinaan hienoa kangasta ja tekevinään kuninkaalle upeat vaatteet. Koko hoviväki lähti asiaan mukaan, koska luulivat vain olevansa niin tyhmiä, etteivät nähneet upeita asusteita. Tarvittiin lapsi toteamaan, että kuningashan on alasti, hänellä ei ole vaatteita ollenkaan! Nyt tarvitaan Greta Thunberg sanomaan, että ilmastonmuutos on todellinen ja on korkea aika ryhtyä todellisiin toimenpiteisiin.

Kuvahaun tulos haulle Greta Thunberg

Nykyisin löytyy melkoisesti niitä, jotka sulkevat silmänsä tosiasioilta. He eivät viitsi perehtyä laaja-alaisesti tieteellisiin tutkimuksiin, eivät usko tilastoihin, eivät satelliittikuviin. He takertuvat yksittäisiin väitteisiin, joista useimmat on todistettu moneen kertaan vääräksi. He väittävät IPCC:n salaavan ja manipuloivan tietoja. IPCC  (Intergovernmental  Panel on Climate Change) ei tee itse uutta ilmastotutkimusta. Se analysoi ja kokoaa yhteen olemassa olevaa tieteellistä tietoa. Kaikkea voi väittää, mutta koulutetuista ilmastotutkijoista pitkästi yli 90 prosenttia on vakuuttunut siitä, että ihmisen toiminta kiihdyttää ilmastomuutosta. Eniten epäilijöitä löytyy sieltä, missä koulutustaso on matalin.

Asioiden sotkemisesta saa hyvän käsityksen tupakkateollisuuden toiminnasta. Olen lukenut suuriin otantoihin perustuvista tutkimuksista jo 1950 luvulla, joissa tupakan terveysvaikutukset todetaan kiistattomasti. Mitä tapahtui? Tupakkateollisuus käynnisti omia ”tutkimuksiaan”, joissa saatiin sopivan sekavia tuloksia. Kehitettiin kevytsavukkeita, jotka olivat todellisuudessa aivan yhtä vaarallisia. Näin pelattiin vuosikymmeniä ja ”business as usual” voi jatkua. Äskettäin Yle ykkösessä tuli ulos dokumenttiohjelma, jossa käytiin läpi eräiden suurten öljy-yhtiöiden 1960- luvun asiakirjoja, joissa todettiin fossiilisten polttoaineiden polton lämmittävän ilmastoa. Asiat tietenkin salattiin. Alettiin perustaa omia tutkimuslaitoksia, ostettiin sopivia tiedemiehiä. Osa oli samoja kuin tupakkateollisuudelle työskennelleet.

Greta Thunberg on saanut näkyvyyttä ja vaikutusvaltaa. Samalla väheksyminen, pilkkaaminen, uhkailu on käynnistynyt. Keksitään mitä kummallisempia salaliitto- ja hyväksikäyttöteorioita. Jotkut esittävät Gretan vasemmistopoliitikkojen sätkynukkena. Perustelu tähän älyttömyyteen lienee se, että ympäristön suojelemiseen liittyvät toimet vaativat globaaleja rajoituksia ja sääntelyä. Tämä on äärioikeistolle kauhistuttava ja kommunistinen ajatus. ”Mieluummin vaikka helvettiin, mutta onneksi ensimmäisessä luokassa!”

Lehtinen

Näihin väheksyjiin ja pilkkaajiin on nyt liittynyt myös toimittaja, kirjailija, poliitikko ja entinen tupakkateollisuuden lobbari, Lasse Lehtinen. Hänen kirjoituksensa ”Ilmastosodan söpö soturi” Ilta-Sanomissa on monine ilmaisuineen niin raukkamaisella tasolla, että en olisi Lassesta uskonut. Kun tämä setämies (voinen käyttää tätä määritelmää, koska itse olen samaa ikäluokkaa) epäilee, että voiko 16- vuotias Greta olla ”kovin hyvin perillä ilmastotieteen monista ristiriitaisistakin väitteistä”. Voi vain todeta, että taitaa olla pahoja aukkoja Lassen omissa tiedoissa.  Koko artikkelin tyylilaji kertoo mielestäni siitä, että kun on elänyt etuoikeutettua länsimaista elämää eli rahaa ja rasvaa on riittänyt, on empatiantaju jäänyt kehittymättä. Kun on itse tullut aktiivisesti seurattua ympäristöasioita noin 50 vuotta, voi vain todeta, että Gretan faktapohja kestää tieteellisen tarkastelun.

https://www.kaleva.fi/juttutupa/tiede-ja-luonto/lehtinen-rinnastaa-greta-thunbergin-lapsisotilaisiin/7560834

Sinänsä Lasse Lehtinen on näkemyksineen mielenkiintoisessa seurassa, johon kuuluu mm. Englannin ja Ranskan äärioikeistolaisia änkyröitä. Lasse keksi yhdistää juttuunsa Ruotsin haukkumisen, aina historiasta nykypäivään. Näin hän varmisti peruskatkerien myönteisen asennoitumisen kirjoitukseen. Hyvin näyttää toimivan ainakin Ilta-Sanomissa, kun katselee jutun poikimaa keskustelua.

Lopuksi siteeraus Greta Thunbergilta (HS kulttuuri 28.8.2019).  ”Meidän lasten ei pitäisi joutua tekemään tätä. Mutta koska juuri kukaan ei tee  mitään ja koko tulevaisuutemme on uhattuna, meidän täytyy jatkaa.”

Asko U. Huuhtanen

6 Comments on “LASSE LEHTINEN VS. GRETA THUNBERG

 1. Ilmastouskon jesuiitoilla/asiamiehillä tuntuu olevan samat keinot käytössä kun yritetään pitää kiinni omasta ideologistaan. Asioista erimieltä olevien mielipiteiden julkaisua yritetään estää, toiseksi mielipideiden esittäjiä mustamaalataan ja näin ollen heidän uskottavuutta heikennetään. Kolmanneksi heitä yleistetään/syytetään, ilmastomuutoksen kieltäjiksi.toisinajattelijoiksi, skeptikoiksi, denialisteiksi ja salaliittoteorioihin uskoviksi. Näin kaikilla keinoilla on sama päämäärä,yritetään vaientaa ja saattaa epäilijät huonoon valoon.

  Tämä sama toistuu monessa muussakin asiassa esim. henkilöt jotka suhtautuvat kriittisesti ”haitta”maahanmuuttoon. Heidän väitetään valehtelevan, kunnes tulee virallisia tilastoja. Sen jälkeen heitä mustamaalataan lisää, kutsutaan kansallismielisiksi ”ääri”oikeistolaisiksi, natseiksi ja Perusuomalaisiksi jne. Molemmissa asioissa ”vastustajat” sotkevat tarkoituksella käsitteitä ja termejä. Esim. Kieltää ilmastomuutoksen tai haluaa estää kaiken maahanmuuton jne.
  Saman on huomannut vaikka jossain tv-paneeleissa. Keskustelemaan otetaan eri ”statuksen” omaavia ihmisiä. Sille puolella missä seisoo virallinen ”totuus” otetaan esim. akateemisesti koulutettu ja vastavasti toiseksi keskustelijaksi/vastaväittelijäksi joku ”tuulihattu”.

  Tykkää

 2. Verkossa ja eri keskustelupalstoilla vellova valtava informaatiovirta, mielipidevaikuttaminen ja asioiden sotkeminen vaatisi oman juttunsa. Ehkä palaan siihen joskus tarkemmin. Pari kommenttia: Tieteseen perustuvissa asioissa ei ole olemassa mitään uskontoa tai uskomuksia. On asiaan perehtyneiden tiedemiesten/tutkijoiden konsensus, eli ylivoimaisen enemmistön vallitseva senhetkinen näkemys. Kun uusi tieto muuttaa asioita, näkemyksiä korjataan. Tiede on itseään korjaava järjestelmä, uskoon ja uskomuksiin kuuluu takertuminen johonkin, joka on järjen ja tieteen ulkopuolella.
  Jos ketä yritetää vaientaa, niin tutkijoita ja tieteentekijöitä ja asioista kirjoittavia. Monet eivät halua enää esiintyä julkisuudessa vihapostausten ja maalittamisen takia. Jopa kehitysopin opettaminen saa nämä älypäät liikkeelle- Turussa vihapostin lisäksi mm. rikottiin rikottiin ko. opetustyötä tekevän henkilön autonrenkaat. Voi vahvasti olettaa, että kyse oli vihapostausten seurauksesta.
  Näkemissäni Tv-paneleissa on usein tilanne, että vastakkain ovat itsevarma sanavalmis henkilö, jonka mielipiteet perustuvat täydelliseen tietämättömyyteen ko. asian syvällisemmästä luonteesta. Vastapuolella voi olla vuosikymmeniä asiaa tutkinut henkilö, joka joutuu tieteellisen tarkkuuden vuosi asettamaan sanansa tarkoin ja varomaan ”ehdottomia totuuksia”. Kumpi osapuoli on seuraajista vakuuttavampi?
  ”Virallisia totuuksia” on vain itsevaltaisissa maissa, joissa mielenosoittajia ja hallituksen vastustajia leimataan terroristeiksi.
  Keskusteluja täytyy käydä, toivottavasti edelleen asiaperusteisesti ja sivistyneesti.
  A.U.H

  Tykkää

 3. Hyvä. Kun Lasse Lehtinen joskus poistuu meidän keskuudestamme, jääköön tämä hänen muistikirjoitukseksi tyyliin ”tällainen oli Lasse Lehtinen”. Lasse itse ei silloin enää välitä, mutta ainakin kaappi seisoo oikeassa paikassa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: