KESTÄÄKÖ KANTTI JA RIITTÄÄKÖ JÄRKI?

Kirjoittanut Asko U. Huuhtanen

Kun ympärillä ja maailmassa kuohuu, silloin koetellaan maan kykyä tehdä tilanteen vaatimia päätöksiä ja ajatella kylmäpäisesti tosiasioihin perustuen. Kansan pitäisi olla yhtenäisesti päättäjien tukena, tämä siitä huolimatta, että päättäjien toiminta on lyhytnäköisesti jossain välttävän ja surkean välimailla.  Muinainen ”talvisodan henki” on vain kaukainen muisto juhlapuheissa.

Järkevä toiminta edellyttää järkevää ajattelua. Ei pidä sortua perusteettomaan toiveajatteluun tyyliin kyllä kaikki aina järjestyy. Ei välttämättä järjesty, jos tosiasiat vievät huonompaan suuntaan. Järkevää on varautua siihen, että pahimmat vaihtoehdot voivat toteutua. Onneksi sinisilmäinen kansamme ei kuitenkaan sortunut samaan kuin Ruotsi, joka käytännössä ajoi alas armeijansa, kun uskoi ikuisen rauhan ja harmonian ajan koittaneen. Pieleen meni, sudet ja lampaat eivät vieläkään käyskentele kylki kyljessä kedoilla pastoraalisessa idyllissä.

Yhä jatkuva korona-aika ahdistaa ja turhauttaa monia. Sosiaalinen media antaa oman osansa tosiasioiden sotkemisessa ja ”vaihtoehtoisten faktojen” eli suomeksi valheiden ja puolitotuuksien levittämisessä. Koronaoptimistit ovat aiheuttaneet ties kuinka paljon turhia kuolemantapauksia ja pahentaneet tilannetta muutenkin uskoessaan, ettei tauti heihin osu. He ovat kieltäytyneet  rokotuksista mitä ihmeellisimmillä perusteilla. Covid-rokoteannoksia on pistetty pitkästi yli neljä miljardia eli turha väittää, ettei tietoa ja kokemusta olisi. Kun jotkut vetoavat yksilön oikeuksiin kieltäytyessään rokotuksista, tämä tarkoittaa sitä, että he vaativat oikeutta vaarantaa ja tappaa muita. Rokotetut paitsi, että ovat itse paremmassa turvassa vakavalta tautimuodolta, myös tartuttavat vähemmän. Muutamat harvat, joilla on perusteltu  lääketieteellinen syy olla ottamatta rokotuksia, ovat tietenkin eri asia. Aina pitäisi muistaa, että some ja internet vaatii niin sanottua medialukutaitoa, kaikkea ei pidä uskoa, vaikka verkosta löytyy omiin luuloihin sopivaa aineistoa.

Yleinen sekopäisyys näkyy, kun otetaan mallia maailmalta ja kehitellään kaikenlaisia mielenosoituksia, joiden tarkoitusta eivät ymmärrä itsekään. Tukitaan liikennettä, sekoillaan porukassa viinan voimalla, esitetään kaikenlaisia vaatimuksia, joiden mielekkyys on samaa luokkaa kuin jos protestoitaisiin lumisateita vastaan. Kaiken huipuksi heilutellaan Suomen lippuja tilanteessa, johon ne eivät todellakaan kuulu. Tämä kruunaa järjenkäytön tason. Jos hallitus ei olisi aikanaan laatinut koronarajoituksia, se ei olisi hoitanut tehtäviään. Sitä voi kritisoida, että kuinka onnistuttiin. Kansainvälisesti vertaillen kuitenkin ihan kohtuullisesti. Ruotsin vanhainkoteihin tuli tosin tilaa tuhansille uusille asukkaille, kun siellä toimittiin äärimmäisen löperösti pandemian alkuaikoina.  Tämä ei ehkä ollut tarkoitus. Nämä nykyiset mielenilmaukset varmaan kertovat lähinnä yleisestä ahdistuksesta, kun tilanne vain jatkuu ja pinna kiristyy. Syyllisiä omaan ahdistukseen pitäisi löytää vaikka kiven kolosta. Historiallisesti katsoen monissa maissa juutalaisista tehtiin syntipukkeja kaikkeen mahdolliseen kulkutaudeista hävittyihin sotiin asti, nyt etsitään vähän laajemmalla skaalalla. Tosin asian vierestä todeten, nykyinen Israelin sisäpolitiikka ei empatiaa juutalaisiin lisää, jos asiaa tuntee. 

Ulkopolitiikassa sitä meillä vasta optimisteja ollaan. Vieressä on roistovaltio, jonka historiasta puuttuvat ne vuosisataiset vaiheet, jotka on käytävä läpi, ennen kuin demokratia voi kehittyä ja yksilön oikeuksien kunnioittaminen tulee osaksi ajattelua. Oikeusvaltioksi Venäjällä on valovuosien matka, tuskin toteutuu muutamaan sukupolveen. Silti meillä keskustellaan Natosta kuin Belsebuubista ja myönteistä kantaa piilotellaan enemmän kuin sukupuolivähemmistöön kuulumista.  Melkein kaikki EU-maat kuuluvat  Natoon, joka on pelkästään puolustusliitto ja luotiin vuonna 1949 patoamaan Stalinin Euroopan valloituspyrkimyksiä. Stalin oli siinä vaiheessa jo nielaissut muun muassa Viron, Latvian, Liettuan, Puolan, puolet Saksasta, Unkarin, Romania, Bulgarian, Jugoslavian ja Albania. Kaksi viimeksi mainittua lähtivät tosin pian poliittisesti omaan suuntaansa.

Kremlissä tiedetään hyvin, että Nato on itsenäisten maiden puolustusliitto, jonka päätöksentekoprosessi ei edes teoriassa mahdollistaisi Venäjälle hyökkäämistä, mutta Kremlille on  sisäpoliittisesti kätevää pelotella omaa kansaa ja näin vahvistaa vallassa pysymistä. Yksi tapa, joka  parantaa huimasti medialukutaitoa on ymmärtää, että kaikki mitä Venäjän vallanpitäjät tai ohjatut tiedotusvälineet sanovat, on kokonaan tai osittain tarkoituksenmukaista valhetta ja hämäämistä. Tämä tapahtuu osana suurta pakkomielteistä valtapeliä, jonka tarkoituksena on palata menneisiin ”suuruuden aikoihin”. Mikä olisi Viron tilanne tänään, jos se olisi Naton ulkopuolella, yksin? Virolaisilta voisi kysyä, miksi he liittoutuivat heti, kun se oli mahdollista. On kuitenkin muistettava,  että myös läntiset vallat hallitsevat kyynisen suurvaltapolitiikan ja ajavat omaa etuaan. Jos Trump ei pääse uudelleen valtaan, lännessä on ainoa toivo oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien puolustamisessa.

Kansalaisten asenteissa ehkä vaikuttavat vielä yya-muistot, kun Urho Kekkonen ja Nikita Hruštšov joivat vodkaa saunapadan kokoisissa karvahatuissaan. Onko meillä vielä hyväuskoisia  optimisteja, jotka luulevat, että meillä olisi jonkinlainen erityissuhde ystävälliseen Venäjän karhuun? Ne presidentti Halosen saamat kissat on jo paras unohtaa. Nato-jäsenyyden vastustajien joukossa voi olla myös menneisyyden vasemmiston kannattajia, jotka olivat sisäistäneet sen, että kaikki hyvä on idässä ja kaikki paha tulee lännestä. Idässä oli rauhanohjuksia ja lännessä sotaohjuksia. Joskus kyllä näkyy nykyisinkin esimerkiksi vasemmistoliiton kannanotoissa, että kaikkea mikä vahvistaa maanpuolustusta, täytyy vastustaa jo periaatteessa. Ehkä syvällä vasemmistoliiton DNA:ssa on vielä jotain niiltä ajoilta, kun se perustettiin kommunistien peitejärjestöksi.

Tiedotusvälineillä on edelleen suuri rooli mielipiteiden muodostamisessa. Nykyään tärkeät asiat ja kaikenlainen viihteellinen turhuus menevät iloisesti sekaisin niin lehdistössä kuin muualla mediassa. Osa uutisiksi nostetuista asioista kuuluisi ennemminkin vaikka vappujulkaisuihin (jos niitä vielä tehdään). Nyt tarvitaan tietoa kansainvälisistä näkymistä ja keskustelua Suomen paikasta siinä. Mitkä asiat ovat eteenpäin katsoen ratkaisevan tärkeitä? Mitä pitäisi ennakoida? Löytyykö kykyä ja suhteellisuustajua  arvioida, mikä on olennaista. Toimittajia ovat muutamat poliitikot kutsuneet sopuleiksi , joka kuvaa  osuvasti samaan suuntaan kulkevaa laumaa. Ne, jotka tästä närkästyvät, voisivat muistella vaikka presidentti Martti Ahtisaaren pilkkaamista, jota tapahtui härskisti läpi mediakentän. Ei ymmärretty eikä tiedetty Ahtisaaren kykyjä ja arvostusta kansainvälisillä areenoilla. Moni varmaan yrittää aktiiviseti unohtaa tämän vaiheen. Toimittajakunnassa on menossa vähittäinen sukupolvenvaihdos ja toivottavasti rekrytoidaan taustoiltaan erilaisia ihmisiä, jotka toisivat erilaisia näkökulmia. Nykyisin uutisvirta on paljolti samojen asioiden ja aiheiden monistamista eri tuutteihin.

Joillakin on vääränlaista optimismia, että ilmastokriisi voitaisiin torjua ilman vahvaa talouskasvua ja ohjattua markkinataloutta. Tarvitaan vihreää siirtymää edistäviä tieteellis-teknologisia innovaatioita ja ilmeisen todennäköisesti myös ydinvoimaa. Optimismin lisäksi on myös paljon pessimismiä tulevaisuuden suhteen. Paras lääke siihen on tarttua toimeen. Ihmislajina olemme rajallisia, lyhytnäköisiä, itsekkäitä, epämoraalisia, tunteiden vietävissä ja joskus myös kykeneviä toimimaan epäitsekkäästi ja yhteiseksi hyväksi. Pitäisi löytää tasapainoinen kriittinen harkinta optimismin ja pessimismin välillä.

Lähteitä: Kanava 1/2022; Karina Jutila, Sami Pihlström

4 thoughts on “KESTÄÄKÖ KANTTI JA RIITTÄÄKÖ JÄRKI?

Add yours

 1. Hyvä kirjoitus ja olen monessa asiassa samaa mieltä. Ehkä kuitenkin vähän liian suorasukaista on väittää kaikkia Nato-jäsenyyden vastustajia pelkästään erilaisissa harhoissa eläjiksi. On kuitenkin myös ihan rationaalisesti perusteltuja syitä, minkä takia Natoon ei välttämättä kannata liittyä. Yritin omassa blogissani kirjoittaa järkeen pohjautuvan analyysin siitä, kannattaisiko Suomen liittyä Natoon vai ei. Lukaise läpi ja kerro, onko siinä mitään itua.

  https://politiikkaajarjella.blogspot.com/2022/01/natoon-vai-ei.html

  Tykkää

 2. Kiitos kommentoinnista. Luin asiallisen, analyyttisen blogisi ja kommentoin sinne. Tähän lyhyesti, että olen samaa mieltä siitä, että järkeviä argumentteja löytyy puolesta ja vastaan, vaikka en sitä tässä lyhyessä jutussa tuonut esiin. Muistetaan vanha viisaus, että kasakka ottaa kaiken mikä on irrallaan (tai löysästi kiinni). Sinisilmäisyyteen ei ole varaa.
  Terv. Asko U. Huuhtanen

  Tykkää

 3. Tuon tammikuussa kirjoittamani ”Natoon vai ei?” kirjoituksen jälkeen Venäjän eli käytännössä Putinin touhuilu on mennyt entistä enemmän arvaamattomaan suuntaan. Jos Venäjä tosiaan aloittaa täysimittaisen sodan Ukrainaa vastaan ilman mitään järjellistä syytä, niin sitten Suomenkin lienee järkevintä liittyä Natoon. Jos naapuri riehuu järjettömästi, paha siinä sitten yrittää omalla toiminnalla pitää yllä hyviä naapurisuhteita.

  Tykkää

 4. Lännessä ei osata suhtautua tilanteeseen, jossa pelataan ilman sääntöjä. Kun vastapuolena on taho, jonka maailmankuva perustuu vainoharhaan, vihaan ja kaunaan sekä menneisyyden haikailuun, ei osata reagoida kunnolla. Venäjä arvostaa vain lujuutta ja voimaa. Läntinen diplomatian painotus on siellä yhtä tyhjän kanssa ja tulkitan vain naiviudeksi ja pehmoiluksi.
  Asko U. Huuhtanen

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: