Tunnistatko diktaattorin?

Kirjoittanut ja koonnut Kari U. Huuhtanen

Parhaillaan naapurustossamme majaileva diktaattori pyrkii paukuttamaan tasaiseksi omaa, meistä n. 1400 km eteläisempää naapurivaltiotaan, omaa veljeskansaansa. Paukuttelun taustatekijänä viime kädessä lienee ollut vain sellainen vaatimaton syy, että naapurimme luulee vapauden tai erimielisyyksien olevan automaattinen uhkatekijä tämän oman diktatuurinsa olemassa olemiselle ja kansansa ”vedättämiselle”. Tästä aiheesta olemme blogissamme koostaneet jo useampia tarinoita. Tarinaa on aiheesta tullut nakuteltua jopa niin mittavasti, että eräs sukulainenkin tiedusteli, olemmeko perustamassa ns. A-studio 2.0:a? Kilpaileva uutisointi valtakunnallista mediaa vastaan tässä ”ikiomassa mediassa” oli ehkä hyvä, mutta vain toistaiseksi harkinnassamme oleva idea. Kilpailuhan kuulemma voisi nostaa valtakunnallistakin uutisoinnin tasoa, joten mikä ettei …. jollain pitkällä aikavälillä.

Ei paukutteleva naapurimme suinkaan ole diktaattorina ainoa laatuaan, mutta päästyämme 2020-luvulle hänen toimintansa on päässyt hieman hämmästyttämään ympäristössä. Välttääksemme jatkossa vastaavia haasteita tulisi meidän selvittää, mistä näitä diktaattoreita oikein sikiää? Mikäli varsinaista diktaattorien synnytyslaitosta tai opinahjoa emme kuitenkaan kovasta etsimisestä huolimatta löytäisi, niin kuitenkin jonkin asiaa tuntevan valtiollisen laitoksen toimesta tulisi mielestäni tutkia, löytyisikö menneistä ja olemassa olevista diktaattoreista joitain sen kaltaisia yhtäläisyyksiä jotka paljastaisivat meille tulevan diktaattorin. Nykytiedon mukaan ”diktaattorius” voi henkilön perimässä olevan mielenvikaisuuden lisäksi poikia tämän geeneissä, elinympäristöissä tai elinolosuhteissa. Emme missään tapauksessa halua lisää näitä paukuttelevia diktaattoreita, joten asiaan puuttumisellamme voi olla jonkintasoinen kiirekin. Valta vaihtuu lyhyehköllä aikajänteellä useassa valtiossa, Suomessakin.

Muistatko näitä 1900- ja 2000-lukujen tunnetuimpia diktaattoreita Euroopassa? Adolf Hitler, Josif Stalin, Benito Mussolini, Francisco Franco, António Salazar, Josip Broz Tito, Nicolae Ceaușescu ja Enver Hoxha, Aasiasta kotoisin olivat ja ovat: Mao Zedong, Pol Pot, Kim Il-sung, Kim Jong-il, Kim Jong-un, Ferdinand Marcos ja Suharto. Arabimaailmasta löytyivät ainakin Gamal Abdel Nasser, Saddam Hussein, Muammar Gaddafi, Hafiz al-Assad ja Bašar al-Assad, Afrikassa olivat Idi Amin, Jean-Bédel Bokassa ja Mobutu Sese Seko, ja latinalaisessa Amerikassa Juan Perón, Augusto Pinochet, Getúlio Vargas, Rafael Trujillo, François Duvalier, Jean-Claude Duvalier ja Fidel Castro.

Lähes kaikki päivälehdethän sisältävät nykyisin erilaisia hupimielisiä visailuja, joten ajattelin toteuttaa tähän yhteyteen ns. ennustusosioon huipentuvan hupimielisen diktaattorivisailun, jossa voit tunnistaa tulevankin diktaattorin. Pistelaskun oikeista ja vääristä vastauksistasi voinet hoitaa perinteisellä kynä-ruutupaperi menettelyllä, koska applikaatiota en aiheesta osaa google playn sivustolle väsätä eikä ajankäyttöni salli lomakepohjankaan tekemistä blogiimme. Aloitetaan siis visailu!

Diktaattori no 1

Valtakunnan ruorimiehenä hän osasi taivuttaa muut puoluejohtajat tahtonsa alle. Hänen menestyksensä perustui viehätysvoimaan. Hän osasi hurmata ihmiset, oli osannut jo pienenä. Koulupojasta asti hän oli säteillyt vetovoimaa, jota muut eivät voineet olla ihailematta. Tämä diktaattori oli tunnettu kovista otteistaan, mutta hän ei ollut mikään tavallinen kovanaama. Hän rakasti yli kaiken kukkia ja kotitalonsa puutarhaa. Nuorempana hän oli niittänyt mainetta rakkausrunoilijana ja saavuttanut suosiota laulajana.

Hän näki maailman brutaalina paikkana, jossa vain erään naapurivaltiomme intresseillä oli merkitystä. Syvästi vainoharhaisena ihmisenä hän teki mitä tahansa maansa ja oman asemansa hyväksi. Hän teloitutti ja lähetti leireille kuolemaan vähintään miljoona oman maansa kansalaista, murhasi miehiä, naisia ja lapsia ja pakkosiirsi kokonaisia kansakuntia.

”Kuolema ratkaisee kaikki ongelmat”, oli yksi tämän diktaattorin perusprinsiipeistä.

Diktaattori no 2

Tämä diktaattori ei ollut hyvä koulussa, ja hänen taiteilijanuransa päättyi kehnosti. Häneltä kului vuosia, ennen kuin hän oivalsi, missä hän oli hyvä. Kansanjohtajana hän pystyi vakuuttamaan germaanista kieltä käyttävät kansalaisensa aatteistaan ja luomaan maahan ns. natsidiktatuurin. Hän syntyi 20.4.1889 Braunau am Innissä Pohjois-Itävallassa. Hänen isänsä, tullivirkailija oli ankara ja päättäväinen kasvattaja.

Isä ja poika kiistelivät jatkuvasti, sillä isän poikansa varalle laatimat kunnianhimoiset suunnitelmat eivät herättäneet tulevassa diktaattorissa vastakaikua. Poika teki selväksi isälleen, että hän ei tuhlaisi elämäänsä tullimiehenä vaan hänestä tulisi taiteilija. Huolehtivaan Klara-äitiin pojalla oli läheinen suhde.

Pojan ollessa viisivuotias perhe muutti Linziin, jossa tuleva diktaattori kävi koulua. Hän oli lahjakas mutta laiska oppilas. Hänen oli vaikea saada ystäviä, ja hän teki kaikkensa välttääkseen koulunkäyntiä. 16-vuotiaana hän lopetti äitinsä luvalla oppikoulun suorittamatta ylioppilastutkintoa.

Diktaattori no 3

Kyseinen diktaattori syntyi Hunanin maakunnassa Shaoshanin kylässä. Hänen isänsä oli entinen pientilallinen, joka oli vaurastunut viljakaupalla ja omisti suhteellisen paljon maata. Perhe ei ollut rikas tai kuuluisa, mutta se oli kuitenkin eräs Shaoshanin varakkaimmista. Hän kasvoi vanhempiensa, kahden veljen ja adoptiosisaren kanssa. Tämänkin diktaattorin isä oli ankara ja kuritti lapsiaan usein. Äitiään hän sen sijaan muisteli lämmöllä. Tämä oli harras buddhalainen ja lempeä luonne, joka toivoi pojastaan munkkia. Tuleva diktaattori kuitenkin luopui uskonnosta teini-iässä. Tämän johtamistyylille oli ominaista tavallisten kansalaisten mobilisoiminen erilaisiin uudistusohjelmiin ja joukkoliikkeisiin. Niistä tunnetuimmat olivat 1950-luvun lopulla toteutettu suuri harppaus ja 1960-luvulla alkanut kulttuurivallankumous. Suuren harppauksen tarkoituksena oli modernisoida ja teollistaa valtio nopeasti, mutta epärealistiset tavoitteet ja kehno suunnittelu johtivat talouden syöksykierteeseen ja maanlaajuiseen nälänhätään, jossa kuoli kymmeniä miljoonia ihmisiä. Kulttuurivallankumouksen tavoitteena oli uudistaa valtion poliittista elämää ja syrjäyttää hänen kilpailijat. Tilanne karkasi nopeasti keskushallinnon käsistä, ja maa ajautui sekasortoon. Tämän diktaattorin valtakauden viimeiset kymmenen vuotta olivat epävakaata aikaa, jota leimasivat sisäinen valtataistelu ja poliittinen väkivalta. Levottomuuksista ja nälänhädistä huolimatta valtion väkiluku kasvoi tämän kaudella runsaasta 500 miljoonasta lähes miljardiin. Koulutustaso ja eliniänodote paranivat huomattavasti aiemmasta, mutta tavallisen kansan elintaso pysyi heikkona, ja diktaattorin kuollessa neljännes kansasta eli edelleen äärimmäisessä köyhyydessä.

Diktaattori no 4

Hän syntyi Predappiossa, 29. heinäkuuta 1883. Tämän äiti oli opettaja ja isä seppä, ja tuleva diktaattori oli heidän ensimmäinen lapsensa. Myöhemmin hänelle syntyi kaksi sisarusta, veli ja sisko. Tämän isä, Alessandro, oli ateisti. Äiti puolestaan oli harras katolilainen, josta seurasi kasvatuksellisia kiistoja. Lasta ei kastettu, mutta toisaalta hänet lähetettiin kompromissina katolilaisten munkkien ylläpitämään sisäoppilaitokseen.

Tuleva diktaattori ei viihtynyt uskonnollisessa ympäristössä. Hän kapinoi rajusti esimerkiksi heittelemällä seurakuntaa kivillä ja puukottamalla toista oppilasta käteen. Vaihdettuaan koulua hän ei enää aiheuttanut ongelmia ja suoriutui opinnoistaan hyvin: hän valmistui peruskoulunopettajaksi 1901. Hän kohosi loistavien puhujan- ja kirjoittajanlahjojensa ansiosta hallitsevaksi ja erittäin suosituksi hahmoksi valtionsa sosialistien keskuudessa. Tämän päätoimittajakaudella puolueen sanomalehti Avanti kasvatti suosionsa moninkertaiseksi. Tämä kuuluisa diktaattori, fasismin isä, puhui innostavasti ja sai junat kulkemaan ajallaan. Hän haaveili uudesta keisarillisesta imperiumista ja töräytteli korskeana sodan torvia, mutta kapsahti katajaan kurkotettuaan liian korkealle. Näin polleasta pullistelijasta tuli toisen diktaattorin sätkynukke ja hän päätti päivänsä katuojassa.

Diktaattori no 5

Sveitsissä nuoruutensa viettänyt, tuleva hallitsija rakasti koripalloa ja vitsaili luokkatoveriensa kanssa kuin kuka tahansa ennen nousuaan brutaaliksi diktaattoriksi. Tämän diktaattorin syntyessä maata hallitsi vielä hänen isoisänsä, ”Suuri Johtaja”. Tässä vaiheessa vallan periytyminen hänelle ei ollut mitenkään selvä asia. Vanhempi veli olisi perimisjärjestyksen mukaan ollut seuraava hallitsija isänsä jälkeen, mutta pikkuveli nimettiin seuraajaksi pari vuotta ennen isänsä kuolemaa.

Lapsuudessaan ja nuoruudessaan hänen uskotaan asuneen vuosia Sveitsissä sisarustensa ja tätinsä perheen kanssa. Diplomaatin poikana salanimellä esiintyneenä tämän on kerrottu käyneen englanninkielistä koulua Bernin lähellä vuosina 1993-1998. Vuonna 2009 Könizin kunta vahvisti salanimellä esiintyneen tulevan diktaattorin käyneen paikallista koulua vuosina 1998–2000. Entiset luokkatoverit ovat kuvailleet häntä melko hyväksi oppilaaksi ja varsin tavallisen oloiseksi pojaksi. Samalla luokalla olleeseen diktaattorin alkuun tutustunut portugalilaismies kertoo Anna Fifieldin vuonna 2019 ilmestyneessä kirjassa tämän olleen hiljainen mutta päättäväinen, ja osanneen tarpeen tulleen ilmaista itseään selkeästi.

Myöhemmin tutuksi tullut äkkipikainen luonne näkyi esimerkiksi siinä, että hän saattoi hermostua ystävilleen, jos nämä puhuivat hänen itsensä huonosti hallitsemaan saksaa. Kouluaikanaan tämän kerrotaan olleen fanaattisesti innostunut koripallosta ja pelanneen sitä usein kotipihallaan. Myös pelatessaan hän käyttäytyi usein aggressiivisesti ja saattoi haukkua vastustajiaan kovasanaisesti.

Diktaattori no 6

Kyseinen diktaattori syntyi ”vanhassa Petrogradissa” 7. lokakuuta 1952 työläisperheen kolmantena poikana. Sekä hänen isänsä että äitinsä työskentelivät tehtaassa. Isä oli toisen maailmansodan veteraani ja äiti kokenut ”Petrogradin” saarron. Diktaattorin äiti oli ortodoksi, joten tämäkin sai ortodoksisen kasteen.

Diktaattorin perhe asui kahdenkymmenen vuoden ajan 17 neliömetrin kokoisessa huoneessa. Hän aloitti koulun seitsemänvuotiaana. Hän oli koulussa aluksi alisuoriutuja, eikä häntä huonon käytöksensä vuoksi hyväksytty puolueen lapsijärjestöön. Hän kokeili isänsä aloitteesta aluksi nyrkkeilyä, mutta murrettuaan nenänsä siirtyi kamppailulaji samboon ja sen jälkeen judoon, mikä muutti hänen elämänsä suunnan. Hän sai kamppailulajeista itselleen uuden filosofian sekä voimaa puolustaa itseään isompia poikia vastaan. Koska urheiluseura vaati jäseniltään kelvollisia kouluarvosanoja, hän alkoi keskittyä myös koulunkäyntiin, ja hänet hyväksyttiin lapsijärjestöön. Hän nousi nopeasti koulunsa lapsijärjestön johtajaksi, ja hänet valittiin kahdeksannella luokalla ensimmäisten joukossa puolueen nuorisojärjestöön Komsomoliin.

Viisitoistavuotiaana hän näki suosikkielokuvansa Kilpi ja miekka (1968), joka kertoo natsi-Saksaan soluttautuneesta agentista. Elokuva teki nuoreen diktaattorin alkuun suuren vaikutuksen, ja hän alkoi haaveilla vakoojan urasta. Hän keskittyi humanistisiin aineisiin, kirjallisuuteen ja historiaan, ja hän menestyi erityisesti historiassa ja saksan kielessä. Hän selvisi ”Petrogradin” valtionyliopiston pääsykokeista ja aloitti oikeustieteen opinnot syksyllä 1970. Opiskeluvuosinaan hän työskenteli opiskelun ohessa muun muassa harjoittelijana Leningradin liikenneministeriön rikososastolla. Hän harrasti judoa aktiivisesti ja kävi kilpailumatkoilla Leningradin alueella ja Moldovassa asti.

Yhteistä kaikille näille diktaattoreille on, varsin maskuliinisten asioiden yhteydessä esiintymisen lisäksi, ollut se että rikkaaseen perheeseen ovat syntyneet vain ne heistä, joiden isä oli itsekin diktaattori. Diktaattorit eivät ole lapsena osoittaneet erityistä julmuutta saati poikkeuksellista lahjakkuuttakaan. Moni heistä on kokenut lapsena köyhyyttä ja väkivaltaa, mutta heidän lapsuusperheissään ei ole ollut poikkeuksellisen paljon suuria menetyksiä. Monen isä on ollut ankara, jopa väkivaltainen, mutta äiti lapsilleen omistautunut ja uhrautuvainen. Koulussa tuleva diktaattori on yleensä pärjännyt vähintään keskinkertaisesti. Usein diktaattorin edustaman ryhmän noustua valtaan, vallan ottanut ryhmä on valinnut hänet keskuudestaan johtajakseen. Diktaattorin tehtäväksi on tullut puhua uuden hallinnon puolesta, edustaa sitä kansalle ja muulle maailmalle, organisoida ryhmän politiikan toteutus, koordinoida heidän toimintansa hallinnossa ja virastoissa, sovitella sisäpiirin sisäisiä konflikteja, toimia hätätilanteissa ja sanoa viimeinen sana erimielisyyksissä. Pelkäksi keulakuvaksi tarkoitettu ja alussa heikolta vaikuttanut johtaja on pystynytkin usein irtautumaan hänet valtaan nostaneen ryhmän kontrollista ja ottamaan kaiken vallan maassa, koska hänellä on käytössään kaikki valtion taloudelliset ja hallinnolliset resurssit.

Lupasin hupimielisen diktaattorivisailun huipentuvan ennustusosioon. Mikäli sait tehtävästä täydet 6 pistettä, päättelit tai arvasit siis oikein kaikki edellä olleet diktaattorit. Näin ollen olet yksi visailuni voittajista ja saat oikeuden arvioida mahdollisten tulevien diktaattorien henkilöllisyydet.  Mikäli sait pisteitä alle 6 et ole oikeutettu mihinkään, sillä nykykäsityksen mukaan, ihmisten keskuudessa, vain voittajat muistetaan. Ajan säästämiseksi laitan esiin vain kaksi tulevaa diktaattorivaihtoehtoa. Mikäli jompikumpi tai kumpikin nousee jossain vaiheessa kansansa diktaattoriksi, niin olet oikeutettu mainitsemaan lähipiirillesi kuuluisan suomalaisen sanonnan; minä tiesin tuon jo!

Diktaattorivaihtoehto 1

Tämän diktaattori vaihtoehdon isä on nostattanut kohuja rasistisilla kommenteillaan jo vähäteltyään juutalaisten kansanmurhaa toisen maailmansodan aikana. Tytär korvasi isänsä puolueen puheenjohtajana vuonna 2011 ja erotti isänsä puolueesta vuonna 2015. Tytär on syntynyt 5. elokuuta 1968. Kaksikko ei tämän jälkeen ole ollut puheväleissä. Isä kertoo lähettäneensä tyttärelleen onnitteluviestin sen jälkeen, kun tämä selvisi eräiden presidentinvaalien toiselle kierrokselle. Tytär ei kuitenkaan vastannut viestiin.

Hänen jyrkät maahanmuuttovastaiset puheet onkin osin verhottu naisten oikeuksien ja turvallisuuden verhoon. Hän on Nato ja EU-vastainen, lisäksi hän käyttää kansanomaista kieltä ja näyttäytyy tukka rähjäisenä julkisuudessa korostaen tietävänsä, mitä maitotölkki maksaa.

Diktaattorivaihtoehto 2

Tämän potentiaalisen diktaattorin poliittisen uran on pelastanut vain Korona ja Ukrainan sotatila. Häntä voidaankin kutsua ”Euroopan Hannu Hanheksi”. Hän on syntynyt 16. marraskuuta 1985 ja elänyt nuoruutensa työväenluokkaisessa, vähävaraisessa sateenkaariperheessä. Ihmisenä hän on kerrotun mukaan hyvin kulmikas luonne, mutta kuitenkin järjestelmällinen. Tämän vaihtoehdon neuvottelutapaa kuvataan omalla tavallaan hyvin raskaaksi. Mikäli hän tahtoo jotain, on hänen se saatava tilanteesta tai asiasta saati asian järkevyydestä riippumatta. Hän on ns. somejohtaja ja esiintyy julkisuudessa mielellään maskuliinisten suoritteiden yhteydessä nykydiktaattorien tapaan. Hän ei juurikaan arvosta perinteisiä toimintamalleja, vaan pyrkii ”muodistamaan” poliittisen käyttäytymismallin.

Toivottavasti viihdyit ja menestyit hupimielisen visailuni parissa. Mitä useampi tämän ajatuksella ja menestyksellisesti suorittaa, niin sitä lähempänä olemme rauhaa sekä kaipaamaamme aitoa demokratiaa.

Viime kädessä kaikissa tekemisissämme on kyse inhimillisyydestä tai sen puutteesta, joten voinkin päättää tekstini ”elämänviisauteen Omo Sum Humani A Me Nihil Alienum Puto”.

Lähteet: Tiede.fi, Wikipedia, Historianet.fi, diktaattoriporssi.com, is.fi

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: