KARI SUOMALAISEN LÄÄKÄRIKIRJA

KARI SUOMALAISEN LÄÄKÄRIKIRJA

Kirjoittanut Asko U. Huuhtanen

Kari Suomalaisen (1920 – 1999) asema Suomen ykköspilapiirtäjänä oli niin ehdoton, että kukaan muu ei ole päässyt vastaavaan asemaan. Moni varmaan haluaisi. Toisaalta hän oli mielipiteissään ehdoton oman aikansa jäärä ja nykyisenä woke-aikana aiheuttaisi lähinnä kauhua mielipiteillään, joista osa nykyään tulkittaisiin rasismiksi. Hän oli erittäin kiinnostunut omasta terveydestään ja seurasi sitä tarkoin. Häntä on kutsuttu Suomen tunnetuimmaksi luulosairaaksi, hän muun muassa epäili joskus itsellään pikasyöpää. Kari jopa teki muutamia omaan terveydentilaansa liittyviä kokeita ja analyysejä kotonaan.

Hän on julkaissut lääkärikirjan – siis ei lääkärinkirjan – jossa hän jakaa neuvoja lääkäreille ja muillekin. Ajatus on auttaa potilaita ja lääkäreitä ymmärtämään toisiaan. Kirjan on toimittanut Maarit Huovinen. Kirjassa on lukuisia aihepiiriin liittyviä Karin piirroksia. Seuraavassa siteeraan Karin enemmän tai vähemmän hauskoja näkemyksiä vuosikymmenien takaa.

Jokaiselle sairaalalääkärille on tuttu JSP-potilas. JSP ei tarkoita sodanaikaista joukkosidontapaikkaa, vaan ”joka paikkaa särkee” potilasta, yleensä vanhaa tätiä. Kun kukaan lähiympäristössä ei enää jaksa kuunnella hänen vaivojaan, hän menee lääkärille. Saatuaan kaikki kerrotuksi hän poistuu virkeänä. Lääkärintyössä eniten aikaa vie keskustelu. Nykyajassa ajantappajiksi ovat tulleet myös hankalasti toimivat tietokoneohjelmat. (Katso blogi ”Apotin tarina”)

Kaupungeissa ei yleensä tiedetä, minkälaisella autolla lääkäri ajaa. Maaseudulla asialla on merkitystä. Auto ei saa olla liian pröystäilevä eikä väriltään punainen tai muu kirkasvärinen, esimerkiksi kirkkaan sininen tai keltainen. Sopivin voisi olla jokin harmaan sävy, musta on liian synkkä ja tuo mieleen hautausauton. Auton pitäisi olla käyttövarma. Jos lääkäri seisoo tienposkessa ja katselee ymmällään auki olevan konepellin alle, häneltä menee uskottavuus. Jos ei ymmärrä mitään autoista, mahtaako olla sen viisaampi lääketieteessä?

Jotkut sanovat, että luonto parantaa ja lääkäri ottaa rahat. Onhan se niinkin. Potilaskin voi osallistua asiaan. Karin mukaan hän on aina antanut lääkärille valmiin diagnoosin, joka on pitänyt paikkansa tai sitten ei – aivan kuten lääkärien omatkin diagnoosit. Muinaisessa Kiinassa oli systeemi, että keisarin lääkärille maksettiin niin kauan kuin keisari pysyi terveenä. Kun keisari sairastui, palkanmaksu loppui. Näin lääkäri pelkästä ahneudesta paransi potilaan mahdollisimman nopeasti. Tämä järjestelmä muuttaisi asioita ratkaisevasti. Lääkärin olisi ryhdyttävä vaikka ruoskan avulla valvomaan potilaidensa terveitä elämäntapoja. Hän joutuisi tarkkailemaan, että potilas ei tupakoi, valvo myöhään, juopottele, eikä matkusta Thaimaahan.

Perimä vaikuttaa ihmisen mielenlaatuun, samoin rotuominaisuudet. Toiset ovat huumorintajuisia ja iloisia, toiset vaipuvat helposti synkkyyteen. Tilannetta mutkistaa se, että lääkärit ovat itse samanlaisia. Löytyy myös hulluja lääkäreitä. Tosin hyvän psykiatrin täytyykin olla hieman hullu, että jaksaa kaltaistensa joukossa. Mieli on biokemiaa ja vaihtelee jokaisella, mutta pysyy useimmiten normaalin rajoissa. Kun on riittävän monta kertaa epävireessä ja riittävän monta kertaa vireessä, huomaa, ettei se niin vaarallista ole. Kuuluu tavalliseen elämään.

Yleensä ei muisteta, että monet sairaudet paranevat itsestään. Kun lääkäriltä ei saada pikaisesti apua, käännytään puoskarien ja luontaishoitajien puoleen. Aletaan syödä ja juoda mitä ihmeellisempiä tuotteita. Näiden mielikuvituksellisten valmisteiden käyttö ei riipu edes yleissivistyksen tasosta. Homeopatian Kari luokittelee 1700-luvulta peräisin olevaksi taikauskoksi. Siinähän ”lääkettä” laimennetaan ja laimennetaan melkein loputtomasti – lopulta siinä on jäljellä vain henki. Kari tarjosi joskus homeomatiaan uskovalle serkulleen viskiä ja ehdotti, että laimennetaan se niin pitkälle, että jäljelle jää vain henki. Serkku ei suostunut. Karilta meni viimeinenkin usko homeopatiaan.

Lääkäreitä on monenlaisia. Urheilulääkäreistä Kari ei löydä mitään hyvää sanottavaa. Kari on pitkään ihmetellyt, miksi urheilijat ovat väestön sairain osa, vaikka heitä varten on omat lääkärit. Urheilijoilla on aina joku paikka vialla. Heillä on vatsavaivoja, liikuntaongelmia ja jos on hetken terve, kohta jossakin vinksahtaa. Jos maha on kunnossa, sitten on akillesjänne katkennut tai polvikierukka nuljahtanut. Nämä vaivat ovat urheilijalle ehdottoman tärkeitä. Niillä voi selittää tappiot.

Lääkäreissä on eri tauteihin erikoistuneita. Spesialistille ihmisten tautiryhmitys on rajattu, on pääryhmiä ja alaryhmiä ja kaikille on omat erikoislääkärinsä. Jako menee kuin autokorjaamossa, jossa on erikseen sähkömiehet, mekaanikot, peltikorjaajat ja työnjohtaja, joka tietää ja osaa kaiken ja jota kaikki pelkäävät kuin sairaalassa patologia, joka voi paljastaa mokat. On myös ihotautilääkäreitä, mutta ala on niin vaikea, ettei siitä kukaan tiedä mitään. Erään Karin vaimon Lipen sukulaispojalla oli kädessä ihottuma, johon kokeiltiin kaikkia mahdollisia lääkkeitä. Mikään ei auttanut. Venettä kunnostaessaan poika veti piloillaan ihottuman päälle lahosuojaa ja käsi parani. Syynä ihottumaan oli sieni. Kun päälle vedettiin sienentappoainetta, ihottuma katosi. Tähän on kai nykyaikana lisättävä, että älkää ihmeessä ottako tätä neuvona.

Kirurgit eivät mielellään leikkaa omaisiaan. Jos hän leikkaisi jotain läheistään, hän olisi moninkertaisesti jännittyneempi kuin leikatessaan ventovierasta. Riski tehdä virheitä olisi suuri. Seuraavaksi pieni ajatustesti. Poika joutui onnettomuuteen ja hänet kiidätettiin sairaalaan. Paikalla ollut kirurgi katsoi paareilla makaavaa poikaa ja huomasi, että se oli hänen oma poikansa. Hän ei halunnut leikata omaa poikaansa edellä mainitusta syystä ja paikalle hälytettiin toinen kirurgi. Omituisinta asiassa oli, että vaikka poika oli kirurgin oma poika, kirurgi ei kuitenkaan ollut hänen isänsä. Siinäpä pohtimista. Ajatukset harhaantuvat helposti. Oliko poika kirurgin ottopoika tai lapsi vaimon edellisestä avioliitosta? Ratkaisu on se, että kirurgi oli hänen äitinsä. Näin rooliajattelu toimii. Monikaan ei tule ajatelleeksi, että myös nainen voi olla kirurgi.

Liekö enää nykyaikana ihmisiä, jotka eivät kehtaa kertoa lääkärille intiimeistä vaivoistaan. Ennen tämä oli hyvin tavallista. Lipen sukulaismummolla oli vaivoja peräpäässä ja hän meni lääkärin tutkittavaksi, eikä lääkäri löytänyt mitään erityistä. Mummon tultua kotiin häneltä kysyttiin, kertoiko hän peräpään vaivoistaan lääkärille. Mummo vastasi: ” Mut’ ehän mie nyt semmosista, herraisä”.

Kari toteaa, että hän erottaisi hallinnolisen organisaattorin ja lääkärin työt. Tietenkin lääkäri tuntee oman alansa parhaiten, mutta tiedetään myös, miten huonoja organisaattoreita he ovat. Asia voitaisiin ratkaista niin, että halukkaista voitaisiin kouluttaa hallintolääkäreitä. Alalle saataisiin ryhmä, joka voisi kiinnittää taloonsa kilven: ”Hallinnollinen lääkäri – ei vastaanottoa”. Myös jotkut sekundalääkärit voisi ohjata hallinnolliselle puolelle. Mallia voisi ottaa valtion ja kunnan hallinnosta. Jos jonkun lääkärin hommat eivät oikein sujuisi ja potilaskuolleisuus vaikuttaisi liian korkealta, asianomainen voitaisiin ohjata hallintopuolelle.

Suomessa pienet lapset kääritään Karin mielestä vaippoihin ja vaatteisiin niin tehokkaasti, etteivät lapset karaistu ollenkaan. Englannissa pojilla on lyhyet housut ja polvisukat vielä, kun on lunta maassa. Tosin joku on kertonut, että missään ei näe niin paljon vanhoja äijiä, joilla on sininen nenä ja tippa nenänpäässä, kuin Englannissa. Toisaalta eipä siellä saarella pystyisi karaistumatta elämään, koska kunnollista lämmitystä ei ole vielä keksitty.

On olemassa potilastyyppi, joka rakastaa kokeita. Ensin käydään läpi sydänfilmit, verikokeet, ultraäänitutkimukset ja ehkä koko vartalon tomografia. Koska he eivät ole tyytyväisiä tuloksiin, he aloittavat uuden kierroksen. Tähän kaikkeen harrastamiseen kuluu runsaasti aikaa, mikä lienee tarkoituskin. Se on jännittävää ja siinä harrastaja itse on kaiken keskipisteenä. Rahaa voi kulua paljonkin, jos käyttää yksityistä puolta.

Kari epäilee kopio- eli halpalääkkeitä. Kuinka halvalla voisi saada hyvää? Lääkkeiden valmistus on tarkkaa puuhaa, lääkeaineita täytyy sotkea juuri oikea, joskus lähes olemattoman pieni määrä esimerkiksi mikromillejä. Sinebrychoffin olutta saisi kiskoa paljon, eikä pientä eroa vaikka alkoholimäärässä luultavasti huomaisi.

Eräs ylioppilas kertoi toiselle Bobrikoffin ampumisesta. Toinen totesi: ” Olipa hyvä, että se ei ollut Sinebrychoff.,”

Nykytiedolla voi todeta, kun lääkeyhtiöiden sikamaiset vedätykset ovat tulleet julki, että tässä asiassa Kari lienee ollut ainakin osittain väärässä.

Hivenaine ja luontaistuote markkinoinnista Karilla on selvä näkemys. Kansa menee aivan sekopäiseksi, kun kuulee sanan yrtti tai uute. Visavuoressa on Kari-paviljongissa Luulosairaan lääkekaappi. Siinä on kaksi purkkia, pieni ja iso. Isossa lasipurkissa on spriissä käärme, rottia, sammakoita ym. luonnontuotteita. Sen vieressä on hyvin pieni pullo viskiä, jonka etiketissä lukee ”Hiven ainetta”.

Kun ihminen on kriisissä, hän luo itselleen keinoemon. Tässä tilanteessa hän sieppaa itselleen Jeesuksen, johon voi turvautua kaikessa. Hetkessä elämä muuttuu ja tulee vastareaktiona huikean hyvä olo, samanlainen kuin hypomaanikoilla yleensä. Tämä hyvänolon tunne voi olla niin voimakas, että tulee tarve jakaa se muiden kanssa. Jokainen on joskus varmaan kohdannut jonkun julkisella paikalla saarnaavan. Sinänsä Karilla ei ole mitään uskovaisia vastaan.

Lääkärit tekevät joukolla opetuskierroksia varsinkin yliopistollisissa sairaaloissa. Kun huoneessa laukkaa laumoittain lääkäreitä, potilas tuntee itsensä hyvin hoidetuksi. Hän luulee olevansa mielenkiintoinen erikoistapaus. Lääkäreiden kannattaisi muistaa tämä ja poiketa huoneessa joukolla aina kun mahdollista.

Lääkärin takki on valkoinen ilmeisesti sen takia, että syntyisi vaikutelma puhtaasta. Kirurgin takki ei ole valkoinen. Ovat ilmeisesti itsekin kauhistuneet sen antamaa vaikutelmaa – onhan lihanleikkajillakin valkoiset takit. Teurastajat taitavat käyttää esiliinaa. Voidaan tietenkin liioitella asiassa kuin asiassa. Kun Amerikassa teloitettiin kuolemantuomittuja ruiskeella, lääkäri puhdisti spriillä paikan, johon myrkkypistos annettiin.

Karilla on selvä mielipide miehen mukanaolosta synnytyksessä. Synnyttäminen on niin – vähemmän ruokahalua herättävä tapaus – että sen seuraaminen ei mitenkään lisää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Yhtä hyvin voisi mennä vaimon mukana vessaan pitämään tätä kädestä…

Kanadassa oli joskus entisaikoina säädetty kuolemanrangaistus itsemurhan yrittämisestä. Se oli siis takuu valtion puolesta.

Kari vastustaa sanoilla sievistelyä ja kiertoilmaisuja, jotka Karin mielestä osoittavat taipumusta epärehellisyyteen. Hän piirsi kerran puistonpenkillä makoilevan pummin, joka sanoi olevansa sosiaalisesti toimintarajoitteinen.

Kun Mauno Koivisto presidenttinä alkoi antaa tiedotuksia terveydentilastaan, Kari piti sitä virheenä. Hän haluaisi nähdä sen lääkärin, joka Kekkosen tutkittuaan olisi todennut: ”Höppänähän tää on. Selvä tapaus.” Vaikka joku presidentti olisi selvästi psyykkisen hoidon tarpeessa, kuka sen uskaltaisi sanoa?

Lähde: Lääkärikirja, Kari Suomalainen, toim. Maarit Huovinen, Kouvolan Painotalo Oy 1991

2 thoughts on “KARI SUOMALAISEN LÄÄKÄRIKIRJA

Add yours

  1. Todellakin hyvää Karin havainnointia, omasta näkökulmasta tosin. Ilkeää on ettei todella haastavia ”hovinarreja” enää hyväksytä. Suosittelen myös : Vanhenemisen taito, 1993

    Tykkää

  2. Kiitos kommentista ja vinkistä. Nykyisin huumoria litistetään joka suunnasta. Kohta Stand Up koomikotkin uskaltavat vitsailla vain omasta itsestään, ettei kukaan pahoita mieltään..
    Asko U. Huuhtanen

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: