AJATTELUN OIKOPOLUT JA UMPIKUJAT

Kirjoittanut Asko U. Huuhtanen

Ihminen on pohjattomassa typeryydessään kutsunut itseään milloin Jumalan kuvaksi milloin luomakunnan kruunuksi. Yhtä perusteettomia oman hännän nostoja molemmat. Ihmisen korvien välissä olevaa harmaata massamöykkyä sanotaan maailmankaikkeuden monimutkaisimmaksi rakennelmaksi. Kuten on helppo todeta, harhailevat ajatusrakennelmat voivat tuottaa tulokseksi suunnilleen mitä tahansa. Kun vaikuttaminen aloitetaan jo lapsena, näin saatu oppi juuttuu todella syvälle mielen rakenteisiin. Asianomainen luulee tietävänsä kiistattoman totuuden asiasta kuin asiasta. Yuval Noah Harari on joskus kirjoittanut: ”Ihmisen tyhmyyttä ei koskaan pidä aliarvioida”. Tuohon voisi lisätä, että tämä koskee myös valtakunnallisen tason päättäjiä.

Kokonaiset kansat saadaan uskomaan omaan paremmuuteensa ja oikeuteen valloittaa ja määrätä muitten ”alempiarvoisten” naapurien elämästä. Yle areenasta löytyy hyvä, neliosainen dokumentti Japanista 1930- luvulta Nagasakiin ja Hiroshimaan asti. Aivopesu meni niin pitkälle, että japanilaiset kohtelivat muita kansallisuuksia ja sotavankeja äärimmäisen julmasti ja halveksivasti. Kymmeniätuhansia kuoli sotavankeudessa julmuuksien ja huonon kohtelun vuoksi. Kaikkea ei Japanissa myönnetä vieläkään tapahtuneeksi, ei kantti kestä. Vastaavia kansojen höyrähtämisen esimerkkejä löytyy paljon sekä historiasta että nykypäivästä. Jos valloitus- ja alistusretket ovat menestyksekkäitä, suurin osa ihmisistä on innoissaan mukana ja osallistuu saaliinjakoon.

Japanilaiset eivät ole ainoa rotuoppeineen pohjattomaan typeryyteen tuolloin vajonnut kansakunta. Esimerkkejä löytyy niin historiasta Hitlereineen, Mussoliineineen, monine muineen, kuin nykyajasta. Ääriajattelua, joka kaipaa yksinvaltaisuutta ja väkivaltaa on runsaasti etenkin äärioikeistolaisissa liikkeissä. Lappeenrantalainen perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä on julkisuuteen todennut, että hän vihaa oikeusvaltiota. Blogi 5.12.2020 ”PERUSSUOMALAINEN NÄKEMYS OIKEUSVALTIOSTA – MILLAINEN SE ON?”. Kuten muistaakseni ennustin, tämä kannanotto ei vaikuttanut Jani Mäkelän äänimäärään tuolloin edessä olleissa kunnallisvaaleissa.

Valitulla tiedon syötölle ilmeisesti mikään kansa ei ole immuuni perusteettomiin harhaluuloihin. Korkea sivistys- ja koulutustaso suojaa jonkinverran tökerimmän propagandan vaikutukselta. On aika tavallista, että kansat keksivät itselleen loistavaa menneisyyttä, joskus lähes olemattomista taruista tai vanhoista muistinvaraisesti sukupolvelta toiselle kulkeneista muisteluksista ja runoista. Sitten näiden satujen pohjalta nostetaan kansallista uhoa ja esitetään naapurikansoille aluevaatimuksia. Kuvitellaan, että esi isät olivat korkealla moraalilla varustettuja uljaita sotureita. Todennäköisemmin he olivat raakalaismaisia ryöstäjiä, tappajia ja raiskaajia. Keksityillä uskonnoilla luvattiin pääsyä Walhallaan tai johonkin paratiisimaiseen olotilaan, jos sattuu henki lähtemään näillä hurmeretkillä. Kaikkea on helppo luvata, kun kukaan ei ole tullut takaisin valittamaan, että p**kaa puhuit, siellä mitään paratiisia ole.

Sen mitä vanhoista säilyneistä eri uskontojen teksteistä voi päätellä, ilmeisesti useimmat maailmanuskontojen perustajat ovat olleet enemmän tai vähemmän tärähtäneitä. He ovat nähneet näkyjä, kuulleet ääniä ja saaneet muka tehtäväksi levittää uutta uskontoaan maailmaan, vaikka tulella ja verellä. Näin alkoivat monien uskontojen levittämiseen liittyvät ruumisröykkiöt ja mittaamattomat julmuudet. Jonkinverran uskonnot ovat tuottaneet myös aivan hyviä ajatuksia, esimerkiksi, että kohtele lähimmäistäsi kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan, mutta koko todellisuus on paljon raadollisempi.

Ari Turunen kirjoitti (Le Monde Diplomatique 5/2022) poliitikoista osuvasti. Omia virheitä ei hevin tunnusteta, on aina helpompaa syyttää muita. Kun on muodostettu käsitys jostakin asiasta liian itsevarmojen ja ylimielisten ihmisten on tätä vaikeaa enää muuttaa. Kyse on niin sanotusta psykologisesta ankkurista, omat käsitykset ovat ikäänkuin ankkuroitu tietynlaisiksi. Daniel Kahnemanin mukaan myöhempien päätösten tekeminen on ennenkaikkea liikettä psykologisen ankkurin ympärillä. Kun näkemykset on ”ankkuroitu” kaikista tulevista argumenteista keskustellaan tämän ankkurin perusteella. Päätöksenteossa etsitään vahvistusta vain ankkuroidulle tiedolle, sensijaan, että poikkeavaan tietoon suhtauduttaisiin uteliaasti ja avoimesti.

Entiset pääministerit Saksan Gerhard Schröder ja Suomen Paavo Lipponen sopivat edellämainitun päätösenteon esimerkeiksi. He ovat esimerkkejä psykologisen ankkurin varassa roikkuvasta persoonasta, joka valtaan päästyään ei muitten neuvoja ja varoituksia kuuntele. Kun ei haluta kuunnella muiden eriäviä mielipiteitä, se kertoo pikkusieluisuudesta ja vääristyneestä kilpailuhenkisyydestä. Oman mielipiteen muuttaminen koettaisiin arvovaltatappioksi, joka kolhisi omaa egoa.

Tämänhetkinen Saksan liittokansleri Olaf Scholtz on selvästi oman, Hitlerin ajan tapahtumista juontavan ajattelunsa vanki. Toisen maailmansodan tapahtumat ovat traumana kaiken päätöksenteon taustalla. Scholtz ei suostu antamaan Ukrainalle aseita, joita se kipeästi tarvitsisi – panssarivaunuja. Roman Schatzin mukaan saksalaisille ajatus saksalaisista panssarivaunuista Ukrainan aroilla olisi liian tuskallinen ajatus historian perspektiivistä. Muunlaista apua Saksa kyllä antaa Ukrainalle jonkin verran. Ukrainan tilanne ei liene niin hyvä, kuin uutisvirran perusteella voisi luulla. Putin on valmis uhraamaan satojatuhansia venäläisiä valtansa säilyttääkseen ja sairaisiin tavoitteisiinsa päästäkseen . Venäläiset, historiansa aikana lammasmaisesti alistumaan opetettuna ja propagandalla höynäytytettynä, sietävät mitä tahansa valtaapitäviltä. Turha kärsimys ja kuolema on ikäänkuin leivottu sisään kulttuuriin, eikä se saa mitään liikehdintää aikaiseksi.

Ranskan Emmauel Macron taas on varsinainen Gallian kukko. Hän haluaisi olla suuri vaikuttaja ja merkittävä valtiomies maailman mittakaavassa. Hän kuuluu Ranskan eliittiin, valmistunut huippuyliopistosta ja on ilmeisen älykäs. Äly ja viisaus eivät kuitenkaan ole sama asia. Hän yrittää olla välittäjä Venäjän suuntaan ja yrittää ymmärtää Venäjän hirvittävää laajentumis- ja alistamispolitiikkaa. Macron ei näytä käsittävän, että kaikki tällainen, Venäjää myötäilevä ja sen toimintaa ymmärtävä politiikka vain jatkaa sotaa, kärsimyksiä ja tappamista. Toivottavasti joku selittäisi Emmauel Macronille rautalangasta vääntäen, että tilanne on kuin yrittäisi neuvotella vesikauhuisen koiran kanssa, jos nyt alkaa myötäillä Venäjää. Macronin noustua valtaan odotin häneltä paljon enemmän ymmärrystä maailman politiikasta ja realiteeteistä

Ranskan kansallisessa muistissa elää edelleen historiallinen suurvalta-aika. Afrikassa entisessä Ranskan alusmaassa Senegalissa esimerkiksi museoissa on vain ranskankieliset teksit eli suuri osa turisteista jää ilman tietoa – jos ei ranskaa satu osaamaan. Suurvaltahistoria näyttää jäävän kansakuntien muistiin kummittelemaan vuosisadoiksi. Valikoivasti muistetaan vain uljaita asioita, ei raakuuksia, ei raaka-aineiden rosvoamista, ei alistamista ja orjuuttamista.

Omituisesti Italiassa ja Ranskassa on vuosikymmeniä ollut vahva etenkin ay-liikkeissä vaikuttanut vasemmistoliike. Se kannatti Venäjää jo Stalinin aikana ja Ranskan älymystössä oli paljon kommunistista ajattelua sympatisoivia kulttuurihenkilöitä. Kun Neuvostoliitto romahti, muuttui Venäjäksi ja sen politiikka heilahti äärioikealle, ymmärtäjiä lännestä löytyi taas. Asiaa tietenkin auttoivat eurooppalaisella äärioikeistolle Venäjältä tulleet rahavirrat, joiden tarkoitus oli jakaa ja heikentää Eurooppaa ja länttä yleensä.

Suomessa lehtitietojen mukaan kyselyjen perusteella noin puolet perussuomalaisia kannattavista on Putin myönteisiä. Muistetaanpa entisen perussuomalaisen Ano Turtiaisen kannanotot ja nykyisen perussuomalaisen Mika Niikon puheita aiemmin. Perussuomalaisten mielipiteistä laajemmin olisi mielenkiintoista saada tarkempaa tietoa.

Aina löytyy ihmisiä, jotka ovat kaikesta päinvastaista mieltä. Kun korona sairastutti ja tappoi ihmisiä melkoisesti, varsinkin epidemian alkuaikoina, löytyi niitä, jotka kielsivät koko epidemian olemassaolon. Rokotuskielteisiä riittää edelleen, jos nyt alkaisi levitä jotain isorokkoon verrattavaa tehokasta tappajaa, he varmaan edelleen kieltäisivät koko asian. Kaikessa, myös lääketieteessä, täytyy tietenkin tehdä hyöty- \ haitta-analyysi. Rokotuksien hyödyllisyydestä ei pitäisi olla mitään epäselvyyttä.

Jotkut puhuvat vakavalla naamalla, että maa ei ole pyöreä. Toiset uskovat, että kuumatkat olivat lavastettuja. Joidenkin mukaan todellinen valta maailmassa on juutalaisten salaliitolla tai liskoihmisillä. Mitään rajaa ei tule vastaan älyttömyyksiin uskottaessa. Tietoa ja soopaa riittää maailmassa rajattomasti, tästä noutopöydästä voi poimia oman valinnan mukaan mitä tahansa. Näin saatuja, omia mielipiteitä tukevia ja vahvistavia argumentteja kutsutaan vahvistusharhaksi. Syvällinen asioihin perehtyminen taas tekee varovaiseksi ja ehkä saa aliarvioimaan omaa tietämystä. Ne taas, jotka vähiten tietävät, yliarvioivat tietämystään. (Vanha sanonta: Sillä varmuudella, jonka täydellinen tietämättömyys asiasta antaa).

Ihmisen aivot yrittävät päästä mahdollisimman helpolla. Ne hakevat oikopolkuja ja yksinkertaistuksia. Ajattelu ja pohdiskelu on vaivalloista ja energiaa kuluttavaa.

Kaukana on vielä tavoite siitä, että ihmislaji alkaisi toimia tavalla, joka johtaisi ajan myötä järkeviin päätöksiin ja kaikille hyvään elämään.

Yritin tätä sotkua joskus ruotia blogissa 10.07.2022 ”Vaihtoehtoiset Faktat – Åsa Wikforss”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: