Suomi vuonna 2023 ja jälkeen

Kirjoittanut Kari U. Huuhtanen

Kautta aikain on vuoden vaihtuessa ollut tapana ennustaa tulevaa. Tätä tehdään lähes kaikissa länsimaissa ja yllättävää kyllä, myös vähemmän kehittyneissä rikollisvaltioissakin, kuten mm. Venäjällä, Turkissa, Unkarissa, Kiinassa ja lähes kaikissa Afrikan valtioissakin. Pitääpä yrittää ennustaa itsekin, jos vaikkapa tällaisen vähemmän oppineen pienen ”blogigangsterin” ennustukset olisivat nykyistä, ns. korkeasti koulutettua tutkijakaartia paremmat osuvuudeltaan. Oma ennustukseni ulottuu itse asiassa tulevaa vuotta pidemmällekin, sillä Suomi ei ehdi muuttua vielä 2023 aikana yhtään mihinkään, koska maassamme järjestetään eduskuntavaalit ja pääosa vuodesta tulee menemään uuden eduskunnan järjestäytymiseen ja hallituksen kokoamiseen.

Tuleva hallitus joutuukin heti ensi töikseen tekemään ns. ”to do-listan” nykyisen, velkavetoisen hallituksen tekemien virheiden korjaamiseen. Listasta tulee valitettavan pitkä, mikäli aiomme saada hyvinvointiyhteiskuntamme perusrakenteet jälleen kohdalleen ja estettyä maailman onnellisimman kansan lopullisen synkkyyteen vaipumisen sekä pidettyä korkeat itsemurhatilastomme kohtuullisina. Korjaavien toimenpiteiden listausta, tai ainakin löydettyjen virheiden korjaavia toimenpiteitä voi hidastaa myös 2024 tulevat presidentinvaalit. Mistä Saulille yhtä viisas ja Suomen hyväksi toimissaan aktiivinen seuraaja?

Vastaavaa pätevää ei taida olla tarjolla ainakaan nykyisistä päättäjistämme, mutta jospa haettaisiin uusi presidentti Italiasta. Italialaisten kotien remontteihinhan nykyhallituksemme on syytänyt rahaa jo sen verran, että luulisi saavan sieltä jotain vastinetta. Pitääpä kysellä asiaa herra Geppettolta. Vuolisiko tämä Suomelle uuden presidentin? Hänellä on kokemus oikean ja väärän opettamisesta veistämilleen henkilöille. Olisihan se hauskaa seurailla vaikkapa vuoden 2026 uutislähetystä, jossa uusi presidenttimme vakavalla naamalla selittäisi Turkin kohtapuolin myöntyvän Nato-jäsenyyteemme – ja presidentin nenä vaan jatkaisi kasvamistaan.

Uuden hallituksen/eduskunnan tulisi kuitenkin ensi töikseen paikata ainakin vanhustenhoidon ongelmat, huumeongelmat, kansan mielenterveysongelmat, valtion talous, sananvapauden tasapuolinen toteutuminen, työllisyys, sairaanhoito, turvapaikan myöntämisiin liittyvät haasteet, vankiloiden täyttöasteen pienentäminen, itärajan vuotaminen, länsirajan vuotaminen, valtion ja kuntien toiminnan tehottomuus, pääomasijoittajien omistusten laajeneminen, yksinyrittäjien kurjuuden helpottaminen, yleisen verokurimuksen lieventäminen, taktisten kohteiden kiinteistöjen myynnin estäminen, johtamisongelmat eri valtiollisilla ja kunnallisilla sektoreilla ja ainakin tullin, poliisin ja rajavartiolaitoksen puutteellinen resurssointi ja…… ai niin, postin kulkeminen. Siinä on tuleville päättäjillemme haastetta kerrakseen.

Ennustelenkin tulevalle muutamalle vuodelle positiivista tulevaisuutta suomalaisille:

Sähkön hinta on pitkään ollut koholla ja nykyhallituksen tukitoimet vain rikastuttavat sähköyhtiöitä, lisäävät ilmaisen rahan jakamista suuryrityksille ja köyhdyttävät sitä muutoinkin kustannustensa kanssa painivaa kansanosaa, pienyrittäjiä ja vähävaraisia. Suomen kansahan on korkeasti koulutettua, joten pitkään se ei näitä hintatasoja tule nielemään. Itsekkääksi muuttunut, yksilökeskeinen kansamme oppii 2023 aikana painimaan poliisin kanssa. Poliisin kanssa painiessa kunto kasvaa, diabetesriski pienenee ja mikä on varmaa; Painin pitkittyessä poliisi jakaa samassa yhteydessä kansalaisille ilmaista sähköä vastarintaa taltuttaessaan. Tämä koskee tietysti vain valkoihoisia kantasuomalaisia, sillä muun tyyppisen kansanosan kanssa painiminen tulkitaan rasistiseksi käytökseksi eikä virkavaltamme voi ottaa tätä riskiä pelkästään vähäisten resurssiensa vuoksi. 2024 huomataan, että kyseinen toimintamalli rikkoo tasa-arvolainsäädäntöä ja 2025 alusta kaikkien Suomessa asuvien tulee saada ilmaista sähköä poliisin kanssa painiessaan. Sähkön saajien erottelu ei saa tapahtua ihonvärin, uskonnon, puoluekannan eikä lihasvoiman tai sukupuolen perusteella.

Sote- uudistus hoitajamitoituksineen ym. onnistui odotuksia paremmin. Joka osastolla on 2024 alussa vähintään 1,7 m pitkä sairaanhoitaja – ainakin aamuvuorossa. Hyvinvointialueetkin lähtevät iloisesti käyntiin heti 2.1.2023. Hoitojonot, varsinkin päivystyksissä, poistuvat jo tammikuun -23 aikana. Tämä johtuu siitä, että esim. HUSin alueella välähti! Joku sai idean uuden yksikön perustamisesta nykyisten päivystys- ja muiden jonojen purkamiseksi. Lisätään vaikkapa vuodepaikkoja, niin jonot poistuvat. Voi olla, että pitkään ”päällä ollut” hoitajapula pääsi tässä yhteydessä unohtumaan. No, HUSinkin johto tulee heräämään kesään 2023 mennessä aiheeseen. He kutsuvat kaikki suomalaiset hoitajat Norjasta ja Ruotsista sekä muista ammateista takaisin. Hoitajat palaavat mielellään entisille asemapaikoilleen, parantuneine työmotivaatioineen, viimeistään kun näille kerrotaan työn turvallisuuden olevan A-luokkaa. Mikään ei ole muuttunut aiemmasta, hommat tehdään niin kuin ennenkin. Muutosvastarinta on tarpeetonta. Jos joku sairastuu, niin jatkat vaan vuoroasi, kyllä sieltä jonain päivänä joku tulee. Palkkasikin on entisellään, kuten myös se v-mäinen esimiehesi, kävi esimieskurssilla. Lomasikin määritellään edelleen tilanteen mukaan….ai niin se palkkasi. Siihenhän tuli se TES-korotus, kyllä sillä pärjää! Inflaatio on vain 9%/vuosi  ja palkkasi on nousee viidessä vuodessa n 17%. 17-9=8. Saat siis 8 % enemmän, kun aiemmin. Ja mieti vähän, Norjassakin alkupalkkasi on vain 3500€/kk ja saat olla vain päivävuorossa. Suomessa alkupalkkasi on yli 2500 €/kk ja saat tehdä töitä kolmessa vuorossa. Eikä tuota palkkaa tule arvostaakaan ylen määrin. Kaikki eivät sitä saa vielä 2025 alkuun mennessäkään, sillä silloin otetaan käyttöön Sarastian versio 13045.2978.345. Kaikki vanhat järjestelmäbugit on tässä versiossa korjattu, ruutupaperin ja lyijykynien menekki palkanlaskennassa kymmenkertaistuu 2025 kesään mennessä. Saimme siis korjattua tilanteen, nyt kyllä hymykin on herkässä.

Sukupuolen perusteella ihmisen maalittamisen kieltäminen tulee lainsäädäntöömme. Koska kyseessä on historiassamme poikkeava uudistus, voi sen toteutumisessa olla joitain haasteita. Mitä esim. henkilöön kohdistuva nettiarvostelu tuo tullessaan 2023 tai myöhemmin? Tukkeutuuko nykyisellään niin hyvässä kuosissa oleva oikeuslaitoksemme uusiin, lisääntyneisiin rikosilmoituksiin? Joku ressukka ajattelemattomuuttaan sanoo vaikkapa välituntivalvojan roolissa koulussa pojille; Hei, äläpä heittele tyttöjä lumipalloilla. Kuka tai ketkä ovat syytteessä ja käräjiä käymässä? Tyttö joka juoruisi pojista opettajalle. Maalittiko tämä poikia? Pojat jotka heittivät lumipalloja, maalittivatko nämä kohteitaan lumipallojen avulla? Opettaja, joka välituntivalvojan roolissa kielsi poikia lumipalloja heittämästä. Maalittiko hän tyttöjä vai poikia. Jos opettajaressukka erehtyy vielä laittamaan koteihin ns. Wilma-viestejä, niin syyllistyikö hän kaikkien eri sukupuolien maalittamiseen? Transsukupuolisten vanhempien, kun erehtyi kutsumaan näitä isäksi ja äidiksi vaiko em. tyttöjä ja poikia, kutsuttuaan näitä vuosituhansien takaisilla haukkumasanoilla tytöiksi ja pojiksi. Vai olisiko kuitenkin niin, että allekirjoittanut tulee olemaan syytteessä näiden kyseenalaisten nimitysten käyttämisestä. Maalitanko parhaillaan koko Suomen väestöä? Ennustukseni on, että kaikki em. tapaukset käräjöidään 2035 mennessä, hovioikeus ruuhkiaan purkaakseen ei anna jatkokäsittelylupaa asiassa. Joku ”vassari” löytää blogikirjoitukseni vahingossa 2027 ja pitkän oikeuskäsittelyn jälkeen saan ainakin 12-vuotisen elinkautisen, josta ensikertalaisena kärsin 1,5 v ja senkin iästäni johtuen ehdollisena.

Nato-neuvottelujemme yhteydessä 2022 Turkin itsevaltias Recep Tayyip Erdoğan ilmaisi, että mm. Suomen tulee toimittaa Turkin haluamat Suomen kurdit Turkkiin. Vuoden 2023 elämme vielä Nato-toiveissamme ja mm. kukkahattuväestönosamme uskoo ko. presidentin toimivan pyyteettömästi ihmisoikeuksien ja Nato-jäsenyytemme puolestapuhujana – kun vaan heidän ehtonsa täyttyvät. 2024 aikana osa väestöstämme havaitsee, että ehkei se Recep Tayyip Erdoğan olekaan ihan tosissaan. Harmi, että ehdimme jo 2023 aikana toimittaa Turkkiin muutaman kurdin Erdoğanin juttusille. No heitä ei enää jostain syystä tavoiteta, taitavat olla jo jossain päin maailmaa muissa hommissa. Erdoğanin pyytäessä seuraavaa 30 kurdia toimitettavaksi 2025 aikana ulkoministeriömme vahvistaa lähettäneensä Turkkiin varsin vahvan viestin Nato-jäsenyytemme hyväksymisestä ja vain 15 Kurdia pyydetystä 30:stä. Vuonna 2026 Nato-jäsenyydestämme todennäköisesti tullaan keskustelemaan myös Unkarin kanssa.

Turvapaikanhakijoiden määrä Venäjältä Suomeen moninkertaistui vuoden 2022 aikana. Vaikka heitä ei olekaan kuin reilut 1000 kpl (entisten 80000 Venäläisten lisäksi), niin haasteen kasvaminen Suomessa tunnustetaan. Vielä 2023 jotkut valistumattomat ”persut” tosin kuvittelevat Suomessa asuvien venäläisten muodostavan turvallisuusriskin valtiollemme. Tähän kantaan eivät muiden puolueiden edustajat voi maailmanlaajuista sivistyneisyyttä edustaessaan yhtyä. Vaalivoittajanakaan (23% kannatuksella 2023 eduskuntavaaleissa) Perussuomalaisia ei hyväksytä muodostettavaan uuteen hallitukseen. Hallituksen 2023 muodostavat Kokoomus, SDP, RKP ja Kristilliset ja Liike Nyt, yhteensä 102 paikkaa. Kyseinen enemmistöhallitus varaa venäläisille turvapaikanhakijoille mahdollisuuden Suomen kansalaisuuteen 6 kk koeajan ja oleskelun jälkeen, ilmaisen terveydenhuollon, maanpuolustus- ja ammatillisen 2. asteen koulutuksen äidinkielellä sekä verotuksellisista tekijöistä johtuen liikkumisavustuksen perheellisten kuljetuksiin soveltuvilla Cadillac Escalade kevytkuorma-autoilla. Koska taloutemme on vielä tuolloinkin tiukoilla, niin venäläisten turvapaikanhakijoiden asuttamisen aiheuttamat kustannukset hoidetaan palauttamalla vuoden 2024 alussa 160000 ukrainalaista pakolaista Harkovaan. Suomeen saa jäädä vain muutama tuhat ahkerinta mansikanpoimijaa määräaikaisella työluvalla 2025 kesäkauden loppuun asti.

Nykyhallituksemme aikaansaama tiukka taloudellinen tilanteemme hoidetaan määrätietoisesti. Tulevana vuonna 2023 kehitysapua ei enää viedä avun tarvitsijoille. Kustannustekijöistä johtuen he saavat 2023-2024 aikana vastikkeetta Suomen valtiolta Finnairin lentoliput kohdemaasta Suomeen. Näin he voivat käydä itse noutamassa tarvittavan kehitysavun ja toimittaa sen kotimaahansa. Mikäli esim. sotatilanne estää valtion edustajan apua noutamasta, niin tällöin ko. avuntarvitsijamaan passin esittäminen riittää avuntarpeen todentamiseksi. Kehitysapua ei tarvitse jatkossa enää viedä Suomesta, tarvitsijat tulevat hakemaan sen paikan päältä. Näin saamme myös luotua nykyistä joustavamman toimintamallin rahan toimittamiseen tarvitsijoille.

Saimaannorppien uhanalaisuusluokitusta laskettiin. Vuodesta 1990 lähtien saimaannorppakanta on yli tuplaantunut. Norppamme voi siis hyvin, eikä sen elintarvikekäyttöä tarvitse jatkossa rajoittaa. Ilta-Sanomat uutisoi toukokuussa 2022, että norppakanta on ylittänyt runsaan 400 yksilön koon. Vuosina 2023 – 2024 norpanpyynti Saimaalla vapautetaan. Norpat, sudet, karhut ja merikotkat voidaan jatkossa pyytää samoilla luvilla, metsästysvälineenä sallitaan käytettävän ainoastaan pumppuhaulikkoa. Lupamenettelyä metsästyksen, kalastuksen ja metsänhoidon osalta päivitetään. Ainoa luvanvarainen metsänhoidollinen toimenpide 2025 alkaen on koivuhalkojen polttaminen kotitaloudessa. Metsästyksen osalta luvanvaraiseksi tuolloin jätetään vain valkoposkihanhien hätisteleminen. Valkoposkihanhet pyritään ohjaamaan yhtenäisenä lentolaivueena ruokintapaikalleen Möttösen Paten pelloille Pohjois-Karjalaan. Mikäli tämä ei onnistu, niin Möttösen Pate velvoitetaan asettamaan EU-direktiivien vaatimusten mukaiset ruokintapaikkakyltit pelloilleen. Kyltin tulee olla kooltaan 50×50 cm ja sen pohjavärin tulee olla heijastava, jotta hanhet kykenevät tulkitsemaan ohjekyltin sisällön vähintään 500 metrin korkeudesta. Kalakantamme on hyvä, Suomenlahdeltakin voi leväkukintojen keskeltä saalistaa vielä useamman turskan kesässä. Kalastuksen osalta rajoitetaan vain tonnikalan ostoa. Keskusliikkeiden tulee pienentää nykyisestäänkin tonnikalapurkin nettosisältö max 50 grammaan, jotta pienemmät metallisäilykepurkit saadaan kierrätettyä asianmukaisesti.

Työllisyysaste nousi 74,7 prosenttiin kuluvalla hallituskaudella. Työllisiä oli marraskuussa 2022 noin 63 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. 2024 alusta kielletään ns. tempputyöllistäminen. Kohtaanto-ongelmaan tullaan puuttumaan tiukasti viimeistään 2027 loppupuolella. Ministereiden avustajamäärä on 2024 alkaen max 2 kpl, joista toisen tulee olla luku- ja toisen kirjoitustaitoinen sekä joskus työelämässä käynyt. TE-toimistojen ylimääräinen ns. omavalmentajakaarti kartoitetaan muutosneuvotteluissa ja heitä saa jatkossa olla vain 2 kpl/työtön työnhakija. Erilaisiin tarpeettomiin uravalmennus- ja koulutusvaatimuksiin asetetaan rajoitteita, jotka määritellään 2024 alusta. Pääsääntöisesti kuitenkin suunnitellaan lisää työllistämistoimia 18-24 ja 35-63 -vuotiaille. Vuoden 2024 kesäkuusta alkaen myös heitä saa työllistää. Ehdottomana edellytyksenä ei jatkossa pidetä maahantulijoiden ensisijaista työllistämistä ja/tai sosiaalietuuksien turvaamista. Vuoden 2025 alusta velvoitetaan työvoimapalveluja pitämään aitoa ja totuuteen perustuvaa työllisyystilastoa, jonka yhteydessä todellisen työllistymisasteen arvellaan olevan noin 65%.

Eduskunta hyväksyi tällä kaudella uuden aborttilain. Jatkossa abortin saamiseen riittää 12. raskausviikkoon asti raskaana olevan oma pyyntö. Koska suomalainen ei nykyisin pidä itseisarvona niinkään lisääntymistä, kun kyseisen toimenpiteen vapaata harjoittelua, tulee syntyvyys Suomessa laskemaan nykyisestään. Syntyvyyden lisääntymiseksi vuoden 2024 alusta pyritään kaikille suomalaisille järjestämään yhtäläiset mahdollisuudet perheen perustamiseen ja lisääntymiseen. Vuoden 2024 alusta kaikissa kaupungeissamme tulee olla kaupungin toimesta järjestettynä ns. vapaan lisääntymisen huoneita, jotka mahdollistavat nykyistä paremman lisääntymishalukkaiden tavoitettavuuden. Vuoden 2025 alusta nämä huoneet tulee olla toteutettuna kaikilla hyvinvointialueillamme. Tavoitteena on 2027 alusta alkaen saada väkilukumme noususuhdanteeseen. Päästötavoitteiden lisäksi Suomi pyrkii 2030 mennessä kieltämään kaikissa yhteyksissä ns. lapsenpäästöt.

Viimeisenä ennustuksen kohteenani on muutokset jääkiekon tulevissa maajoukkueissamme. Tähän liittyy translain muutokset. Translain uudistus eteni eduskuntaan. Suomen 20 vuotta vanha translaki on saanut toistuvasti huomautuksia muun muassa Euroopan neuvostolta ja ihmisoikeusjärjestöiltä. 2025 aikana tilanne pyritään lainsäädäntömme osalta saattamaan Euroopan neuvoston vaatimusten tasolle. Translakia pyritään hyödyntämään myös tulevassa urheilumenestyksessämme. Translaki, jossa sukupuolen juridinen vahvistaminen eli sukupuolimerkinnän muuttaminen henkilötietoihin perustuu henkilön omaan ilmoitukseen ulotetaan myös urheiluun. Suomessa työ aloitetaan menestyslajistamme jääkiekosta. Translain yhteyteen lisätään 2025 myös kansallinen asetus, jossa jääkiekkoseura, -joukkue, valmentaja tai muu auktoriteettitaho ei voi määritellä henkilön pelillistä kyvykkyyttä eikä jakaa joukkueita mies-, nais- tai juniorijoukkueisiin. Jatkossa henkilön pelillinen kyvykkyys ja osallistuminen maajoukkueeseen perustuu henkilön omaan ilmoitukseen. 2027 mennessä tämä laajennetaan tasa-arvon ja sukupuoli-identiteetin vuoksi myös kaikkiin muihin urheilulajeihin. Lajiliitot sisällään ratkaisevat ilmoituksen jättäneiden henkilöiden osalta näiden muut, kuten Ruotsin kielen tai korkeakoulututkinnon suorittamisen vaatimukset.

Vaihtui vuotemme tai päättäjämme missä merkeissä tahansa, niin joudun kuitenkin toivomaan ennustuksieni osuneen harhaan. Hyvää Uutta vuotta 2023 kaikille!

Lähteet: is.fi, iltalehti.fi, wikipedia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: