TRANSLAKI SAATAVA MAALIIN

Kirjoittanut Asko U. Huuhtanen

Hallituspuolueet näyttävät jumiutuvan päätöksenteossa vaaleja ja äänestäjiä pelätessään. Ajatus on ikiaikainen – kun ei tee mitään – ei tee virheitä. Periaatteen tasolla varmaan kaikki myöntävät, että tavoitteena lainsäädännössä pitäisi olla hyvä ja täysipainoinen elämä myös niille, jotka ovat elämän ruletissa saaneet hiukan erilaiset lähtökohdat kuin enemmistö. Näitä ovat erilaiset vähemmistöt, muunmuassa ihmiset, jotka kokevat olevansa väärää sukupuolta.

Suomen nyt voimassa oleva transihmisiä koskeva lainsäädäntö on nykymaailmassa uskomattoman kivikautinen. Siitä löytyy tarkkaa informaatiota vaikka Seta.ry:n sivuilta. Menemättä asiaan laajemmin, nykylakiin sisältyy muun muassa steriloinvaatimus sukupuoltaan korjaavalle. Vuonna 2023! Nykylaista Suomi on saanut lukuisia kansainvälisiä huomautuksia vuosien mittaan eri tahoilta esimerkkinä vaikka Euroopan ihmisoikeustuomioistuin.

Tätä kirjoitettaessa (18.1.2023) uutisoidaan, että asia on juuttunut sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä muutamiin omituisiin kannanottoihin. Keskustapuolueen ja perussuomalaisten näkemykset ovat itsestään selvästi aina vähintään sadan vuoden takaisia. Kun aikuiset ihmiset päättelevät, että miehet vaihtavat henkilötunnuksensa naiseksi välttääkseen asepalveluksen, niin ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Keskustelu on yhtä tasokasta kuin aikoinaan naispappeudesta. Kristillisten omassa lehdessä eräs tuohtunut mieshenkilö kirjoitti tuolloin: ”Kuinka voi mennä ehtoolliselle, kun siellä voi olla naispappi papiljotit päässä ja tamponi takapuolessa?” Asianomaisella taisi tosin olla hiukan heikot tiedot naisen anatomiasta.

Kun eduskunnassa aikoinaan keskusteltiin uudesta, nykyisin voimassa olevasta avioliittolaista, eräs mieshenkilö, puoluekantaa en muista, totesi, että seuraavaksi halutaan varmaan mennä naimisiin vaikka oman hauvelin tai muun lemmikkieläimen kanssa. Arvosta tässä sitten eduskuntaa ja sen tasokasta toimintaa.

Kokoomusta kannattaa hiukan pohtia. Ilmeisesti puolueen katto on senverran korkealla ja seinät niin kaukana toisistaan, että mukaan mahtuu hyvin sekalaista seurakuntaa. Translaista on tehty niin sanottu omantunnon kysymys eli jokainen voi äänestää omatuntonsa mukaan. Eduskuntaryhmän puheenjohtan Kai Mykkäsen mukaan kokoomus kannattaa translain uudistamista. Tästä on puoluekokouksen päätös. Toivotaan, että puolueen eduskuntaryhmässä on riittävästi jäseniä, jotka elävät tällä vuosisadalla. Jokainen ääni on tärkeä, sillä lain vastustajia riittää. Jotenkin vaikuttaa, että kokoomuksessa rimpuillaan paniikissa, kun odotettu vaalivoitto ja gallupsuosio näyttävät sulavan vähitellen.

Translain muutosta on valmisteltu kolmisen vuotta. Yhteiskunnan kehitystä voidaan mitata sillä, miten se suhtautuu vähemmistöihinsä ja erilaisuuteen yleensä. Tämä on sivistyksen mitta. Mitä vapaamielisempi ja suvaitsevampi yhteisö, sitä luovempi ja kehittyvämpi se on. Kaikki resulssit saadaan käyttöön, kun ihmisten ei tarvitse pelätä erilaisuutensa vuoksi, vaan he voivat osallistua täysipainoisesti yhteiskuntaan. Muistetaan, että ennen Saksan natsiaikaa maassa oli tiede kovalla tasolla, nobelpalkintoja tuli paljon. Kun Hitler kumppaneineen alkoi soveltaa sairaita rotuoppejaan, suuri osa tiedeyhteisön jäsenistä lähti maasta, osa tuhottiin. Monet olivat juutalaisia ja veivät osaamisensa muualle, lähinnä kai Yhdysvaltoihin. Ehkä maailman kannalta oli myönteistä, ettei Hitler saanut ydinasetta.

Venäjän tilanne menneisyydessä elävänä henkisenä muinaisjätteenä tiedetään. Jotkut duuman edustajat ovat yllyttämässä esimerkiksi homoseksuaalien pahoinpitelyjä. Venäjän armeijan vuosisataiset tavat alistaa ja simputtaa varusmiehiä ovat edelleen käytössä. Kun ihminen kokee, ettei hänestä ja hänen hyvinvoinnistaan välitetä vähääkään, motivaatiota toimia yhteiseksi hyväksi ei ole.

Kaikkien kannattaisi miettiä, millaista on elämä marginaalissa. Et tunne kuuluvasi joukkoon, sinua ei ehkä hyväksytä. Ystäviä voi olla vaikea löytää. Voi olla, etteivät omat vanhemmat ymmärrä tai hyväksy tilannetta, jos siitä yrittää puhua. Saatat kuulla pilkkaa, joutua pahoinpitelyjen kohteeksi. Oma identiteetti voi olla epämääräinen ja ahdistava. Alistava ja nöyryyttävä lainsäädäntö tulee silmille, jos haluat lopulta vaihtaa identiteettisi sellaiseksi, mikä todellisuudessa tunnet olevasi.

Vanhat ennakkoluulot, tietämättömyys, ehkä kivikautiset uskonnolliset dogmit, määrittävät edelleen elämäämme. Miksi emme jo voisi irtaantua vanhasta henkisestä painolastista, joka aiheuttaa turhaa kärsimystä, ahdistusta, itsemurhia?

2 thoughts on “TRANSLAKI SAATAVA MAALIIN

Add yours

  1. Kiitos hyvästä jutusta. Translaki on skeidaa.
    Kirjoituksen huono kontrasti oli kyllä vaikea lukea puhelimella. Onneksi + silmälasit käy mukavasti suurennuslaseilta!

    Tykkää

  2. Kiitos kommentista. Valitettavasti kontrastiin ei pysty kirjoittaja vaikuttamaan, koska se on blogisivujen ylläpitäjien vallassa, värit yms.
    Asko U. Huuhtanen

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: