PUTIN NUORISOJÄRJESTÖ = HITLER JUGEND

Kirjoittanut Asko U. Huuhtanen

Lapsiin ja nuoriin uppoaa propaganda vielä tehokkaammin kuin täysi-ikäisiin. Mitä siis on propaganda? Propaganda on harkittua ja suunniteltua vaikuttamista, jolla pyritään ohjaamaan käsityksiä, asenteita ja käyttäytymistä haluttuun suuntaan. Diktatuureissa ja yksinvaltaisissa maissa kaikki viestintä, uutiset, raportit, julisteet, taide, kirjallisuus jopa sopivaksi muokattu historiakäsitys, ovat yhdensuuntaista, tietynlaista, vallanpitäjille otollista viestiä toitottavia. Selvemmin sanoen: vääristelyä ja valheita. Venäjällä tästä toiminnasta alkaa olla sadan vuoden kokemus. Toiminta on nykyisin ovelaa ja ammattitaitoista. Kauas on edetty ajasta, jolloin sodan aikana rintamalla Venäjän puolelta huudettiin, että tulkaa hakemaan leipää ja Vanhala vastasi, että tule sinä hakemaan leipäs päälle voita! (kirjasta Tuntematon Sotilas).

Propaganda ovelimmillaan on niin hienovaraista, että sen kohde luulee itse ajatelleensa ja päätyneensä juuri siihen tulokseen, kuin viestin laatija on halunnut. Joskus voi olla mahdotonta edes huomata joutuneensa vaikuttamisen kohteeksi. Voidaan käyttää hienovaraista suostuttelua. Mitä nuorempi ihminen on, sitä alttiimpi hän on ulkoiselle vaikuttamiselle ja sitä lujemmin asiat tarttuvat mieleen. Someroskan myötä myös nuorilla on yhä suurempi tarve ottaa mallia muista ja näin ikäänkuin kuulua joukkoon ja tulla hyväksytyksi. Ilmeisesti monet eivät ymmärrä koko somemaailman valheellisuutta, todellisuuden kaunistelua. Eipä ihme, että nuorten mielenterveysongelmat lisääntyvät, kun epäilee itseään ja suorittaa vertailua valheellisiin esikuviin. Yhä harvemmat ymmärtävät demokratian ja ihmisoikeuksien merkityksen. Tämä koskee myös aikuisväestöä. Maailmassa on monia valtioita, joista äärimmäisissä esimerkeissä sekalaiset asejoukot terrorisoivat väestöä. Ihmishengellä ei ole mitään merkitystä, oikeuslaitos toimii vallanpitäjien käskyläisenä, vankilaan voi joutua tai henkensä menettää väärästä mielipiteestä tai kateellisen naapurin perusteettomasta ilmiannosta. Näitä kannattaisi miettiä juuri nyt. Hyvin toimiva oikeusvaltio ja yhteiskunta ei ole itsestäänselvyys.

Myrkyllisen propagandan tehosta löytyy karmeita esimerkkejä. 1960-luvun puolivälissä Kiinassa Mao Zedong käynnisti niin sanotun kulttuurivallankumouksen. Todellisuudessa kysymys oli valtataistelusta. Maon rohkaisusta opiskelijat perustivat punakaarteja ja alkoivat hyökkäillä ja ilmiantaa entisiä ”porvarillisia” opettajiaan ja jopa vanhempiaan. Alkoi koko maan laajuinen mielivaltaisen väkivallan ja vandalismin aalto. Ihmisiä kidutettiin, tapettiin ja nöyryytettiin. Koteihin tunkeuduttiin väkivalloin. Ihmisiä syytettiin kapitalistisen tien kulkijoiksi ja vastavallankumouksellisiksi. Aluksi kaartit kooostuivat opiskelijoista, mutta myöhemmin heihin liittyi muitakin. Riehuvat kaartit perustelivat toimintansa sillä, että he seuraavat puhdasoppisesti Mao Zedongin ohjeita. Tätä vaihetta pitkään tutkineen hollantilaisen Frank Dikötterin mukaan syyttömiä ihmisiä tapettiin ehkä 1,5 -2 miljoonaa ja vastaava määrä vammautui julmuuksissa. Kukaan ei joutunut vastuuseen näistä hirveyksistä. Myös tuhansien vuosien takaisia kulttuurikohteita tuhottiin silmittömästi.

Suomessa oli jonkin verran Maon punaista kirjaa heiluttavia nuoria. Olisi hauska tietä, mitä he tästä elämänsä vaiheesta ovat myöhemmin ajatelleet. Kummallisuuksiin kuuluu myös Suomen Taistolaisliike, joka oli vahvimmillaan 1970-luvulla ja otti ohjeensa Moskovasta ja toivoi puna-armeijan tankkeja Helsinkiin. Lauri Hokkanen on kirjassaan, johon linkki viittaa, käynyt noita aikoja raa’an rehellisesti läpi. Toivottavasti noista ajoista jotain on opittu.

https://huuhtanen.wordpress.com/2022/04/30/kenen-joukoissa-seisoin-vuoden-2021-tarkein-kirja/

Hitler jugendin historiaaa ei ehkä tarvitse käydä tarkemmin läpi. Sopivalla kasvatuksella saatiin nuorista kiiluvasilmäisiä fanaatikkoja, jotka kyseenalaistamatta tottelivat johtajansa tahtoa surkeaan loppuun asti. Venäjällä on perustettu erilaisia järjestöjä nuorisolle. Osaa näistä niin sanotuista Putin-nuorista käytetään häiriköimään länsimaiden suurlähetystöja ja opposition liikehdintää vastaan. Kauniista puheista huolimatta tavoite on selvä: kasvattaa valtiolle uskollisia, sopivasti aivopestyjä nuoria, jotka vainoharhaisesti vihaavat länsimaita ja uskovat kaiken heille syötetyn propagandan. Historian opetuskin ja oppimateriaalit muokataan tätä tarkoitusta palvelemaan. Tuloksena on henkisesti yhä sairaampi kansa, jolla jo on sairaat johtajat.

Mielipidevaikuttamista sivuten voi ajatella, että myös kaikki kaupallinen mainonta on propagandaa. Kansainväliset suuryhtiöt ovat luku sinänsä. Karmeita esimerkkejä ovat tupakka- sekä öljy-yhtiöt. Niillä on vuosikymmeniä ollut oikeaa tietoa tupakan ja syövän yhteydestä tai fossiilisten polttoaineiden vaikutuksesta ilmaston lämpenemiseen. Ne käyttivät kuitenkin miljardeja totuuden pimittämiseen ja korruptoituneiden tiedemiesten ja tutkijoiden rahoittamiseen. Julkisuuteen syötettiin vääristeltyä ja asioita sekoittavaa ”tietoa”. Näin pelattiin aikaa ja tienattiin valtavia summia. Asiaa kaunistellaan käyttämällä propagandan sijasta erilaisia nimityksiä kuten markkinointi, pr-toiminta, strateginen viestintä tai kaupalliset tiedotteet.

Yleensä kuitenkin ajatellaan, että propaganda on valtiollisten toimijoiden suuriin joukkoihin vaikuttamista valheellisin keinoin ja vääristellyin viestein. Luodaan esimerkiksi viholliskuvia tunteisiin vetoavilla tarinoilla. Täydellinen esimerkki tästä on Venäjän Ukrainaa fasisteiksi leimaava propaganda, vaikka Venäjä itse on toiminnallaan lähellä perinteistä natsivaltio-käsitettä. Valheet ovat jo niin hurjia, vaikka Moskovan terrori-iskuun liittyen, että pelko Kremlissä täytyy olla valtava. Jos avaruudesta tuleva meteori osuisi Venäjälle, sekin propagoitaisiin nopeasti Ukrainan ja lännen syyksi. Venäjästä on sanottu, että sen historiaa ei voi ennustaa… Kautta vuosikymmenien historian tekstit ovat Venäjällä muuttuneet, ihmisiä katoaa valokuvista, uusia tulkintoja kehitellään. Stalin, vainoharhainen miljoonien omien kansalaisten murhaaja, on enemmistön mielestä nykyisin ihan hyvä tyyppi ja oli mies paikallaan. Propagandalla on ihmeellinen teho, kun sitä toistetaan ja toistetaan

Osa nuorista ihmisistä on todella fiksuja ja oivaltavia. Suurin osa taas ei osaa somessa pyöriessään erottaa tai kyseenalaistaa edes selviä valheita. Miten ajattelu ja ymmärrys voisi kehittyä, kun varsinkin nuorille miehille ajattelua kehittävä lukeminen on täysin vieras ja kammottava ajatus. Kirjan lukeminen on suorastaan kauhukuva. Kriittinen ajattelu ei paljon kehity koukuttavia, mutta tyhjänpäiväisiä tiktok-videoita klaraamalla. Ilmeisesti tulossa on aika, jolloin tietämätöntä itsenäiseen, kriittiseen ajatteluun kykenemätöntä kansaa – myös Suomen kansaa – viedään kuin pässiä narussa. Kyky keskittymiseen ja sitkeään pitkäjännitteisyyteen on yksinkertaisesti kadonnut. Muutamaa sekuntia pidempi yhteen asiaan pysähtyminen on monille mahdottomuus.

Some ja joukkoviestimet ovat edesauttamassa tätä kehitystä. Someen voidaan syöttää miten ääliömäisiä ajatuksia tahansa. Aina löytyy kannattajia ja ymmärtäjiä joukkomurhille, sairaalloiselle laihduttamiselle, diktaattoreiden ja veristen yksinvaltiaiden toimille tai tieteellisen tutkimuksen tulosten kiistämiselle, oli sitten kysymys rokotuksista tai ilmastonmuutoksesta. Tätä voisi pitää naurettavana tai säälittävänä, mutta väärän ja valheellisen tiedon levittäminen haittaa oikeiden, rakentavien poliittisten päätösten tekoa. Usein käy myös niin, että päätösneuvottelujen kriittisissä vaiheissa jonkun toimesta vuodetaan sopivasti asioita julkisuuteen ja siitä somessa seuraava älämölö pilaa kaikki mahdollisuudet kompromissiin. Ennen voitiin vetäytyä julkisuudelta piiloon ja hioa ratkaisut pienessä piirissä ilman somen ja julkisuuden painetta.

Trump, josta saattaa tulla Yhdysvaltojen seuraava presidentti, on kehittänyt suoraan joukkoihin vaikuttamisen taiteeksi. Juhani Mykkänen on kirjoittanut hyvän analyysin asiasta seurattuaan paikan päällä Trumpin toimintaa. (HS 23.4.2024). Trump pitää paljon yleisötilaisuuksia. Hän seuraa tarkoin, mitkä heitot ja asiaryhmät saavat ihmiset innostumaan. Näin hän ”tuotekehittää” sanomaansa ja muuttaa sitä suuntaan, joka puree ihmisiin. Voittaessaan presidentinvaaleissa vuonna 2016 hän kehitti vaalikampanjan aikana muutaman sanan sloganeita, jotka saivat kannattajat huutamaan hurmiosta: Rakennetaan – muuri (build- the – wall: Washingtonin virkakoneistosta: Kuivataan suo! (Drain – the – swamp!). Se, että tämäntapainen viestintä tehoaa, kertoo paljon Trumpin kannattajista.

Joskus on ajateltu, että johtajien pitäisi olla moraalisia esikuvia ja ohjata joukkoja oikeaan ja yleisen hyvän suuntaan. Nykyään ollaan helppoheikkejä jotka haistelevat, mikä ajatus saa eniten kannatusta -olkoon se miten vahingollinen tahansa. Ihmisten suurin kiinnostus tutkimusten mukaan kohdistuisi julkisiin teloituksiin…Kertoo meidän ihmiseläinten todellisesta luonteesta, alkeellisuudesta ja raadollisuudesta.

Tuoreessa Moskovan terrori-iskussa on paljon kummallisia piirteitä. Koko totuus jäänee ikuisiksi ajoiksi piiloon, kaikkeen asiaan liittyvään viestintään on suhtauduttava suurella varauksella. Tänään (26.4.2024) on tullut videoita, joissa konserttisalissa olevat FSB-miehet kaikessa rauhassa puhuvat kännyköihinsä, kun ihmisten teurastus on menossa. Varauloskäynnit ovat lukossa. Turvajoukot tulevat tunnin kuluttua ampumisen aloittamisesta nykytietojen mukaan. Moskovassa on valtava määrä turvakameroita, lähemmäs 200000. Katseliko niitä kukaan? Osa kameroista on kytketty tekoälyllä toimivaan kasvojentunnistus järjestelmään. Kuinka terroristeiksi saadut saatiin kiinni ilman taistelua ja vasta 300 kilometrin päässä? Yleensä vastaavissa tapauksissa he taistelevat loppuun asti. Mitään varmuutta ei ole edes siitä, ovatko kiinniotetut edes oikeat henkilöt. Venäläisillä kuulustelumenetelmillä kuka tahansa saadaan myöntämään mitä tahansa. Kuvista näkyvistä vammoista päätellen vuosikymmeniä harjoiteltuja ja jo Stalinin aikana hiottuja kuulustelumenetelmiä on käytetty tehokkaasti. Kun 1999 tarvittiin Putinin toimille kansan tukea hyökkäykseen Tšetšeniaan, räjähti useampi kerrostalo niin Moskovassa ja yksittäiset Buinakskissa ja Volgodonskissa. Kuolleita tuli yli kolmesataa. Paljon näyttöä on siitä, että KGB, FSB:n edeltäjä järjesti pommit. Miettikö joku keskenään kilpailevien turvallisuuspalvelujen taho nyt, että tarvitaan taas ahdingossa olevalle presidentille kansan tukea? Luultavasti emme saa koskaan tietää, valheen suurvallassa totuus on hyvin piilotettu.

Lähteitä: Helsingin yliopisto, Markus Ojala; Juhani Mykkänen, HS 23.4.2024 ;Post navigation : Frank Dikötter, The Cultural Revolution – A People’s History 1962 – 1976; Ilta-Sanomat 20.7.2022 Arja Paananen

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑