VENÄJÄ OMASSA LIEMESSÄÄN

Kirjoittanut Asko U. Huuhtanen

Kun kaikki järkkyy ympärillä, on kova työ saada asiat uuteen järjestykseen omassa päässään. Totuus on asia, jonka eri merkityksiin tarvittaisiin muutama uusi sana myös meille suomalaisille. Venäjän kielessähän  totuudelle on kolme eri sanaa, jotka kaikki tarkoittavat hiukan eri asiaa. Venäjän ulkoministeri Lavrov, jonka oppi-isä lienee Hitlerin propagandaministeri  Joseph Goebbels – on äskettäin sanonut –  Venäjä ei ole hyökännyt mihinkään. Goebbelsin perusoppeja oli, että valheen pitää olla mahdollisimman suuri niin se toimii. Hyvin on oppi mennyt perille itänaapurin johtohenkilöille. Tavallinen kansa Venäjällä tajusi osittain pelin hengen kauan sitten ja kehitti oman suhtautumistapansa asiaan, sarkastisen huumorin. Lainataan vanhaa Radio Jerevanin vitsiä:

Meillä kysytään:

Syttyykö uusi sota?

Me vastaamme.

Ei syty, mutta kylläkin niin kova taistelu rauhasta,

että siinä ei jää kiveä kiven päälle

Neuvostoliiton aikana lännessä harrastettiin niin sanottua kremnologiaa jolla tarkoitettiin Kremlin valtiaiden mielenliikkeiden ja terveyden tilan selvittämistä ja arvailua. Esimerkiksi Brežnev oli loppuvuosinaan aivan muissa maailmoissa. Kun hän oli katsomassa näytelmää Leninistä, hän luuli näyttelijää todelliseksi Leniniksi ja totesi suureen ääneen kerran tavanneensa tämän. Brežnevistä venäläiset kertoivat aikoinaan seuraavaa vitsiä:

Miksi Brežnevistä on aina puhuessa edessä kolme mikrofonia?

Vastaus: Yhdestä hän pitää kiinni, että pysyy pystyssä. Toisesta tulee happea ja kolmanteen menee puhe.

Nyt sama arvailu Kremlin johtoryhmän henkisestä tilasta jatkuu, ehkä tätä ei kannata kuitenkaan kutsua tieteeksi. Putinin lähimpään piiriin kuuluu kolme miestä iältään 67-70 vuotta, jotka henkisesti näyttävät olevan kuin klooneja. He ovat Venäjän turvallisuusneuvoston johtaja Nikolai Patrušev, Venäjän ulkomaantiedustelun SVR:n johtaja Sergei Naruškin ja valtion turvallisuuspalvelun FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov. Nämä silovikit ovat kaikki patavanhoillisia, kylmän sodan aikaisia sotilas- ja turvallisuuspalvelutaustaisia henkilöitä. Heidän ajattelussaan ei juuri diversiteettiä eli monimuotoisuutta ole havaittavissa. Ajattelu on samaa kuin Neuvostoliiton aikana kylmän sodan vuosina. He viis veisaavat kansainvälisistä sopimuksista. Neuvostoliiton hajoaminen oli häpeä ja katastrofi. Vanhat Neuvostoliiton rajat on palautettava. Voima on ainoa, mikä jotain merkitsee ja kaikkia keinoja käytetään. Pieniä maita ei tarvitse kuunnella tai niiden oikeuksista välittää, tai tarkemmin, niillä ei ole mitään oikeuksia. Ukrainan halveksuntaa osoitti se, että sodan ensimmäisiin neuvottelukosketuksiin Venäjältä lähetettiin juoksupoikien juoksupoikia, joiden nimiä ei kukaan muista. Nyt 10.3.2022 on lopulta siirrytty ulkoministeritasolle, vanha kettu Lavrov otettiin mukaan. Lavrov siis kielsi lehdistötilaisuudessa, että Venäjä olisi hyökännyt minnekään ja seuraavaksi lipsahti, että Venäjä ei hyökkää muihin maihin.

Jokin omissa liemissään kiehuva joukko voi päätyä lievästi sanoen omituisiin maailmanselityksiin ja luoda oman todellisuuden, joka on pelkkää harhaa. Vuonna 1997 yhdysvaltalainen Heaven’s Gate (Taivaan portti) niminen omituinen lahko eristäytyi ja sen jäsenet tekivät joukkoitsemurhan. Tuolloin taivaalla näkyi kirkkaana Hale-Boppin komeetta. Kyseinen kiertolainen oli havaittavissa myös Suomen talviselta taivaalta paljain silmin. Lahkolaisille komeetta oli merkki muukalaisten saapumisesta. He uskoivat, että komeetan muassa saapui avaruusalus, jonka kyydissä oli kultin edesmennyt toinen perustajajäsen. Vastaavia esimerkkejä idiotismin tiivistymisestä löytyy.

Kaikenlaisen ihanuuden  markkinointi, jonka luvataan toteutuvan kuoleman jälkeen, on takuuvarmaa businesta. Vaikka esimerkiksi islamissa luvattuja neitsyitä ei olekaan sankareita riveittäin odottamassa, kukaan ei ole tullut takaisin valittamaan,  että p..kaa puhuitte.

Maailma on nykyisin verkottunut yhteen lukemattomin tavoin. Tavaroiden valmistus jakaantuun kymmeniin maihin, jotka ovat erikoistuneet valmistamaan tiettyjä komponentteja. Raaka-aineita, joita tarvitaan lukemattomia, perusraaka-aineista harvinaisiin maametalleihin, lääkkeisiin, ruokatuotantoon ja suunnilleen kaikkeen, tuotetaan ympäri maapallon. Logistiikkaketjut yhdistävät tätä valtavaa järjestelmää. Korona-aika näytti mitä tapahtuu, kun tämä valtava verkosto lakkaa edes osittain toimimasta tai ruuhkaantuu satamiin. Venäjällä on nähty puheenvuoroja, että nyt he ovat vapaita, kun yhteydet läntiseen maailmaan ovat poikki – eli voivat menestyä omillaan. Aika näyttää, tarkoittaako tämä vapaata pudotusta viisikymmentäluvulle vai vielä kauemmas. Venäläiset ovat uskomattomia kestämään kärsimystä, sääli silti.

Jos Venäjä toteuttaa uhkauksensa ulkomaisten yhtiöiden haltuunotosta ja/tai yli viidensadan liisatun matkustajakoneen takavarikoinnin, niin muutamaan vuosikymmeneen kukaan ei taatusti investoi senttiäkään Venäjälle, vaikka sen hallinto muuttuisi järkevämmäksi. Tosin tiedottamalla hämäämisellä on Venäjällä satavuotiset perinteet, kuten eläkkeellä oleva tiedustelu-upseeri Martti J. Kari pätevässä esitelmässään kertoo. Esitelmä löytyy youtubesta edelleen. Kannattaa ehdottomasti katsoa. Pitää muistaa, että Venäjältä on aina löytynyt hyviä shakin pelaajia. Aika näyttää nytkin, mikä on bluffia ja mikä toteutuu. Molemmat vaihtoehdot yhtiöiden kansallistamisesta ja koneiden takavarikoinnista ovat mahdollisia, kun ratkaisuja tehdään ilmeisesti enemmän tunnepohjalta kuin rationaalisella järjellä. Vahvin tunne on viha.

Käyttöön on tullut uusi sana ”stalinisaatio”. Stalinin eläessään hänelle keksittiin uskomattomia ylistysnimityksiä kuten Isä Aurinkoinen, Viiksekäs isukki, Ihmiskunnan nero ja Ihmisielujen insinööri. Melkoinen sielujen insinööri hän olikin. Esimerkiksi 12.12.1937 Stalin ja Molotov kirjoittivat yhdessä 3167 teloitusmääräystä. Tämän urakan jälkeen he menivät katsomaan elokuvia ja juomaan gruusialaista viiniä. Kommunismin mustassa kirjassa Stephanie Courtois on päätynyt siihen, että Neuvostoliitossa tapettiin vähintään 20 miljoonaa, toisten arvioiden mukaan noin 30 miljoonaa ihmistä. Stalinisaatio tarkoittaa nykyisin tiedotuksen ja somen ja tiedotusvälineiden kuristamista sekä uusien lakien avulla ihmisten pelottelua. Mielenosoittaminen Venäjällä vaatii valtavaa rohkeutta, samoin eriävät mielipiteet vaikka Kremlin (sota-)politiikasta. Vainoharhaisesta Stalinista tehdään yhä suurempaa sankaria ja valtiomiestä. Taustaselityksenä Stalinin suutari-isä hakkasi poikaansa armottomasti ilman syytä, kunnes kuoli humalaisten puukkotappelussa. Stalin eli tuohon aikaan Josif Vissarionovitš Džugašvili oli isän kuollessa 11 vuotias. Nimen Stalin ”Teräsmies” hän otti vasta myöhemmin. Olen ennenkin kirjoittanut, että Venäjän historiaa ei voi ennustaa. Sitä muokataan tarpeen mukaan, tällä hetkellä Stalinin kurssi on nousussa. Monet venäläiset nuoret eivät tiedä mitään vainojen ajasta. Stalinin kuoleman jälkeen 1953 uskallettiin vapaammin kertoa vitsejä, esimerkiksi:

Kolhoositalonpoika oli tuomittu kymmeneksi vuodeksi leirille sabotaasista ja vitsien kertomisesta. Rangaistusta kärsiessään hän virnuili ja näytti iloiselta. Leiripäällikkö kutsui lopulta miehen toimistoonsa ja kysyi syytä iloon. Tehän saitte kymmenen vuotta, se on pitkä aika, mikä siinä hymyilyttää? Mies vastasi: Katsokaas veljeni ei saanut tuomiota lainkaan, mutta joutuu olemaan kolhoosissa lopun ikänsä.

Seuraavaksi sekalaisia ajatuksia, mitä meidän Suomessa pitää varmaan ottaa huomioon ja tehdä. Ensiksi valmiuslakiin pitäisi tehdä nopeasti muutos siitä, että jos maahamme suunnataan ohjattu pakolaisvirta Venäjältä eli  ns. hybridivaikuttamien, rajanylityspaikat voidaan sulkea ja pakolaisanomusten vastaanotto keskeyttää, kun kysymyksessä on selvä poikkeustilanne. Tässä voi tulla ongelma kansainvälisen lainsäädännön kanssa, mutta painotus poikkeustilanteisiin voisi kenties toimia tai ainakin antaa aikaa.

Henkisesti pitää varautua tavaroiden, myös ruuan valikoimien niukkuuteen ja hintojen nousuun. Kenellä on isovanhempia elossa, kannattaa kysellä neuvoja asioista ja asenteista, miten ennen selvittiin. Historioitsija Teemu Keskisarja on kirjoittanut hyvän kolumnin huoltovarmuudesta ja varautumisesta  (https://www.aarrelehti.fi/kolumnit/artikkeli-1.1828761). Asun nykyisin ison peltoaukean reunoilla. Suuri osa pelloista on nykyisin viljelemättä. Maataloutta on tuettava siten, että omavaraisuus vahvistuu ja tuottajat saavat arvostusta sekä motivaatiota työlleen. Tulemme kyllä toimeen ilman kiiwejä tai muita eksoottisia hedelmiä, mutta viljaa on oltava varastossa reilusti. Henkinen puoli on sitä, että ymmärretään, kuinka hyvät mahdollisuudet Suomessa on pärjätä ihan hyvin, kun toimitaan järkevästi. Turha hermoilu ei auta, jäitä hattuun. Väestönsuojat ja niiden tekniikka on tarkastettava ja tarvittaessa pantava kuntoon. Jos ne toimivat varastotiloina, tavarat on siirrettävä muualle.

Tietoverkkojen ja netin kautta tehtäviä hyökkäyksiä vastaan on suojauduttava entistä paremmin. Osaamista löytyy, parhaat on rekrytoitava. En tiedä onko tiettyjä kriittisiä toimintoja mahdollista erottaa omaksi saarekkeekseen internetistä, jos on, se on tehtävä. On huomioitava, että esimerkiksi vesivoimaloita ja monia muita laitoksia ohjataan kauko-ohjauksella.

Armeijaa on vahvistettava, tosin sitä jo tehdään. Valtion hallinnon työjakoa ja vastuita on edelleen tarkennettava. Jokaisen virkamiehen on tiedettävä, mistä hän vastaa. Vastuunpakoilijat ja lusmuilijat vaihtoon. Kun Natosta keskustellaan on muistettava, että Venäjä-suhteemme on rikki. Sieltä ei myötätuntoa tai ymmärrystä löydy. Venäjä pelaa vain raskasta ja armotonta suurvaltapolitiikkaa omilla harhaisilla tavoitteillaan. Pakko sanoa, että ne, jotka takavuosina ylenkatsoivat virolaisten Venäjä-analyysejä ja alentuvasti antoivat Suomesta neuvoja sinnepäin, voisivat vetää narrinhatun päähänsä.  Tähän joukkoon kuuluu eräs entinen yhä elossa oleva presidenttikin.

Meidät lasketaan Venäjällä jo Naton liittolaiseksi, mutta olemme ilman viidennen artiklan turvaa, joka velvoittaa kumppanimaita puolustamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta. Tämä ajatus pitäisi jokaisen yllättyneen poliitikon ymmärtää mukaanlukien Kimmo Kiljunen, Erkki Tuomioja ja joukot vasemmalla. Kaikki yhteistyö EU:n ja Pohjoismaiden kesken on tietenkin kannatettavaa ja hyödyllistä. Presidentti Niinistö toimii tällä hetkellä ilmeisen optimaalisesti myös Yhdysvaltojen suuntaan.

Tulevaisuudesta lienee hyvä ymmärtää, että venäläiset ihmiset, joita on vuosikymmeniä valmisteltu sotaan ja selitetty, kuinka länsimaat ovat heidät pettäneet ja haluavat tuhota Venäjän, eivät hetkessä näkemyksiään muuta. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta. Jo Neuvostoliiton aikana 1960-luvulla silloisen Neuvostoliiton armeijan kouluttajat sanoivat oppilailleen, että kun sota syttyy, siis eivät käyttäneet jos sanaa. Koulutettiin armeijan upseereita. Venäläisistä on ulkomailla käynyt vai kaksi kymmenestä eli todellista ymmärrystä maailmasta ei ole, yksisuuntainen propaganda tehoaa. Hyvä eli huono esimerkki propagandan tehosta on tällä hetkellä Bulgaria, jossa lähes puolet väestä nielaisee Putinin propagandan ”luineen karvoineen.”

Vielä yksi radio Jerevan anekdootti:

Täällä Radio Jerevan, suomalainen kuuntelijamme kysyy: ”Onko Suomelle mahdollisuus käydä samoin kuin Krimille?”. Me vastaamme: ”Kyllä, Suomesta löytyy riittävästi venäläisiä, että kansanäänestys voidaan järjestää.”

Lähteitä: Wikipedia; SK10/2022; Kenen joukoissa seisoin, Lauri Hokkanen, Docendo 2021

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: