KAIKKI SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO

Kirjoittanut Asko U. Huuhtanen

Twitter ja muut somealustat ansaitsevat rahaa kärjistämällä keskusteluja ja kiihdyttämällä tunteet äärimmilleen. Ollaan siirrytty niinsanottuun identiteettipolitiikkaan eli jakaannuttu lukemattomiin ryhmiin, jotka hyökkäilevät toisiaan vastaan. Ihmiset kehittävät hetkessä eroja omaan ryhmään kuuluvien ja ”muitten” välille. Oma ryhmä voi muodostua esimerkiksi sukupuolen, ihonvärin, uskonnon, etnisen ryhmän, elämäntapavalintojen tai seksuaalisuuden perusteella. Somealustojen salaiset algoritmit työntävät esiin törkeimmät, eniten negatiivisia tunteita herättävät heitot.

Twitter on tunnemedia, tarkoittaa, ettei asiapohjaisella keskustelulla ole siellä sijaa. Tieto ja mielipiteet sekoittuvat. Mitä enemmän tunnereaktioita, sitä enemmän koukuttuneita käyttäjiä. Twitter ja muut somealustat ovat muuttaneet maailmaa. Ne yrittävät tavoittaa mahdollisimman suuren yleisön ja tietenkin ansaita näin maksimaalisesti myymällä kerättyä dataa ja mainostilaa. Ne ovat keränneet käyttäjistä valtavasti dataa, mielipiteistä, kulutustottumuksista, matkoista, harrastuksista ja tunteista, kaikki tämä on kaupallisesti hyödynnettävää tietoa. Näillä tietomassoista suodatetulla ja kohdennetulla datalla on jo lähes varmasti ratkaistu vaaleja ja Britannian EU-ero eli brexit.

Muodostuu ryhmiä, joissa poliittiset näkemykset ja elämäntapavalinnat liittyvät toisiinsa. Mielipiteet ja jopa ostokset saavat symbolimerkityksen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa maskien käyttö ja koronarokotteet politisoituivat. Näin tuli yksi jakolinja lisää demokraattien ja republikaanien välille. Asiassa ei ole hiventäkään järkeä, mutta se on hyvä esimerkki nykytilanteesta. Nämä ryhmät eivät ymmärrä, eivätkä edes halua ymmärtää toistensa näkemyksiä. Vihamielisyys kärjistyy yhä pidemmälle, ystävyyssuhteet, sukulaisuussuhteet ja jopa perheiden sisälle syntyy jakolinjoja, jotka tekevät järkevän toiminnan eli kompromissien hakemisen mahdottomaksi. Somessa taistelevat ryhmät kokevat itsensä perustavalla tavalla erilaisiksi kuin muut ryhmät. ”Lopulta kyseenalaistetaan koko toisen ryhmän oikeutus.”

Nyt on opittu, että voidaan kiistää kokonaisen kansan olemassaolon oikeutus, kuten Putin on tehnyt.   Tähän on pakko todeta, että Ranskan Macron ja Saksan Scholz vaikuttavat nykyisin ääliöiltä. Macron on valmistunut Ranskan eliittiyliopistosta ja testeillä mitattavaa älyä varmasti löytyy. Ymmärrys tai viisaus on toinen asia. On järkyttävän  turhaa varjella tunnottoman murhanhimoisen diktaattorin arvokkuutta tai kasvoja. Hänet pysäyttää vain voima. Venäjältä sitä ei taida löytyä, kun kansa on oppinut, ettei tavallisilla ihmisillä ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa mihinkään. Saksan Shulz taas näyttää olevan täydellinen mitättömyys, rivipoliitikko vailla myötätuntoa, loogista ajattelua tai moraalia. Shulzille voisi esimerkkinä esittää kysymyksen, miten täytyy menetellä vesikauhuun sairastuneen koiran kanssa? Yrittää säilyttää siihen suhteet ja varoa pahoittamasta sen mieltä?

Tutkija Petter Törnberg teki kollegojensa kanssa tutkimuksen, jossa analysoitiin 430000 twiittiä twitteristä. He löysivät keskusteluista ryhmiä, jotka hyökkäsivät toisiaan vastaan. Ryhmätunne ja raivo syntyi kielteisten tunteiden kautta. Riitti, jos mielipide oli vastakkainen oman ryhmän mielipiteen kanssa, vaikka aivan asiallisesti ilmaistuna. Vastakkaiset mielipiteet eivät lisää ymmärrystä vaan kärjistävät mielipiteitä lisää. Törnbergin mukaan se, jos joku väittää rakkaimpia uskomuksiamme vastaan, vaikuttaa mielessä samoin kuin väkivallan uhka. Eipä siis ole ihme, että kyselyissä melkoisen suuri osa amerikkalaisista pitää sisällissotaa maassa mahdollisena.

Twitter kertoo tavoitteekseen ”julkisen keskustelun palvelemisen ja vuorovaikutuksen synnyttämisen erilaisten ajatusten välille”. Petter Törnbergin mukaan tämä on sama asia kuin johdattaisi kaksi fanaattista eri jalkapallojoukkuetta kannattavaa ryhmää yhteen ja sanoisi, että teille syntyy näin varmaan kiva keskustelu. Kuten tiedetään suurissa jalkapallomaissa eri joukkueiden kannattajat yritetään pitää katsomoissa erillään ja näin estää toistensa kimppuun käyminen.

Uusi tekniikka, joka on mahdollistanut maailmanlaajuisen kanssakäymisen, on tuonut paljon hyvää. Asian kääntöpuoli on se, että areena on vapaa kaikenlaisille fanaatikoille, kansankiihottajoille, ennakkoluulojen lisääjille, vihankylväjille, valheellisten tietojen levittäjille, populistisille vallantavoittelijoille ja monille oman edun tai oman itsensä kohottajille. Tosiasioiden ja mielipiteiden välinen ero hämärtyy. Kauan on nähty, että mielipiteet ja kannanotot ovat sitä varmempia, mitä vähäisempään tietoon ne perustuvat. ”Sillä varmuudella, jonka täydellinen tietämättömyys asiasta antaa.”

On siis syntynyt järjestelmä, joka repii rikki perheet, ystäväpiirit, poliittisen kentän. Kiihottaa kielteisiä tunteita ja usein johtaa järjettömään väkivaltaan. Maailman suuria ongelmia ei pystytä yhdessä enää hoitamaan. Jos kaiken elämän vaarantanut otsonikato havaittaisiin nyt, tilanteeen pelastavia kansainvälisiä sopimuksia tuskin saataisiin enää aikaan. Polio saatiin maailmanlaajuisilla rokotuksilla lähes hallintaan. Poliorokote oli paljon vaarallisempi kuin koronarokotteet, jotka aiheuttivat valtavaa maailmanlaajuista vastustusta ja monissa maissa mielipiteet kiihtyivät ja politisoituvat. Eli toistetaan vielä, ei järjen hiventäkään. Ehkä me ”viisaat” ihmiset, kuten olemme itsemme lajina nimittäneet, emme vain ole pitkän päälle elinkelpoinen laji ja tuhoamme itsemme. Ken elää, hän näkee. Ihmiskunnan tulevaisuus ei näytä auvoiselta, vaikka uskoa tulevaisuuteen pitäisi luoda ja säilyttää toimintakyky, masentunut ei pysty mihinkään.

On nähty lukuisia artikkeleja ja ohjelmia Yhdysvaltojen jakaantuneesta tilasta, mutta nykypäivinä on pakko katsoa myös  tilannetta Venäjällä. HS-digissä on tänään 14.6.2022, Venäjältä lähtemään pakotetun toimittaja Valeri Netšaista kertova artikkeli. Hän toimi Eho Moskvyn toimittajana ja toteaa:

”Yritimme välittää faktoja ja mielipiteitä mahdollisimman laajalta asiantuntijajoukolta. Sotaa ei käydä vain tosielämässä, jossa ihmiset tappavat toisiaan, vaan myös totuus tapetaan.”

Netšai toteaa, että venäläisten jakolinjojen syveneminen pelottaa häntä. Jakolinjat eivät kulje poliittisissa leireissä, vaan jopa perheiden sisällä. Erimieliset ihmiset eivät edes halua kuulla muita näkökulmia. Netšai uskoo, että tällä voi olla tuhoisia seurauksia tulevaisuudessa.

Suora lainaus Netšain sanomasta:

”Me (venäläiset) elämme edelleen kuvitteellisessa maailmassa, jossa ajattelemme, että Venäjä on suurvalta, jonka täytyy kontrolloida mahdollisimman laajaa maa-aluetta. Mutta nykymaailmassa ei käytetä tapoja, joita käytettiin 1900-luvun puolivälissä.”

Putin uskoo elävänsä edelleen tässä vanhassa maailmassa. Hän pitää sopimista heikkoutena. Putinin ensimmäinen ja tärkein sääntönsä on, että pitää lyödä kovemmin kuin vastustaja. Lännen päävirhe – monien muiden lisäksi – oli Krimin laittoman miehityksen 2014 jälkeiset mitättömät sanktiot ja kaupankäynnin jatkaminen edelleen Venäjän kanssa. Näin länsi koulutti Venäjän kiertämään pakotteita. Se oli hyvää harjoitusta tätä päivää varten. Länsi ei ymmärrä, mitä Putinin hallinto edustaa.

Netšain viesti lännelle on:

”Ei pidä luottaa Venäjään. Venäjän hallinto on oppinut huiputtamaan.”

Lähteitä: Wikipedia; HS 19.2.2022 ”Nokittelua”, HS digi 14.6.2022 Artikkeli ”Mitä teemme sitten, kun kaikki tämä loppuu?”

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑