KYSYMYKSIÄ JOIHIN KUKAAN EI VASTAA

Kirjoittanut Asko U. Huuhtanen

Joka ainoa päivä törmää asioihin, jotka ihmetyttävät. Ihmetys tulee siitä, miksi niitä ei korjata, vaikka aina ei ole edes rahasta tai sen puutteesta kysymys. Tämä on varmaan tuuleen huutamista, mutta laitetaan silti kummastuttavia asioita satunnaisessa järjestyksessä:

– Taksipalveluiden tila. Jokainen tietää, että Sipilän hallituksen aikainen taksiuudistus oli susi jo syntyessään. Taksien asemapaikat ovat muuttuneet basaareiksi. Asiakas yritetään kiskoa kyytiin lähes väkisin, kuljettajat eivät tunne ympäristöä, hinnoittelu voi olla mitä tahansa, pahimmillaan moninkertaista, palvelua ei joskus ole lainkaan. Osa kuljettajista ei kulttuurisista taustoistaan johtuen suostu palvelemaan naista, esimerkiksi nostamaan matkalaukkua. Maaseudulla ei joskus ole yöaikaan lainkaan takseja saatavana. Tilanne on jatkunut vuosia tällaisena. Miksi? Pari selväjärkistä henkilöä pystyisi muotoilemaan toimivat pelisäännöt muutamassa tunnissa. Mallia voisi ottaa niiltä ajoilta kun systeemi toimi. Välillä tiedotusvälineissä vilahtaa, että jotain yritetään, mutta valmista ei näytä tulevan.

– Koulujen ja ammattioppilaitosten taso on pudonnut rajusti. Ruotsissa ja Norjassa tilanne on vielä huonompi, mutta se on laiha lohtu. Suomessa annetaan hyväksyttyjä arvosanoja niillekin jotka eivät mitään osaa eikä kiinnosta mitään oppiakaan. Ilmeisesti annetaan näitä armoarvosanoja, jotta päästään näistä oppilaista eroon. Opettajilta on viety todelliset keinot ja valtuudet pitää järjestystä ja kuria luokassa eli saada opetus toimimaan. Osa lapsista ja teini-ikäisistä osaa kyllä käyttää hyväkseen tilannetta ja lepsuilevat niin paljon kuin mahdollista. Nuoruuteen kuuluu se vanha totuus, että joukossa tyhmyys tiivistyy. Jos asenne on se, että on noloa viitata tai lukea ja saada hyviä arvosanoja, mitä voidaan tehdä. Ei taida nuoreen päähän vaikuttaa, vaikka kerrottaisiin, että koko oma tulevaisuus, tuleva elämä riippuu omasta toiminnasta. Aika vähän on ammatteja, joissa vitosen papereilla pärjää. Erään entisen presidentin sanoin: ”Jotain tarttis tehdä.”

– Kiusaaminen nuorten kesken on ikuisuuskysymys. Kauan on puhuttu siitä, että kiusaajan pitäisi olla se, joka joutuu vaihtamaan koulua. Edelleen tilanne näyttää olevan päinvastoin. Ei taida aikuisilla olla empatia- ja samaistumiskykyä siihen, millaista helvettiä voi pienen ihmisen elämä olla kiusaamisen ja syrjinnän kohteena. Nykymenolla Vantaan ampumistapauksen kaltaisia tapauksia tulee varmasti lisää. Rahaa kerääville someyhtiöillekin pitäisi saada jonkinlaista vastuuta siitä, mitä soopaa ja ilkeyksiä heidän alustoillaan saa julkaista. Kun jotain dramaatista tapahtuu, puhetta piisaa ja ollaan jotain tekevinään, mutta vähiä ovat tulokset.

– Julkinen terveydenhoito on kriisissä, sen on moni omakohtaisesti kokenut. Kauan suunniteltu ja yritetty Sote-uudistus on nyt saatu maaliin. Tavoitteet kuulostavat hienoilta, kuten: ”Sote-uudistuksella on tarkoitus vastata toimintaympäristön muutoksiin ja turvata yhdenvertaiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja luoda tasa-arvoisempi palvelujen saatavuus ja vähentää ihmisten välisiä terveys- ja hyvinvointieroja.”(Wikipedia). Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyi 21 uudelle hyvinvointialueille 1.1.2023.

– Poliittisen väännön tuloksena siis luotiin 21 hyvinvointialueeta. Asiantuntijat olivat tiukasti sitä mieltä, että noin maksimissaan 12 aluetta olisi ollut sopiva määrä. Nyt tehty ratkaisu tarkoittaa, että tehtiin uusi hallinnollinen kerros entisten lisäksi, joka maksaa suomeksi sanoen ihan perkeleesti. Ihmisiä on ”riemastuttanut” tiedotusvälineissä näkyneet näitten uusien johtohenkilöiden palkkatiedot. Jokainen niihin käytetty sentti on pois suorittavalta portaalta. Rahapula aiheuttaa synnytysosastojen, vuodepaikkojen jne. karsimista. Leikkausjonojen lyhentäminen ei juuri näytä onnistuvan. Tilannetta voi verrata ylempänä mainittuihin tavoitteisiin.

Kerrataan tässä vielä professori Paul Lillrankin mielipide noin vuoden takaa ( Mtv.fi):

”– Olen samaa mieltä kuin useimmat asiantuntijat. Sote-alueita on liikaa, viisi olisi sopiva määrä.

– Olisi pitänyt järjestää entisten erityisvastuualueiden (ERVA) ja yliopistosairaaloiden ympärille, siis viisi aluetta, toteaa professori.

– Argumentit ovat:

  • Yliopistosairaalan alue pystyy hoitamaan lähes kaikki erikoistumisasteet – ei tarvita yhteistyöhimmeleitä
  • Vähemmän pomoja ja hallintoa.
  • Riittävästi taloudellista muskelia

– Noin muutoin olen sitä mieltä, että sote-järjestelmää pitäisi ajatella tehtävittäin.

– Kansallisella tasolla yhtenäinen rahoitusjärjestelmä (vaikka ns. Kelan malli), ja tietojärjestelmät, sekä laaturekisterit, vaikuttavuusmittaukset.”

– Julkisen puolen tietojärjestelmien hankinta on saanut suorastaa surkuhupaisa piirteitä. Käsittelin joskus asiaa HUS:n Apotti-hankkeeseen liittyen runomuodossa. Eräs lääkäriystäväni totesi tekstin luettuaan, että juuri noinhan se on.

https://huuhtanen.wordpress.com/2022/11/25/apotin-tarina/

– Poliittista päätöksentekoa on sanottu mahdollisuuksien taiteeksi. Tulos voi olla vaikka nykyisen kaltainen, kun joku puolue valtapoliittisista syistä vetää äärimmilleen ”kotiin päin”. Näin sivutoteamuksena voi sanoa, että tuskinpa naiset kovasti innostuvat synnyttämään uusia veronmaksajia, kun he voivat pitkien etäisyyksien vuoksi joutua synnyttämään kotona tai taksissa. Ehkä taksinkuljettajille pitäisi antaa jonkinlainen kevytversio kätilön koulutuksesta…

– Korviaan myöten velkaantuneessa Suomessa on arviolta 8-9 miljardin menoautomaatti, jolle ei monesta yrittämisestä huolimatta näytetä voivan mitään. Kyse on suorista ja verotuksen kautta annettavista yritystuista. Osa niistä on varmasti tarpeellisia ja osa aivan varmasti tarpeettomia. Suoria yritystukia on maksettu aikaisempina vuosina vajaa 2 miljardia ja verotukia noin 7 miljardia. Kun listaa katselee, moni asia jää kummastuttamaan. Esimerkiksi Viking Linea tuetaan kymmenillä miljoonilla, ja minkä takia? Nähtävästi sentähden, että ihmiset pääsevät merelle ryyppäämään ja harrastamaan monipuolista seksiä. Vastaavia esimerkkejä, joista voi olla montaa mieltä, löytyy runsaasti.

Suuryritykset ovat hyviä lobbaamaan eli pelottelemaan poliitikkoja sillä, mitä kauheuksia tapahtuu, jos saavutettuun etuun, yritystukiin, puututaan. Ollaan valtionvarainministeri Purrasta mitä mieltä tahansa, ainakin rohkeutta häneltä löytyy. Pian nähdään nousevatko eläkeleikkauspuheiden rinnalle myös yritystukien leikkaukset.

Lähteitä: Wikipedia; Mtv.fi, Joonas Lepistö

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑