MITÄ VENÄJÄLLÄ NYT VIESTITÄÄN SUOMESTA

Kirjoittanut Asko U. Huuhtanen

Seurailen yhteenvetoja siitä, mitä Suomea sivuavia uutisia Venäjän tiedotusvälineistä löytyy. Poimin tuoreimmista uutisista osia. Kirjoittelen tätä 2.3.2022, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkuu yhä raaemmilla menetelmillä – selviä sotarikoksia tehden. Jokainen varmaan ymmärtää, että autoritaarisen maan tarkasti kontrolloidut tiedotusvälineet toistavat vain yhtä viestiä, sitä mitä Kreml haluaa kertoa. Muutamat riippumattomat tiedotusvälineet, joita vielä muutamia on Venäjällä jäljellä, ovat todellisessa puristuksessa. Muutama päivä sitten tuli julki lista sanoista, joita ei saa käyttää. Sana ”hyökkäys” oli kiellettyjen listalla. Tulee mieleen kohtaus tuntemattomasta sotilaasta, jossa joku toteaa suunnilleen näin: ”Suurvallat ne vaan turvallisuutta varjelee, kun rajoja siirtelee.”

Svobobnaja pressa-verkkolehti otsikoi: ”Suomalaisia yllytetään pyrkimään Natoon”.

Suora lainaus:”Ylen tilaamassa tutkimuksessa yli puolet vastaajista ilmaisi kannattavansa Nato-jäsenyyttä. Kun Suomi neutraalista statuksestaan huolimatta tuomitsi Venäjän erikoisoperaation Donbassissa ja muiden Euroopan maiden tapaan sulki ilmatilansa venäläisiltä koneilta, herää kysymys, voisiko Suomi yleisen russofobisen hysterian myötä liittyä nopeasti Natoon ja miten Venäjän tulisi siihen reagoida.”

Tähän pakko itse kommentoida, että mistähän tuo ” russofobinen hysteria” voisi johtua? Tosin itse en ole sitä havainnut, vaan pääosin aivan rationaalista pohdiskelua tilanteessa, jossa suurvalta tappaa naapurinsa väestöä vain siksi, kun heidän halunsa päättää itse asioistaan ei miellytä.

Onko se fasismia, jos haluaa itse päättää asioistaan ja siitä minkälaisen yhteiskuntamallin valitsee.

Uutinen jatkuu: ”Kysymyksiin on vastaamassa riippumaton sotilasasiantuntija Igor Nikolaitšuk, joka ensin selittää Nato-puheita Ruotsissa sillä, että niiden tarkoituksena on ravistella maan käytännössä hajonnutta armeijaa, joka on viime aikoina keskittynyt feminisaatioon ja LGBT-oikeuksiin. Ruotsilla on kuitenkin valtava vaikutus Suomeen, jonka eliitti on ruotsalainen ja jossa ruotsalaiset nationalistit ovat kuin kotonaan. Mielipidekyselyille ei Nikolaitšukin mukaan kannata antaa painoarvoa, sillä vastaukset niihin riippuvat siitä, mitä mediassa kerrotaan, eli ovat tulosta yksinkertaisesta manipulaatiosta. Hänen mielestään Ruotsin ja Suomen liittymisellä Natoon olisi kuitenkin periaatteellinen merkitys Venäjälle – jopa enemmän kuin Ukrainan kohdalla – joten siinä kulkee erityisen paksu punainen viiva.”

Oma kommentti: Igorin riippumattomuus taitaa tarkoittaa riippumattomuutta tosiasioista. En ole huomannut, että ruotsalaiset  täällä määräilisivät. Historiallinen ruotsia puhuva väestönosa on elimellinen osa Suomen yhteiskuntaa. Igorin kommentointi siitä, että meillä mielipiteet heijastavat vain yksinkertaista manipulaatiota, sopisi täydellisesti Venäjän omaan tilanteeseen. Ruotsin armeijasta voi todeta, että ilma- ja merivoimat ovat vahvat, maa-armeijaa rakennetaan uusiksi koko ajan. Ainoa mihin olemme syyllistyneet on hyväuskoinen sinisilmäisyys. Jokainen täyspäinen on luullut, että kansainvälisillä sopimuksilla ja oikeusjärjestyksellä olisi vuonna 2022 jotain merkitystä. Kremlin huru-ukot eivät vain ole aikojen muuttumista huomanneet. Seuraus on, että ainakaan pariin sukupolveen ei kukaan tule luottamaan Venäjään, mikä on todella surullinen tilanne. Moniko muistaa, että kun Ukraina luopui ydinaseista 1992, sille taattiin riippumattomuus.  Siinä se Venäjän lupausten arvo. Venäjän ulkoministeri Lavrov – patologinen valehtelija – väitti muutama päivä sitten, että Ukraina havittelee ydinasetta. Varmaan Ukraina toivoo, että niitä tässä tilanteessa olisi, vaan mistäpä niitä yks kaks taikoisi.

Vielä katkelmia samasta jutusta, jossa Igor Nikolaitšuk  yltää lähes runolliseksi jatkaessaan: ”Suomalaiset hyvin ymmärtävät, että kun Venäjällä ei ole taloudellisia tai ideologisia vaikutusmahdollisuuksia, se käyttäisi saatavilla olevat keinot eli suuntaisi ballistiset ohjuksensa uudelleen tai sijoittaisi keskipitkän matkan ydinohjuksia Suomen ja Ruotsin rajoille.” Uutinen jatkuu:” Koko Ukrainan tilanteen taustalla Nikolaitšuk näkee Yhdysvaltain aseteollisuuden intressit, joiden toteuttamiseen on nyt päätetty vetää mukaan varoissaan olevat Ruotsi ja Suomi. Jos tätä veruketta ei olisi, niin olisi keksitty jotain muuta, hän päättelee. Hän ei kuitenkaan usko, että tähän päädytään, koska suomalaiset eivät halua asettaa sieviä talojaan, perinteisiä ja muita perheitään, ruotsalaista sosialismia ja viehtymystään venäläiseen vodkaan alttiiksi katastrofaaliselle iskulle. Haastattelijan insistointiin hän toteaa enimmäkseen hyväntahtoisten, fiksujen ja harkitsevaisten suomalaisten joutuneen vastuuttomien poliitikkojen uhreiksi ja sanoo luottavansa siihen, että suomalaiset ja ruotsalaiset ymmärtävät viime kädessä oman parhaansa.”

Oma kommentti: Tuossa Igor paljastaa jotain huomaamattaan. Siis, jos meihin ei pystytä vaikuttamaan taloudellisesti tai ideologisesti, ei muuta kuin ohjuksia rajalle. Täydellisen historiallinen isovenäläinen näkemys, muita pitää aina päästä määräilemään. Pienillä mailla ei ole mitään oikeuksia, voima se on mikä jyllää! Kiitos Igor selvennyksestä, vaikka sen täällä jo aika moni on oivaltanut. Ukrainaan hyökkäyksen yhtenä syynä on pelko siitä, että jos Ukrainasta tulisi menestyvä demokraattinen maa, tämä olisi vaarallinen malli ja pelote Venäjän eliitille. Esimerkiksi Venäjän oligarkkien kansalta ryöstämillä luonnonvaroilla ostettuja miljardien arvoisia huvipursia siirretään tällä hetkellä pois Euroopasta takavarikoinnin pelossa.

Pravda.ru verkkolehti toteaa, että Natoon liittyminen olisi kohtalokas virhe Suomelle. Kaikkien Venäjän naapurimaiden on siis syytä pitää mielessä presidentti Vladimir Putinin sanat, joiden mukaan Kremlissä ei ikinä tulla hyväksymään sitä, että Venäjän anteliaita lahjoja käytettäisiin Venäjän federaation vahingoksi. Ruotsin ja Suomen on tajuttava, että Venäjä ei koskaan suostu niiden alueiden käyttämiseen Naton ja Yhdysvaltain infrastruktuurin saati ohjusten sijoituspaikkana. Liittoutumattomuuden säilyttäminen ja luopuminen tiiviistä yhteistyöstä Naton ja Pentagonin kanssa on näin ollen Ruotsin ja Suomen itsenäisyyden ja kehityksen tae, kirjoittaja päättää.

Oma kommentti: Minulle on epäselvää, mitä ne Venäjän anteliaat lahjat ovat. Vuonna 1939 niitä lähdettiin tuomaan oikein joukolla, mutta me yksinkertaiset emme ymmärtäneet olla kiitollisia. Vuosikymmeniä jatkui Suomen asioiden määräily, politiikkaan vaikuttaminen, vääristeltyjen uutisten ja trollauksen syöttäminen someen ja uutisvälineisiin. Lisäksi yritys sitoa Suomen puolustusvoimat ja Venäjän armeija yhteen. Vielä kiitos niille, jotka saivat tämän estettyä.

Nuo yllä olevat Venäjän uutisten poiminnat ovat sitä samaa, mitä on kuultu jo kauan, eikä niistä pidä hermostua. Se vanha alitajuinen pelko peräsimessä on järjellä ylitettävä. Uutisoinnit ovat osa vaikutusyrityksiä, joilla todellisessa ongelmissa oleva menneisyyteen katsova suurvalta yrittää säilyttää ja laajentaa valtaansa. Venäjä on nyt pelannut itsensä lähes koko muuta maailmaa vastaan virhelaskelmillaan. Toivottavasti sen verran on järkeä jäljellä, ettei hätäpäissään tartuta ydinaseisiin, vaikka niillä uhkaillaan. Suomen pelottelu on vasta alkamassa, jatkoa seuraa paljon järeämmällä tyylillä ja pitkällä ajalla. Kansanäänestys Nato jäsenyydestä on turha. Meillä on valittu päättäjät kantamaan vastuuta ja tekemään päätöksiä maan parhaaksi.

Sotilaallinen fakta on, kun Nato-yhteistyötä ihan järkevästi on tehty,  meidät on Venäjän toimesta maalitettu jo aivan samoin kuin varsinaiset Nato-maat. Ainoa ero, että meillä ei ole Naton turvatakuita. Tästä pitää pystyä vetämään johtopäätökset. Nato-maa Norja ei muuten salli ydinaseita maaperällään ainakaan rauhan aikana ja todennäköisesti Suomi päätyy samaan, jos Nato-päätös lopulta saataisiin tehtyä ja asia eteenpäin.

Meillä on myös tajuttava, että Venäjän kansa ja vallanpitäjät ovat eri asia. Mitään syytä esimerkiksi ei ole vihoitella Suomessa asuvia venäläisiä ja heidän lapsiaan kohtaan. He ovat todella vaikeassa tilanteessa, osa saa uutisensa Venäjän tuutista, osa laajemmista lähteistä lännestä. Agressiivisuuta ei saa suunnata sivullisiin, eikä missään tapauksessa lapsiin. Tässä on meillä vanhemmilla suuri vastuu.

Lähde: SVM- katsaus Suomi Venäjän mediassa 1.- 2.3.2022

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: