UKRAINA EI SAA HÄVITÄ – KAIKKI PELISSÄ

Kirjoittanut Asko U.Huuhtanen

Kun asiat ovat äärimmäisen tärkeitä, täytyy toistella myös itsestäänselvyyksiä. Jos Venäjä selviää tästä raakalaismaisesta Ukrainaan hyökkäyksestä edes näennäisesti jonkinlaisena voittajana, sama toimintatapa jatkuu taas muutaman vuoden kuluttua. Kysymys on koko läntisen maailman ja siis myös meidän elämäntavan, totuuden, sananvapauden ja oikeusvaltion säilymisestä.

Se toinen vaihtoehto on liian paha edes ajateltavaksi. Kun diktaattori laajentaa alueitaan ja vaikutusvaltaansa pala palalta ja vaihe vaiheelta, demokraattinen, sotaa vieroksuva yhteiskunta ei yleensä pysty reagoimaan riittävän nopeasti – muistetaan vaikka Hitlerin suorittamat miehitykset ennen hyökkäystä Puolaan syyskuussa 1939, joka niin sanotusti lopullisesti riisui naamiot. Hitler kertoi kirjassaan ”Mein Kampf” tavoitteensa etukäteen, eikä Putinkaan ole ajatuksiaan, tavoitteitaan ja katkeruuttaan salannut puheissaan ja kirjoituksissaan. Viimeistään vuoden 2014 Krimin miehityksen olisi pitänyt toimia herätyskellona.

Mika Aaltola tiivistää twiitissään täsmälleen sen, mitä nyt on pelissä:

”On paljastavaa, että naapurimme Venäjän tuhoamisvimma kohdistuu Ukrainan kulttuuriin. Museoita pommitetaan, arkistoja tuhotaan, kirjoja poltetaan. Heinrich Heinen sanat osoittautuivat jälleen kerran todeksi ajassamme:” Missä poltetaan kirjoja, poltetaan lopulta myös ihmisiä.”

Ukrainasta kaapataan lapsia, joita aletaan välittömästi venäläistää. Ukrainalaiset oppikirjat tuhotaan, opetusta aletaan antaa vain venäjänkielellä. Ukrainan  identiteetti, kulttuuri ja kieli yritetään tuhota totaalisesti. Ne ukrainalaiset, jotka eivät tähän taivu, ollaan valmiita tappamaan ”fasisteina”. Tämä kaikki muutaman höyrähtäneen, menneisyyteen tuijottavan papparaisen pakkomielteiden takia. Mikä pahinta, fanaattiset, pakkomielteiset ja omiin uskomuksiinsa uponneet ikäihmiset eivät helpolla näkemyksiään tai muuta toimintatapojaan. He ovat uskossaan vahvoja tai tietävät, että jos joukosta yrittää irtiottoa, hengenlähtö voi olla lähellä. Tämä selittänee myös ulkoministeri Lavrovin patologisen valehtelemisen jatkumisen.

Kuten kaiken nähnyt diplomaatti Jaakko Iloniemi totesi (yle ykkösaamu 28.5.2022) :”Venäjä rikkoo nyt kaikkia niitä sopimuksia, joita se aiemmin on ollut itse laatimassa.” On itsestään selvää, että mitään syytä luottaa Venäjän sanaan tai sopimuksiin ei ole, eikä tule ainakaan seuraavaan 50 vuoteen. Sitä on jo ehtinyt luulla, että nykymaailmassa ei kukaan ole niin hullu, että lähtee naapurimaan kirkkohopeita tai muuta omaisuutta ryöstämään. Nyt näkyy Venäjälle kaikki kelpaavan viljasta koneisiin, elektroniikasta arvoesineisiin. On ikäänkuin siirrytty muutama sata vuotta taaksepäin, jolloin armeijoiden palkkaan kuului vapaa ryöstely- ja raiskausoikeus. Sivistys, ihmistavat, kansainväliset sopimukset on pyyhitty pois. Jäljellä on eläimellinen barbaria ja ihmisen alhaisimpien vaistojen keitos – valtion johdon ohjeistamana ja sallimana. Kaikki kuorrutetaan tosiasioiden vääristelyllä ja valehtelulla – myös Venäjän omille kansalaisille.

Me helppoon ja mukavaan elämään tottuneet länsimaiden kansalaiset olemme nyt avainasemassa. Meillä on tapana valittaa kaikesta, pienestä epämukavuudesta, kylmästä, kuumasta, kanssaihmisten vääristä mielipiteistä, poliitikkojen puheista, lumen aurauksesta ja niin edelleen. Moni, joka on palannut takaisin Suomeen työkomennukselta jostain kehitysmaasta, ihmettelee näitä valituksen aiheita ja suhteellisuustajun puutetta. Edellä oleva johdantona sille, että nyt meidän henkistä kanttiamme mitataan pitkästä aikaa. Ruuan, sähkön ja polttoaineen hinnat eivät vielä ole läheskään huipussaan, mutta tilanteesta on pakko mennä yli. Nyt ei meille eikä muille länsimaille  saa iskeä turtumus tai sotaväsymys. On muistettava katsoa asioita laajemmin kuin vain oman elämän mittakaavasta. Apua, niin aseita kuin muutakin tarvittavaa on annettava Ukrainalle niin paljon ja niin kauan kuin tarvitaan – maksoi mitä maksoi. Samoin Venäjän eristämistä ja pakotteiden tiivistämistä niin energian kuin muunkin kanssakäymisen osalta on sitkeästi jatkettava. Ehkä on hyvä palauttaa mieleen, mitä Suomenkin sodanajan sukupolvet ovat joutuneet kokemaan ja kestämään.

Takavuosien sinisilmäisyydestä on nyt pakko maksaa. Saksan toimintaa voi vain ihmetellä. Ajetaan alas ajokuntoisia ydinvoimaloita, joilla olisi vielä runsaasti käyttöikää jäljellä. Sidottiin maa suurelta osin Venäjän maakaasuun. Ei ymmärretty, että normaali järjellinen logiikka ei päde Venäjään. Suurvaltahybris, jota on rakennettu satuilemalla vuosikymmeniä kaikki tosiasiat ajattelussa syrjään työntäen, estää järkevän ja ihmismäisen ajattelun. Tosin ei sen fiksumpia oltu Suomessakaan. Kauhistelin 21.04.2018 blogissa Fortumin sijoituksia Venäjälle (Fortumin uhkapeli historian valossa) ja vertasin sitä kamikaze-toimintaan. Mieluummin olisin ollut väärässä. Myös oma yli 30 vuotta kestänyt työrupeama maakaasun vastaanottoasemalla Räikkölässä tuntuu nyt epätodelliselta, kun hiljentyvää laitosta katselee tv-uutisista. Ehkä paikasta tulee museo, paljon mielenkiintoisia teknisiä laitteita löytyy.

Ehkä pientä toivoa Venäjän kansan heräämisestä on olemassa. Hienoa työtä tekevä kansalaisjärjestö Bellingcat on seurannut venäläisen Yandex-hakupalvelun hakuja. (Ilta-Sanomat 22.5.2022) Noin viisitoistatuhatta perhettä yrittää selvittää armeijan palveluksessa olevien kadonneiden poikiensa olinpaikkaa ja kohtaloa. Yleisimmät kysymykset Yandexissä ovat muuttuneet sodan pitkittyessä. Virallisia totuuksia aletaan nähtävästi yhä enemmän kyseenalaistaa. Sodanvastaisia ulostuloja Venäjällä on nähty, vaikka virallisesta totuudesta poikkeaminen merkitsee kovaa henkilökohtaista riskiä.

Diktaattori on aina valmis auttamaan toista samanlaista. Venäjä piti häikäilemättömän Syyrian diktaattorin vallassa palkkasotilaiden ja pommituksien avulla, mutta heittäytyy itse ruikuttavaksi uhriksi, kun länsimaat antavat apua Ukrainalle, itsenäiselle valtiolle, joka nyt yritetään tuhota. Venäjä on ottanut kaikki vanhat toimintamallinsa käyttöön. Käytetään epätarkkoja ohjuksia ja tykistöä massoittaan, tuhotaan umpimähkäisellä tulituksella sairaalat, koulut, asutusalueet. Siviilien tappamista ei edes yritetä välttää. Samaa menetelmää on käytetty Tšetšeniassa ja Syyriassa. Itä- Ukrainan monet alueet ovat venäjänkielisiä eli tuhotaan sukulaiskansaa, siitä voi päätellä kuinka heikolla järjenkäytöllä sairaalla moraalilla toimitaan.

Suuret kansainväliset urheilujärjestöt pitäisi läpivalaista perusteellisti. Korruption määrä ja kaikenlainen kähmintä on kaukana reilusta urheiluhengestä. Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) edellinen puheenjohtaja sveitsiläinen Rene Fasel on Putinin hyvä kaveri. Faselin selittelyt ja kiemurtelut ovat ällöttäviä. Ystävänsä Putinin aikaansaamat hirmuteot ja järjetön verenvuodatus eivät Faselin yöunia häiritse.

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) päämaja sijaitsee Lausannessa Sveitsissä. Järjestö tahkoaa miljardien liikevaihtoa vuosittain, tv-oikeudet ovat tärkein tulonlähde. Korruptio, lahjonta ja kaikenlaiset kähminnät ovat vieneet uskottavuutta järjestöltä.  Muun muassa Sotshin, Pekingin ja Rion olympialaisiin ovat liittyneet ympäristön tuhoaminen, ihmisoikeuksien polkeminen tai korruptio. Monissa maissa, esimerkiksi Kiinassa, olympiastadionien tieltä on häädetty ihmisiä kodeistaan. Olympiakomitean johtopaikat ovat olleet pelkästään vanhojen äijien hallussa, vähitellen tilanne ehkä muuttuu. KOK:n papereihin ja juhlapuheisiin on tullut uusia käsitteitä kuten tasa-arvo, hyvä hallinto ja kestävä kehitys. Ehkä tulevaisuudessa katsotaan myös hakijamaiden demokratian ja ihmisoikeuksien tilaa. Muuten, Rion olympialaisissa 2016 KOK:n hallituksen jäsenille maksettiin 800 euron päivärahaa.

Dopingongelmiin on pakko alkaa suhtautua tiukemmin tulevaisuudessa. Kun Venäjän valtiollinen dopingjärjestelmä paljastui 2014 – 2015 edes se ei riittänyt sulkemaan maata kokonaan olympialaisista. Osittaisetkin rajoitukset ja kilpailukiellot saivat venäläisiltä ruikuttavia kommentteja, kuinka heitä sorretaan. Muistetaan, että esimerkiksi Sotsin olympialaisten laboratorion seinässä oli luukku, jonka kautta venäläisiä näytteitä vaihdettiin puhtaisiin.

Monet entiset ja nykyiset Venäjän huippu-urheilijat ovat sitoneet kohtalonsa ja leveän elämäntapansa Putiniin. Tämä tekee ymmärrettäväksi Putinia ja sotaa tukevat julkiset puheenvuorot. Venäjän kansallisomaisuudesta noin 60 prosenttia on oligarkki- ja silovikkijoukon käytössä. Heitä on noin kaksi prosenttia kansasta. Tätä omaisuutta saa hallita ja elää leveästi niin kauan kuin Tsaari sallii. Tilanne on sama kuin Venäjän pajareilla historiassa.

Talouspakotteet ja vientikiellot purevat hitaasti. Eu-maissa on populistisia poliitikkoja, joiden näkemykset demokratiasta eivät kestä lähempää tarkastelua. Houkutus estää pakotteita tai luistaa niistä ja näin hyötyä lyhytnäköisesti tilanteesta, on suuri. Mitä lepsumpia ollaan, sitä kauemmin kestää, ennenkuin tappaminen ja kansanmurha saadaan päättymään. Ei saa unohtaa Ukrainen soraksi jauhettuja kaupunkeja, tuhansia pommituksissa kuolleita tai venäläisten sotilaiden tappamia ja raiskaamia siviilejä – myös lapsia. Kokonaisuutta katsoen kansanmurhatermin käyttö ei ole liitottelua. Siihen verrattuna meillä nousevat hinnat ja ehkä valikoimien kaventuminen kaupoissa täytyy kestää. Suomessakin useimpien silmät ovat avautuneet suomettumisen huuruisten aikojen jälkeen, eikä hetkeäkään liian aikaisin.

Lähteitä: Wikipedia, Yle, Muut tiedotusvälineet

4 thoughts on “UKRAINA EI SAA HÄVITÄ – KAIKKI PELISSÄ

 1. Jos joskus tulee tilinteon ja velkojen maksun aika, niin Venäjä, kansa mukaan lukien, ei tule siitä selviämään. Velkojia, joilla on täysimittaiset perusteet vaatimuksilleen, on niin paljon, Suomi yhtenä. Venäläisten on todella syytä hartaasti toivoa, ettei sitä päivää koskaan tule! Mahtaa se vaan olla kivaa olla suunnattoman ihmisjoukon leppymättömän vihan ja katkeruuden kohteena.

  Tykkää

 2. Kiitos kommentista. Ihmisten ja kansojen on vaikea katsoa peiliin. Venäläiset löytävät aina syylliset jostain muualta. En ole kovin optimistinen lähitulevaisuudesta.
  Asko U. Huuhtanen

  Tykkää

 3. Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta. Pelkään kuitenkin, että lopulta länsimaalaiset poliitikot pelästyvät polttoaineiden ja ruuan korkeasta hinnasta valittavia äänestäjiä siinä määrin, että pakotteista ja Ukrainan tuesta aletaan lipsumaan. Toivottavasti kuitenkin olen väärässä. Fiksuinta tietty nyt olisi vain voimistaa Ukrainan aseapua ja asettaa entistä kovemmat rajoitteet venäläiselle taloudelle, sillä niin sota saataisiin nopeammin loppumaan ainoalla hyväksyttävällä tavalla eli Venäjän häviöllä.

  Itsekin olen aiheesta kirjoitellut esim:

  https://politiikkaajarjella.blogspot.com/2022/06/pitaisiko-rajusti-kohonneita.html

  https://politiikkaajarjella.blogspot.com/2022/06/pekka-toveri-ja-venajan-uhka-suomelle.html

  https://politiikkaajarjella.blogspot.com/2022/06/tuontitullit-venalaiselle-oljylle.html

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista.
   Luin blogisi ja hyvin samansuuntaisesti nähdään asiat. Pelkään samaa, länsimaiden poliitikkojen joutumista väsyvän yleisen mielipiteen paineisiin ja alkavan löysäillä. Nyt pitäisi vain olla tiukkana. On nämä kylmääviä aikoja.
   Terv. Asko U.Huuhtanen

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: