KUN TOTUUTTA KÄYTETÄÄN SÄÄSTELIÄÄSTI

Kirjoittanut Asko U. Huuhtanen

On kai luonnollista ajatella, että ihmiset toimivat ja ajattelevat suunnilleen samoin eri maissa ja maanosissa. Kun tehdään kaupppaa ja toimitaan yhdessä, se edellyttää kutakuinkin yhteisiä pelisääntöjä ja toimintatapoja. Tämän tapainen sinisilmäinen, omanapainen ajattelu on tullut suomalaisille kalliiksi. On niin sanotusti menty retkuun kerta toisensa jälkeen. Muistetaan suomalaisten yritysten ja pankkien ”maailmanvalloitus” etenkin 1980-luvulla, jossa paloi miljardeja. Soneran sekoilut ja Fortumin lähimenneisyyden kalliit seikkailut ovat kaikilla tuoreessa muistissa, ei niistä nyt sen enempää.

On tietysti jälkiviisautta todeta, että jos Suomessa arvostetaan rehellisyyttä ja suoraa puhetta, tämä ei ole maailmanlaajuinen normi. Asia toisesta näkökulmasta: Anna-Stina Nykänen arvioi (HS 28.5.2023), että rehellisyys ja sopimuksista kiinni pitäminen tekee elämästä raskasta. Olisiko se myös tiukkapipoisen luterilaisuuden perintöä? Ehkä ajattelisimme ja toimisimme eri tavalla, jos muistissa olisi mahdollisuus ostaa sielunsa autuus muutamalla kolikolla, kuten ennen katolisessa kirkossa. ”Kun raha kirstuun kilahtaa, sielu taivaaseen vilahtaa.”

Meiltä Suomessakin löytyy monenlaisia luikureita, mutta perusasetus on se, että suunnilleen voi luottaa kanssaihmisten rehellisyyteen. Löytyy maita, joissa rehellisyyttä pidetään sinisilmäisyytenä ja typeryytenä. Venäjällä ihmiset arvostavat sitä, kun Kreml valehtelee ja hämää onnistuneesti ulkomaita. Esimerkinä vaikka tunnuksemattomat vihreät miehet Krimillä vuonna 2014. Ensin tiedotettiin, että ei siellä meidän sotilaita ole ja miehityksen jälkeen todettiin, että aprillia, meidän miehiähän siellä. Kansa hurrasi valtiaansa oveluudelle ja taputti hurmioituneena käsiään, että kyllä oli tsaari ovela ja viisas. Tämä kertoo paljon ajattelusta maasta ja sen kulttuurista. Ei voi edes kuvitella Suomen presidentin toimivan tähän tapaan.

Sodan ensimmäinen uhri on aina totuus, mutta nyt Ukrainan sodan aikana valehtelu ja vääristely on Venäjän tiedotuksessa noussut, jos mahdollista, vielä entistä törkeämmälle tasolle. Kun Venäjä on ulkomaisissa tiedotusvälineissä joutunut altavastaajaksi, se käyttää muun muassa niin sanottua reflektointia eli peilaa takaisin ja syyttää muita omista rikoksistaan. Kun Bushan murhat ja sotarikokset paljastuivat Ukrainan suorittaman takaisinvaltauksen jälkeen, Kreml syytti asioita ukrainalaisten tekemiksi lavastuksiksi. Kaduilla makaavat ruumiit näkyivät satelliittikuvissa jo silloin, kun alue oli vielä venäläisten hallussa eli Kremlin väitteet olivat täysin absurdeja. Sama menettelytapa toistuu jatkuvasti. Kun Malaysia Airlinesin matkustajakone ammuttiin alas Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014, Venäjältä syötettiin lukuisia mielipuolisia ja ristiriitaisia selityksiä. Koko asia oli muka lavastus ja kone oli lastattu jo etukäteen ruumiilla. Ideana on sotkea totuus monilla jopa toisistaan poikkeavilla viesteillä ja näin peittää tosiasiat sekä aiheuttaa hämmennystä ja epäuskoa. Hitler kirjoitti aikoinaan kirjassaan ”Mein Kampf”, että kun valhe on valtavan suuri, sitä ei ymmärretä epäillä. Moni ei usko, että joku voisi olla niin hävytön ja valehdella käsittämättömän suuressa mittakaavassa.

Joskus väitteet ovat niin uskomattomia, että on pakko epäillä esittäjien mielenterveyttä. Nikolai Patrusheviä pidetään Putinin lähimpänä miehenä. Hän väittää aivan vakavalla naamalla, että amerikkalaiset haluavat Venäjän maaperän, koska Yellowstonen supertulivuori on purkaantumassa ja tekee Amerikan mantereesta asuinkelvottoman! Vainoharhaisuus ei taida enää riittää selitykseksi, kyseessä on jotain pahempaa. Tällainen porukka päättää Venäjän ydinaseiden mahdollisesta käytöstä. Jos uskoisi korkempiin voimiin, pitäisi kai joka ilta nukkumaan mennessä siunata itsensä. Eipä ihme, että kun etsitään älyllistä elämää, antennit on suunnattu avaruuteen, poispäin maasta.

Internet on luonut varsinaisen huijareiden, valehtelijoiden ja propagandistien paratiisin. Pitäisi kai jokaisen luoda päähänsä uusi, kaikkea lähtökohtaisesti epäilevä ja kontrollia, sekä monen lähteen tarkastuksia suorittava ajatusmalli. Rahan pyydystämisessä jekutetaan hyväuskoisia tietokoneen ja puhelimen avulla. Ikäihmisillä on vaikeuksia ymmärtää asioiden valtavaa muutosvauhtia, ja he ovat usein huijausten kohderyhmänä. Tässä toiminnassa luovuus kukkii. Asuinkumppanini sai askettäin oudosta numerosta viestin: ”Äiti, puhelimeni tippui vessanpönttöön, soita tähän numeroon.” Oli tietenkin huijausyritys, jossa ovelasti vedottiin äidinvaistoihin. Ilmeisesti seuraavaksi olisi pyydetty rahaa muka tukalassa tilanteessa.

On näkynyt huijauksia, joissa kaupan teon yhteydessä näytetään tulostetta rahojen suoritetusta maksusiirrosta. Tuloste voi olla uskottavan näköinen väärennös tai aito maksu esimerkiksi Paypal-maksupalvelun kautta. Moniko tietää, että esimerkiksi Paypal-maksu voi peruuntua myöhemmin, jos käytetty tili on varastettu. Pankkitunnuksia kalastellaan miljoonin tavoin, kiireellinen soitto muka pankista kertoo, että rahat ovat vaarassa ja pitäisi kiireesti siirtää ”turvatilille”. Näissä tilanteissa luodaan kiireen tuntu, täytyy toimia nopeasti, ei jää aikaa harkita. Aina näihin joku lankeaa ja suuriakin summia on onnistuttu huijaamaan, vaikka asiasta varoitetaan joka tuutista.

Mikko Hyppönen antaa hirtehisen huumorivinkin kirjassaan ”Internet” (WSOY 2021) hajamieliselle pankkikortin käyttäjälle, jonka on vaikea muistaa tunnuslukua. Vinkki on: ” Mene sen pankkiautomaatin luokse, jota yleensä käytät ja kirjoita tunnusluku automaatin peltiin tussilla. Siitä sinun on helppoa se tarkistaa.” Mikon toinen, asiallinen vinkki on se, että kirjoittaa pankkikorttiinsa huonolla käsialalla ”Pin 3635”. Eli kirjoittaa väärän Pin-koodin. Jos rosvo saa kortin hän menee automaatille ja kokeilee väärää koodia ehkä useamman kerran. Näin automaatti nielaisee kortin ja pankki palautta sen ajastaan oikealle omistajalle.

EU-aika on opettanut, kuinka eri lailla eri maissa sovelletaan yhteisiä sopimuksia. Suomen sanotaan noudattavan ehtoja pilkulleen, mutta esimerkiksi Välimeren maissa homma on vähän sinnepäin. Viimeisin uutinen kertoo, että Italiassa on suututtu, kun EU vaatii kunnon kontrollia 82 miljardin euron elvytyspaketin rahojen käytöstä. On olemassa valistuneita arvioita siitä, kuinka paljon EU- rahoista valuu korruptioon tai rikollisjärjestöille. Summat ovat käsittämättömiä.

Mafia on Italiassa edelleen monessa mukana, eikä häikäile vähääkään iskeä takaisin, kun sen toimia tutkitaan. Vuonna 1992 tehokas tutkintotuomari Giovanni Falconi hoidettiin päiviltä 350 kilon dynamiittilatauksella lähellä Palermon lentokenttää. Samalla kuolivat myös Falconin morsian ja kolme poliisia. Moottoritiestä katosi räjähdyksessä melkoinen pätkä. Tapaus selvisi ja johti elinkautiin rangaistuksiin. Mafian murhaamien henkilöiden nimilista on pitkä.

Liiketoimissa, vaikka italialaisten ja monien muidenkin Välimeren maiden kanssa peruslähtökohta on, että jos huijaus on mahdollinen, se yleensä tapahtuu. Entisessä työpaikassani oli erään järjestelmän rakentamisen aikoina italialainen asiantuntija töissä puolisen vuotta, eli ajanjakso venyi paljon suunniteltua pidemmäksi. Kun myöhemmin asioin sen autovuokraamon kanssa, joka oli vuokrannut auton tuoksi ajaksi, vuokraamosta kertoivat, etteivät saaneet penniäkään maksua koko ajalta. Italialainen maksuliikennettä hoitava välittäjäfirma jätti kaikki maksamatta, koska sopimuksesta oli löytynyt pienellä präntillä teksti, että sopimus olisi pitänyt uudistaa määräajan jälkeen tai maksuvelvollisuus raukeaa kokonaan. Tämä on tyyppiesimerkki siitä, mitä sinisilmäisen pohjoismaalaisen täytyy oppia ottamaan huomioon kansainvälisessä toiminnassa. Kun turistina vuokraa auton vaikka Espanjassa, hyvä ajatus on kuvata auto ympäriinsä ennen ajoa, muuten voi joutua maksamaan vanhoisto naarmuista ja kolhuista.

Kun halu tehdä kauppaa on kova, näistä kaupan ehdoista ja varmistuksista helpommin kenties luistetaan. Pohjois-Koreassa jossakin ruostuu Suomen takavuosina toimittama paperikonelinja, josta maksuja ei ole saatu. Ruotsi myi samaan maahan melkoisen määrän Volvoja, lahjaksi menivät nekin. Remburssi on yksi tapa varmistaa saatavat. Remburssi on ennen kauppaa tehty sopimus, jossa ostajan pankki tekee kirjallisen sopimuksen kauppahinnan maksamisesta myyjälle. Monia muitakin tapoja saatavien varmistamiseksi löytyy. Nuorena olin kerran mukana, kun erääseen Afrikan maahan lähetettiin tynnyreittäin mäntyöljyä. Viimeinen tynnyri täytettiin vain puolilleen, että öljyn määrä vastasi jo saatua maksua.

On myös maita, joissa turistien höynäyttäminen on kansa huvia. Neuvotaan pokkana väärään suuntaan tai kerrotaan muuten puuta heinää. Joissain kulttuureissa tämä voi johtua siitä, että koetaan nöyryyttäväksi myöntää, ettei tiedä jotain asiaa ja sitten keksitään sopiva vastaus.

Maailmantapahtumien uutisvirran seuraaminen on aina vain vaikeampaa. Pystytään luomaan uskottavan näköistä ja kuuloista kuvaa ja ääntä, eli kenestä tahansa voidaan tehdä vaikka pornotähti tai rasisti uskottavan näköisillä videoilla. Tekniikan kehitys on huikeaa eli pian on mahdollista täyttää some valeuutisilla, kuvilla ja videoilla. Tekoäly luo sekunneissa uskottavan tuntuista tekstiä mistä tahansa, myös valheista ja perusteettomista väitteistä. Tämä kehitys etenee räjähtävällä nopeudella, eikä siihen ole tehokasta vastalääkettä. Monet alan huippututkijat ja tiedemiehet ovat huolissaan, jotkut peloissaan. Soliaalihistorian asiantuntija ja filosofi Yuval Noah Hararilla on mielenkiintoinen näkökulma asiaan.

– Sääntelemätön tekoälyn käyttöönotto loisi sosiaalisen kaaoksen, joka hyödyttäisi diktatuureja ja pilaisi demokratian. Demokratia on keskustelua, ja keskustelu pohjautuu kieleen. Kun tekoäly hakkeroi kielen, se voi tuhota kykymme käydä merkityksellisiä keskusteluja ja siten tuhota demokratian, Harari varoittaa.

Pitkästä artikkelista toinen lainaus: ” Mitä tapahtuu, kun tekoälystä tulee ihmistä parempi tarinoiden kertomisessa, sävellysten säveltämisessä, kuvien piirtämisessä ja lakien kirjoittamisessa, Harari pohtii ja jatkaa. – Ajatelkaa seuraavia Yhdysvaltojen presidentinvaaleja vuonna 2024 ja kuvitelkaa millainen vaikutus tekoälyä hyödyntävillä työkaluilla onkaan. Niitä voidaan käyttää massatuottamaan poliittista sisältöä valeuutisia ja kirjoituksia uusille kulteille.”

Kulteilla hän viittaa muun muassa QAnon-kulttiin, jonka älyttömyksiin monet Yhdysvalloissa – ja myös Englannissa uskovat. Nyt QAnonin takana ovat ihmisten kirjoittamat viestit, mutta pian ehkä tekoäly kehittää ja automaattiset botit levittävät ”pyhiä” kirjoituksia, joiden viestiin uskotaan. Mitä, jos se alkaa levittää vaikka Jumalan käskynä poliitikkojen tappamista pyhänä velvollisuutena. Valtaapitäväthän on jo näissä salaliittoteorioissa leimattu pedofiileiksi ja lastentappajiksi. Yhdysvaltojen kongressitalon valtaus oli ihmisten masinoimaa, entä jos vastaavaa tai pahempaa oppia levitetään tehokkaasti ja ovelasti kaikkialle? Uskonnot ovat kautta aikojen väittäneet, että heidän pyhät kirjoituksensa eivät ole ihmisten kirjoittamia. Pian se voi olla totta.

Harari varoittaa, että tekoälystä voi tulla jopa eräänlainen kaikkitietävä oraakkeli, jolla on valtava vaikutus mielipiteisiimme ja päätöksiimme.

– Miksi etsiä tietoa, kun voi kysyä oraakkelilta? Miksi lukea uutisia, kun viimeisimmät uutiset voi kysyä oraakkelilta? Mitä väliä on mainoksilla, kun voi kysyä oraakkelilta, mitä ostaa? Harari listaa.

Hararin ajatukset voivat tuntua kaukaisilta, mutta ei niitä voi ohittaa huuhaana. Kun mietitään vaikka tietotekniikan, automatiikan, tiedonvälityksen vaikutusta elämäämme muutamassa vuosikymmenessä, tekoäly voi muuttaa kaiken tavalla, jota nyt voi vain aavistella.

Miten tässä sotkussa voi pitää mielensä kirkkaana ja oikealla tavalla kriittisenä? Elämme mielenkiintoisia aikoja

Lähteitä: Wikipedia; Verkkouutiset; HS 28.5.20223 Anna-Stina Nykänen; Mikko Hyppönen ”Internet” Wsoy 2021

2 thoughts on “KUN TOTUUTTA KÄYTETÄÄN SÄÄSTELIÄÄSTI

  1. Suomen ja Ruotsin ” kela” ovat hyväuskoisuudessa ja hyväntahtoisuudessa ulkomaalalaisten vedätettävissä mennen tullen. Mutta kun asiakas on normaali oma kansalainen, ei armoa anneta.

    Tykkää

  2. Kiitos kommentista. En pysty tähän kantaa ottamaan, kun en ole mitään tutkimustietoa asiasta nähnyt. Tasapuolisuus ja samoilla säännöillä toimiminen pitäisi jo lakienkin mukaan toteutua.
    Asko U. Huuhtanen

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑