MIKSI TRUMP ON TRUMP?

Kirjoittanut Asko U. Huuhtanen

Eräs The New York Timesin toimittaja, joka työskenteli valkoisessa talossa Donald Trumpin aikana, on sanonut: ”Olen kyllästynyt siihen, että ihmiset luulevat Trumpin olevan tyhmä ja itsekeskeinen. Hänen älynlahjoissaan ei ole mitään vikaa ja hän osaa halutessaan ottaa muut huomioon, jos haluaa. Mutta – Trumpilla on kyky saada vastapuolen heikot kohdat selville jo muutaman kymmenen sekunnin keskustelun aikana ja käyttää niitä hyväkseen heti tilaisuuden tullen.”

Tämä vaikuttaa tyypilliseltä sosiopaatin käytökseltä. Useimmilla maailman diktaattoreilla on tämä piirre. Psykopatian taustalla on usein lääketieteellinen syy, eli aivojen etuosalohkon vaurio. Jos vamma on saatu nuorena, psykopaatti tietää yhteiskunnan pelisäännöt, mutta ei koe niitä erityisen mielekkäiksi. Hän tietää, että tappaminen on yleisen moraalin mukaan väärin, mutta kokee, että hänellä on siihen erioikeus. Hänellä on tekoihinsa aina hyvät perusteet.

Trumpin presidenttikaudella oli kuitenkin hetki, jolloin hän menetti täysin konseptinsa. Kyseessä oli tiedotustilaisuus Trumpin ja Putinin tapaamisen jälkeen. Putin hallitsi tilannetta täydellisesti ja näytti todella nauttivan hetkestä. Varmaan Yhdysvaltojen korkea virkakunta sai näppylöitä, kun sillä hetkellä Putinin puudelilta vaikuttava Trump julisti tv-kameroille ja toimittajille luottavansa enemmän Putinin sanaan kuin omiin tiedustelupalveluihinsa. Kyseessä oli siis siitä, oliko Venäjä yrittänyt vaikuttaa USA:n vaaleihin. Eipä ihme, että Kremlissä odotellaan vesi kielellä Yhdysvaltojen seuraavia vuoden 2024 presidentinvaaleja, joissa Trump voi näillä näkymin tulla uudelleen valituksi.

Neurotieteilijä James Fallon on todennut Donald Trumpista: ”Hän on säälittävä, rikkinäinen ihminen, koska hänen vanhempansa olivat hirvittäviä ihmisiä. He ajoivat Trumpin veljen alkoholismiin ja varhaiseen kuolemaan. Trump on elänyt koko elämänsaa tiedostaen, että häntä rakastavat vain ne, joiden rakkaudesta hänellä on varaa maksaa.”

Psykopaatilla on antisosiaalinen, tunnetasolla vieraantuneisuutta aiheuttava luonteenpiirre. Alan tutkijoiden mukaan monet psykopaatit menestyvät elämässä, koska he ovat taitavia manipuloimaan ihmisiä. Vähemmän älykkäillä psykopaateilla on vaihtoehtoiset kohtalot: joko he kuolevat nuorina tai päätyvät vankilaan. Älykäs psykopaatti on erittäin vaarallinen. Vallantavoittelussa psykopaattisista ominaisuuksista on paljon hyötyä. Sellaiset valtaan päässeet psykopaatit, joiden ajatteluun kuuluvat nationalismin tai etnisen puhdistuksen kaltaiset ideologiat, ovat äärimmäisen vaarallisia. He saattavat saada miljoonia kannattajia ja heidän avullaan toteuttaa kansanmurhia tai muita hirveyksiä.

Vallan turmeleva vaikutus on tiedetty vuosituhansia. Ehdoton valta turmelee ehdottomasti. Etuoikeutettu asema heikentää itsehillintää ja kykyä ottaa muita huomioon. Historiasta on jäänyt mieleen kertomus, jossa Rooman valtakunnassa orja kuiskasi voitoisan sotapäällikön korvaan voitto- eli triumfikulkueessa ”memento te mortalem esse” eli muista olevasi kuolevainen. Joukossamme on aina antisosiaalisia tai egoistisia ihmisiä, joita valta vetää puoleensa. He eivät tunne katumusta tai empatiaa. Kun psykopaatti pääsee valtaan, seurauksena on julma diktatuuri. Tämän voi nähdä tälläkin hetkellä monissa maissa. On hyvä muistaa, että maailman kahdeksasta miljardista ihmisestä vain noin miljardi elää demokratioissa, joissa vallan kolmijako-oppi toimii. Siis niin, että lainsäädäntövalta, hallitusvalta ja tuomiovalta on erotettu toisistaan.

Psykopaatit ja sosiopaatit ovat taitavia hahmottamaan toisten tunnetiloja ja ennakoimaan ihmisten käyttäytymistä. Molemmat luonnehäiriöt ovat läheistä sukua toisilleen ja kuuluvat epäsosiaalisten persoonallisuushäiriöiden ryhmään. Katsotaan, miten nuo termit määritellään. Netti on täynnä monipolvisia määritelmiä, mutta lainataan psykopaattien määritelmä osin Eila Repo-Tiihoselta: ”Psykopatia on viralliseen tautiluokitukseen sisältymätön luonnehäiriö, jota voidaan mitata luotettavasti. Sen piirteitä ovat lipevyys, mahtipontisuus, itsekeskeisyys, syyllisyydentunteen ja empatian puuttuminen, valehtelu, petollisuus, tunne-elämän pinnallisuus, impulsiivisuus ja toistuvat rikokset. Psykopaateilla esiintyy aivotoimintojen ja autonomisen hermoston poikkeavuutta, joka aiheuttaa jo varhain käyttäytymis- ja oppimisongelmia. ”

Sosiopaatti tarkoittaa eri asiaa kuin psykopaatti: ”Neurotieteilijä Kent A. Kiehlin mukaan ”sosiopaatti” viittaa henkilöön, jolla on epäsosiaalisia taipumuksia, jotka johtuvat sosiaalisista tai ympäristöön liittyvistä tekijöistä, kun taas psykopaattiset piirteet ovat enemmän synnynnäisiä. Sen lisäksi siinä, missä psykopaatit ovat tunnettuja kyvystään laskelmoivaan harkintakykyyn, sosiopaatit ovat impulsiivisempia, jotka toimivat enemmän hetken mielijohteesta.”

Nuo lainatut määrittelyt ovat lyhyitä ja rajallisia, niiden päälle pitäisi lukea muutama alan kirja. Ehkä yksi tärkeä ero on, että psykopaatti pystyy toimimaan pitkäjännitteisesti ja hurmaamaan ja manipuloimaan ihmisiä pitkiä aikoja. Sosiopaatin ailahteleva mieli ei pysty toimimaan tavoitteellisesti ja pitkäjännitteisesti.

Lapsuus on keskeistä aikaa lapsen tunnejärjestelmän kehitykselle. Tunnetaidot ja tunteiden säätely rakentuvat varhaisessa vuorovaikutuksessa. Lapselle kehittyy käsitys siitä, että muilla on toisenlaisia ajatuksia ja kokemuksia kuin hänellä itsellään. Hän alkaa ymmärtää muiden olevan tuntevia olentoja ja alkaa kokea empatiaa muita kohtaan. Empatian herääminen on terveen kehityksen merkki.

Mikä saa tavalliset ihmiset tottelemaan diktaattoria? Biologian, neurologian ja neurokirurgian professorilla Robert Sapolskyllä Stanfordin yliopistosta on asiasta selkeä näkemys: ”Huolestuneisuus ja tunne siitä, että he eivät ole turvassa. Lapsuus, jonka vuoksi yhteiskunnallinen hierarkia tuo heille turvallisuuden ja eheyden tunnetta. Tämänkaltaiset ihmiset suhtautuvat pelokkaasti tulevaisuuteen ja haikailevat menneisyyteen. Siksi Trump on niin varallinen ja siksi Putin voi vielä 30 vuotta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vedota Venäjän suuruuden vuosiin ja saada ihmiset kiinnostumaan ajatuksesta valloittaa Ukraina ja – ehkä jopa Latvia ja Liettua. Islamilaiset fundamentalistit ovat vaaratekijä samasta syystä. Tuhat vuotta sitten he hallitsivat maailmaa, heillä oli kehittynyt kulttuuri ja korkea matemaattinen osaaminen, mutta viimeiset 200 vuotta läntinen maailma on jatkuvasti päihittänyt heidät. Hyvin laajalle ihmisjoukolle uudet asiat ovat yksinkertaisesti pelottavia. Monet hakevat turvaa myyteistä faktojen sijaan ja ihannoivat mennyttä aikaa ja selkeyttä tuovaa hierarkiaa.”

Lapsitutkimuksissa on havaittu, että joidenkin lasten keho reagoi uusiin leluihin tuottamalla stressihormonia ja heidän sydämen sykkeensä kiihtyy. Lapset, jotka viisivuotiaina reagoivat näin, äänestävät 30-vuotiaina todennäköisemmin konservatiivipuolueita ja Trumpin kaltaisia poliitikkoja.

Diktatuurit ovat mahdollisia juuri ihmisten mukautuvan asenteen eli konformismin vuoksi. Mukautuvan asenteen taustalla vaikuttaa taipumus ahdistukseen. Ihmiset voi jakaa kahteen ryhmään. Toiset eivät halua ilmaista eriäviä mielipiteitä, kun paikalla on määrätietoisesti käyttäytyviä henkilöitä. Ihminen kokee stressiä ja epämukavuutta, kunnes tilanne on ratkaistu. Helpoin ratkaisu on mukautuminen eli olla hiljaa. Toiseen ryhmään kuuluvat ihmiset taas alkavat helposti uskoa, että äänekkäimmät ihmiset ovat oikeassa, vaikka he itse ovat todenneet asioiden olevan toisin. He ovat lapsuudessaan kasvaneet ilmapiirissä, jossa eriävä mielipide on johtanut vakaviin seurauksiin, ehkä väkivaltaan. Tämän kaltaisessa tilanteessa he kokevat vakavaa uhkaa vielä aikuisenakin.

Jotkut kansat ovat alttiimpia ajautumaan diktaattorin vallan alle kuin toiset. Erään tutkimuksen mukaan Kaakkois-Aasian kulttuureissa korostuu kollektiivisuus ja halu kokoontua vahvan johtajan ympärille. Tämä saattaa johtua vuosituhantisesta riisinviljelyn perinteestä. Riisin istuttaminen ja korjaaminen vaatii paljon työvoimaa, eli koko kylän on oltava mukana. Tuhansien vuosien aikana ympäristön olosuhteet ovat muokanneet ihmisten geneettistä perimää niin, että eri alueiden ihmisissä on keskimäärin yhteneviä piirteitä.

Neurotieteilijä James Fallon on todennut Putinin olevan sadismiin taipuvainen psykopaatti. Tähän Robert Sapolsky on todennut, että todennäköisesti Fallon osuu tässä oikeaan. Hitleriäkään ei tarvitse henkilökohtaisesti tutkia voidakseen sanoa, että hänen persoonassaan on voimakkaan patologisia piirteitä. Sama pätee Putiniin, joka kykenee antamaan käskyn pommittaa synnytyssairaalaa ja jonka yksityisarmeija päällikkö saattaa yllättäen syöksyä lentokoneineen kuolemaan.

Elämme melkoisia aikoja.

Viitteitä: Wikipedia; Le Monde diplomatique 5/2023, Behave: The Biology of Humans at Our Best and Worst, Penguin Press 2017

2 thoughts on “MIKSI TRUMP ON TRUMP?

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑