Itärajaa on turha aukoa tammikuussa!

Kirjoittanut Kari U. Huuhtanen

Valtioneuvostomme päätti sulkea osan Suomen itärajasta 18.11.2023 alkaen. Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat suljettiin ensimmäiseksi. Kansainvälisen suojelun hakeminen Suomen ja Venäjän maarajalla keskitettiin Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille. Tämä ensimmäinen päätös oli voimassa 18.2.2024 asti. Koska välineellistetty maahantulo Suomeen kuitenkin jatkui pohjoisimmilla rajanylityspaikoillamme Venäjän viranomaisten ja FSB:n ohjaamana, päätettiin koko itärajan sulkemisesta kahdeksi viikoksi. Päätös tuli voimaan keskiyöllä torstaina 30. marraskuuta ja oli voimassa 13. joulukuuta saakka. Kaikki itärajan rajanylityspaikat suljettiin, lukuun ottamatta Vainikkalan raja-asemaa, joka on tarkoitettu Suomen ja Venäjän väliselle juna(tavara)liikenteelle.

Rajavartiolain 16 pykälän mukaan valtioneuvosto voi päättää rajanylityspaikan sulkemisesta määräajaksi tai toistaiseksi, jos sulkeminen on välttämätöntä vakavan yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi. Valtioneuvosto voi myös tarvittaessa päättää kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämisestä yhdelle tai useammalle rajanylityspaikalle.

Kuten etukäteen jo arvelimmekin Venäjän toimet välineellistetyn ”maahantyönnön” osalta eivät tällä lyhyellä sulkutoimenpiteellä muuttuneet lainkaan. En tiedä, odottiko jokin taho tai yksittäinen henkilö tilanteen oikeasti paranevankaan. Mikäli odotti, niin viimeistään tässä vaiheessa on syytä alkaa tutkiskelemaan omaa ajatusmaailmaansa ja perehtyä vaikkapa Venäjän historiaan. Mikäli kansa tai tämän tavat ja kulttuuri eivät muutu/kehity juurikaan satojen vuosien aikana, niin kuinka sen voisi kuvitella kehittyvän parin viikonkaan aikana? Suomalaisten hyvä tahto ja kauniit ajatukset eivät juurikaan vaikuttane naapuriimme, lukuun ottamatta näiden ”naururauhasten” ja suomalaisiin kohdistuvien pilkallisten tarinoiden kehittymistä.  

Lyhyt ”rajaseisokki” oli Valtioneuvostolta saadun informaation mukaan jonkintasoinen testi Venäjälle.

Mikäli Venäjä kunnioittaisi ns. rajarauhaa, niin tilanne rajalla voitaisiin normalisoida. Testihän onnistui, ainakin venäjähenkisten osalta, varsin mainiosti. Nyt nämä venäjähenkisetkin ehkä voivat halutessaan ymmärtää itärajamme sulkemisen perusteita aiempaa paremmin. Eivät he tule sitä kenellekään myöntämään, mutta kuitenkin ymmärtävät. Näinhän tuo Venäjäkin toimii. Ymmärtää kyllä, mutta pelaa järjettömiä pelejään ympäri maapalloa, mistään muusta mitään välittämättä. Kansainväliset ihmisoikeudet tai ihmisoikeudet yleensäkään eivät siellä merkitse yhtään mitään.

Venäjän rajapelien ja ihmisarvoloukkausten johdosta Valtioneuvostomme päätti sulkea rajanylityspaikat Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla 14.1.2024 saakka. Päätös tulee voimaan 15.12.2023 klo 20. Tämän jälkeen kansainvälistä suojelua ei voi hakea Suomen ja Venäjän välisen maarajan rajanylityspaikoilla. Mitäpä sitä ennen? Vielä tätä kirjoitellessani on itärajan sulkeutumiseen (pl. venyneet aukiolot tulijamäärien kasvaessa) on aikaa vielä viisi-kuusi tuntia. Sulkemispäätöksen ja rajan parin ylityspaikan aukioloajan aikana Suomen rajan ehtii vielä ylittämään kymmeniä henkilöitä ja kokemusten perusteella sulkemisajan jälkeenkin tulijat vielä ”hinataan” Rajavartiolaitoksen toimesta Suomen puolelle ylitöinä.

Suomessa yhden turvapaikanhakijan turvapaikkapäätöksen saaminen kestää tolkuttoman kauan. Prosessi tökkii monelta osin, vaikka se olisi nopeutetussa tahdissakin suoritettu. Turvapaikanhakijoiden lähtömaista ei ole saatavissa millään tasolla luotettavaa tietoa mm. siitä, onko tulija/hakija turvapaikkaan oikeutettu henkilö, pesunkestävä terroristi, tapaelintasopakolainen vai työteliäs ja rehellinen, turvapaikan tarpeessa aidosti oleva henkilö. Vielä hankalampaa näyttää olevan kielteisen päätöksen saaneiden palauttaminen lähtö- tai mihin tahansa maahan. Venäjälle heitä ei voida palauttaa, koska venäläiset ”eivät halua”. Kuitenkin Venäjä on turvalliseksi luokiteltu maa. Suomi sitten elättää humaaniuttaan näitä tulijoita ja hakijoita n. 43-443 euron vuorokausihintaan. Hinnan maksaa suomalainen veronmaksaja, kulloisestakin taloudellisesta tilanteesta mitenkään riippumatta. Hinta-arvioni toleranssi on suuri, koska Migri esittää laskelmissaan aina minimejä ja tuo suurempi luku on jonkun ”arkirealistin” arvioima. Oli fakta millä tasolla tahansa, niin sillä toleranssilla voi laskeskella 14.12. – 15.12.-23 tulleiden vuosikustannuksen nykyisen turvapaikkapäätöksen ja henkilön palauttamisen kesto huomioiden.

Lisäksi kielteisestä turvapaikkapäätöksestä Suomessa voidaan valittaa ”hamaan tappiin asti”, samalla ns. varjoyhteiskuntaa ja rikollisyhteisöjä sivuhommina rakennellen. Suomi on sairas maa, miksi tänne kukaan haluaa?

Ehkäpä juuri siksi, että nielemme kaiken meille jostain ”ulkoa syötetyn ihmisoikeuspotaskan” ja lankeamme surullisia kohtaloita, kyynelehtiviä silmiä ja muita kauhukertomuksia kuunnellen ja katsellen. Emme osaa aidosti kyseenalaistaa näitä tarinoita tai tulijoiden motiiveja ja ihmiskäsityksiä. Viimeisiä, karmaisevia  esimerkkejä juuri näistä käyttäytymismalleista ovat hyvin lähellä. Toinen on vapaalle jalalle tekemisistään vastaamaan laskettu Ylitorniolla asusteleva, koulun WC-tiloissa 13-vuotiaan koululaisen raiskannut ”muun maalainen”, hieman vanhempi opiskelija ja toinen juuri Korkeimman oikeuden vapauttama, sotarikolliseksi epäilty Voislav Torden. Nähtävästi kansainvälisissäkin tapauksissa rikollisten oikeuksien on oltava rikoksen uhria paremmalla tasolla – ainakin KKO:n mielestä. Ukrainalaisten korvia ym. jäseniä siis saadaan repiä irti uhrin eläessä, mutta tekijän ei tule altistua minkään tasoiselle väkivallan uhalle. Seuraavaksi varmastikin Rajavartiolaitoksen edustajia istuu oikeudessamme vastaamassa Tordenin huonosta kohtelusta, kuten vääräntyyppisestä puhuttelemisesta tai tämän vapauksien muusta rajoittamisesta.

Koska valtioneuvosto voi päättää rajanylityspaikan sulkemisesta määräajaksi tai toistaiseksi, niin viimeksi nähdyn ja tällä hetkellä kokemamme perusteella itärajamme tulee sulkea toistaiseksi. Toki sitä jatkuvaa itkua ja parkunaa aiheesta tulisi Suomessa asustelevilta venäläisiltä sekä Venäjällä toistuvasti vierailevilta suomalaisilta rakkauden tai halvan polttoaineen perässä juoksevilta, mutta mitä sitten. Siitä vaan matkalippua ostamaan ja bensakanisteri kädessä Viron tai Turkin kautta Pietariin tarpeensa tyydyttämään, jos kerran Venäjän harrastamia sotatoimia ja korruptiota haluaa rahoittaa. Rajavartiolaitoksemme tulisi myös nopeuttaa Venäjälle autoilevien matkan edistämistä. Koska itärajamme sulkeutuu tänään jo 20.00, niin turhaa porukkaa on puomin takana jonotuttaa. Puomi ylös ja baana auki, turha niitä passeja tai papereita on matkaajilta vilkuilla, ei vilkuile Venäjä tänne tulijoiltakaan.

Jos tilanne joskus Venäjällä paranisi, niin sitten voisimme tutkailla näitä raja-asioita uudestaan. Uskon kuitenkin, että sitä ennen ehdimme hoitamaan Suomelle asetetut hiilineutraalisuus- ym. tavoitteet halutulle ja ennen kaikkea EU:n ja YK:n ilmastokokouksen vaatimalle tasolle. Ei olisi kenelläkään tarvetta siinä vaiheessa hakea Venäjältä halpaa bensaakaan, kun ei sitä bensaa tai muutakaan fossiilista polttoainetta maailmalla enää valmistettaisi.

Lähteet: valtioneuvosto.fi, finlex.fi

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑